Погода, Новости, загрузка...

Людство вже живе в «борг»

Річні ресурси планети для життя людства в цьому році вже витрачено. Це сталося всього за сім місяців і 13 днів, і сьогодні люди живуть вже «в борг». З кожним роком це відбувається все швидше. Такий незвичайний підрахунок з 70-х років минулого століття веде міжнародна група вчених з проекту Global Footprint Network, повідомляє The Guardian.

Ще тоді дослідники розрахували обсяг ресурсів, які Земля готова за рік дати для існування людства, а потім їх відновити. Якщо перевищувати цю норму, планеті наноситься дуже велика шкода. У 2015 році цей обсяг ресурсів був вичерпаний напередодні – на шість днів раніше, ніж у 2014-му.

Норму витрати ресурсів вчені визначають, враховуючи безліч параметрів – шкідливі викиди, темпи знищення лісів, вилову риби і так далі. Потім все це порівнюють з можливостями планети переробити зайвий вуглекислий газ, виростити нові дерева, поповнити тваринний світ.

«Велика проблема не в тому, що дефіцит у нас зростає, а в тому, що ми не можемо його утримати в тривалій перспективі. Хоч ми і відчуваємо дефіцит, ми не приймаємо жодних заходів, щоб піти в правильному напрямку», — говорить президент Global Footprint Network Метіс Вакернагель.

За підрахунками експертів, зараз людство споживає ресурсів планети в 1,6 рази більше, ніж планета здатна дати без шкоди глобальній екосистемі. А вже через 15 років це надмірне споживання може перевищити норму у два рази. Деякі країни, проте, вже зараз пішли далі. Наприклад, Великобританія бере у планети більше ніж потрібно вже в три рази.

Деякі вчені йдуть далі і заявляють, що людство вже переступило ту межу, коли можна було повернути назад, і тепер ситуація буде ставати тільки гіршою. Так, є думка, що ліси Амазонки, які мають глобальне значення, можуть бути знищені за 40 років. Це, серед іншого, різко скоротить можливості рослинного світу по переробці вуглекислого газу і тільки прискорить процеси по зміні клімату на планеті.

Раніше також повідомлялося, що група дослідників під керівництвом відомого американського біолога Пола Ерліха проаналізувала темпи вимирання тварин у різні епохи. Вчені прийшли до висновку, що тваринний світ Землі вже вступає в шосте масове вимирання. Його підсумком може стати, в тому числі, і загибель людства.