Погода, Новости, загрузка...

Україна може "проковтнути русскій мір", - політолог

Про це у коментарі порталу «Главное» розповів політичний експерт Петро Олещук.

«Євросоюз зацікавлений у зупинці бойових дій на Донбасі. Для них війна на сході України - це зона нестабільності в центрі Європи і необхідність санкцій відносно РФ. Зупинка військових дій дозволить Європі хай і не зняти повністю (залишається анексія Криму), але полегшити санкції, так як ЄС сам страждає від них і отримує збитки», - зазначає Олещук.

Саме тому Меркель і Олланд наполягали на виведенні російських військ з України, вважає він. «Це, безумовно, важливо для України. Але полегшення санкцій пожвавить російську економіку, а значить, Москва буде здійснювати тиск на Київ. Європейці виконали свою головну місію - зупинити бойові дії. Після цього конфлікт може перейти в затяжну тліючу фазу », - прогнозує експерт.

Доля України в такому випадку може розвиватися за двома сценаріями.
«Головна проблема України не на сході, а в Києві. У нас неефективний корумпований державний механізм. Прокуратура у нас давно вже не прокуратура, суди про функції правосуддя і не слухали, а спецслужби кишать агентами інших країн. Теоретично, якщо у нас проведуть реальні реформи, то заморожений Донбас не був би для нас небезпечним. Нова некорумпована Україна поглинула і переварила залишки «русского міра». Це сталося б не відразу, але сталося. Більш прогресивний державний устрій завжди поглинає слабку і відсталу систему. Подивіться на долю індіанців в США », - навів приклад він.

«Але якщо Україна залишиться такою як зараз, то Донбас стане заповідником феодально-олігархічної системи, механізмом викачування грошей, центром нестабільності. У кінцевому рахунку це призведе до чергового революційного вибуху, який буде ще більш небезпечним, кривавим і руйнівним. Так що наша головна проблема всередині України. Поки наші прокурори і судді будуть не сильно відрізнятися по суті від своїх колег в ДНР, в Україні буде занадто багато ризиків », - резюмує Олещук.