Погода, Новости, загрузка...

Росія підвищує ставки в Сирійській війні

На двох танкодесантних кораблях і чотирьох літаках Росія доставила до Сирії бронетранспортери, портативний пункт управління авіапольотами і збірні казарми, придатні для поселення сотень військовослужбовців. Про це, посилаючись на розвіддані США, повідомляють західні інформагентства, прогнозуючи ескалацію і затягування сирійської війни.

Як писав Forbes, у Сирії п'ятий рік поспіль триває багатостороння громадянська війна. Режим Башара Асада і ліванське військове угруповання «Хезболла» відступають під натиском халіфату ІДІЛ, ісламістів «Фронт ан-Нусра», курдських сепаратистів і прозахідних «помірних» повстанців.

Тиск на сирійський режим посилився через Туреччину та Ізраїль, які почали наносити по території Сирії авіаудари. Тиждень тому режиму Башара Асада знову довелося відтягнути війська і здати ісламістам велику авіабазу в північній провінції Ідліб. Під контролем урядових сил залишилося менше 20% територій Сирії.

Військова активізація Росії

Невелика російська військова база на узбережжі Сирії − в портовому місті Тартус − існує з 1971 року. Це єдиний плацдарм РФ у Середземному морі. І зміцнення його захисту від наступу джихадистів − логічний крок.

Занепокоєння Штатів, як пояснює видання Foreign Policy, пов'язано з тим, що військова активність Росії сфокусована не в Тартусі, а в іншому портовому місті − Латакія, де розташовано міжнародний аеропорт імені Басілая аль-Асада. За даними американської розвідки, сюди днями доставили вантажі військові кораблі, а також за останні дні тут не менше чотирьох разів вивантажувалися величезні літаки Ан-124.

«Серед доставлених вантажів помічено портативні вежі для управління авіапольотами, обладнання для обслуговування літаків, десятки бронемашин, а також збірні будинки, в яких зможуть жити сотні людей. Все виглядає так, ніби вони намагаються розгорнути військово-повітряну базу для проведення наступальних операцій», − пише Foreign Policy.

Такі кроки Росії − це прямий виклик Сполученим Штатам та їхнім союзникам, які прагнуть ізолювати армію Башара Асада і стверджують, що це допоможе завершити Сирійську війну, яка забрала життя 250 000 людей і змусила половину 23-мільйонного населення країни залишити свої оселі.Американці називають сирійського президента головним винуватцем того, що Сирію захоплює ІДІЛ, а Європу наповнюють сотні тисяч біженців. За аргументацією представника Держдепу США Джона Кірбі, насильство і жорстокість, які чинить Башар Асад по відношенню до власного народу, спонукають людей вливатися до лав ІДІЛ або тікати з країни. Росія, чия бронетехніка їздить на передовій, посилює ці проблеми.

Російська військово-повітряна база здатна істотно зміцнити позиції сирійського режиму. Вона буде служити щитом для аеродрому в Латакії і запобігатиме його ймовірному знищенню ракетами Туреччини чи Ізраїлю. Країни західної коаліції тепер будуть побоюватися зачепити обстрілами росіян і спровокувати військовий конфлікт із РФ.

Розбіжності Росії та США

Стурбованість з приводу посилення військової присутності РФ в Сирії двічі (у суботу, 5 вересня, і в середу, 9 вересня) висловив держсекретар США Джон Керрі у телефонній розмові з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

«Наша основна лінія полягає в тому, що ми підтримаємо будь-який конструктивний внесок Росії в боротьбу з ІДІЛ. Але ми хочемо підкреслити, що вважаємо неприйнятними дії будь-якої країни, в тому числі й Росії, щодо надання допомоги режиму Асада», − пояснив позицію США прес-секретар Білого Дому Ерік Шульц.

Професор Нью-Йоркського університету, експерт з новітньої історії Росії Марк Галеотті вважає, що мета Путіна − чинити психологічний тиск на США і домогтися створення «широкої коаліції проти ІДІЛ» за участю Башара Асада в якості ключового союзника.

«На даному етапі Росія готує плацдарм для розміщення батальйону морських піхотинців − 300-400 солдатів. Цього достатньо для захисту Тартуса й авіабази в Латакії (з якої вони запускають безпілотники) і, можливо, для надання незначної допомоги сирійській армії. Про якусь серйозну участь Росії в боях на лінії фронту поки що не йдеться. Москва, схоже, лише підсилює свою пропозицію щодо приєднання США до широкої коаліції напередодні майбутнього візиту Путіна в Нью-Йорк на Генеральну асамблею ООН», − коментує ситуацію Галеотті.

Коментуючи російську присутність у Сирії, представники Білого Дому проводять аналогії з Кримом і не виключають агресивного розвитку подій. Як пише видання Globalpost, Штати остерігаються, що Росія може допомогти режиму Башара Асада розправитися з помірними повстанцями, яких підтримують США та їхні союзники.

«В американській розвідувальній спільноті немає одностайної думки про те, які у Москви наміри в Сирії. Те, що про це говорить сама Росія, ви повинні сприймати зі скептицизмом, оскільки ця країна не завжди відкрита і чесна. Росія наполегливо заперечує, що підтримує сепаратистів-повстанців у східній Україні», − пише видання Globalpost, посилаючись на джерело в уряді США.

Варто зазначити, що довіру американців до партнерів у війні з ІДІЛ підривають не тільки росіяни. 29 липня 54 сирійських повстанці, навчених і екіпірованих Штатами в рамках $500-мільйонної програми, потрапили в полон до ісламістів «Фронт ан-Нусра» відразу, як тільки увійшли на територію Сирії. Наводку на них, як повідомляє видання McClatchyDC, дала Туреччина, справжня мета якої в сирійській війні − ослаблення курдських сепаратистів.