Погода, Новости, загрузка...

Україна лишилася без "Оскару" ще до початку відбору

Проблема в тому, що Міжнародний комітет американської кіноакадемії досі не затвердив новий склад українського комітету.

"За моєю інформацією, вони повинні провести засідання в найближчі дні і, можливо, зроблять виняток для нас знову, як це було з фільмом Байрак "Аврора", - каже новий, але ще нелегітимний голова Алік Шпилюк.

Проголосувати, за його словами, за одну з картин нескладно. "Одним з головних претендентів називають картину "Незламна", але з нею може статися те ж, що з "Водієм для Віри" в 2005 році. Цей фільм висувався на "Оскар" від України, оскільки знімався за гроші одного з наших телеканалів, головну роль зіграв Богдан Ступка, але міжнародна комісія його відкинула, порахувавши російським, оскільки зняв його російський режисер Павло Чухрай", - ділиться з нами Шпилюк.

На думку українських кіноекспертів, більш реальний претендент - драма "Брати".

У Росії теж готуються до скандалу, пов'язаного з "Оскаром". Микита Міхалков, чий фільм "Сонячний удар" в цьому році висунутий на здобуття цієї премії від своєї країни, заявив, що його картина не потрапить в шорт-лист, тому що він знаходиться в "чорному списку" в Україні. "А це вже політика", - підкреслив він. Хоча навіть російські кінокритики в соцмережах вже написали, що такими висловлюваннями Михалков готує грунт до свого провалу, бо сам розуміє - його нова картина не настільки сильна, як ті ж "Стомлені сонцем", що отримали "Оскар" в 1995 році.