Погода, Новости, загрузка...

50 років без мозку - історія звичайного француза

Наскільки ж це все потрібно? У сенсі, настільки мозок необхідний людині.

Приводом замислитися над цим послужила досі до кінця не розгадана медиками і вченими всього світу історія Матьє Р., звичайного державного службовця Франції.

Вірніше, звичайним він вважався (і сам вважав себе таким) до тих пір, поки зовсім випадково не з'ясувалося, що він практично не має мозку. Точніше сказати, мозок є, але він настільки крихітний, що можна говорити про його відсутність.

А з'ясувалося все після того, як в 2007 році тоді ще 44-річний, він звернувся в лікарню зі скаргами на болі в ногах.

Француз стверджував, що відчуває неприємні відчуття протягом вже двох тижнів.

Огляд і перше дослідження ніг результатів не дали, тому доктор послав пацієнта пройти повне обстеження. І коли черга дійшла до голови, медична допомога вже знадобилася самим лікарям: тому що сканування показало, що у чоловіка настільки маленький мозок, що його спочатку фахівці навіть не розгледіли.

Пізніше з'ясувалося, що такий феномен виник через те, що вся спинномозкова рідина, яка в нормі циркулює по мозку і виводиться в кровоносну систему, заповнила майже весь череп, залишивши лише невелику частину сірої речовини.

Звідки така кількість рідини? Виявляється, в дитинстві чоловіка лікували від гідроцефалії, так називаються випадки, коли в головному мозку накопичується зайва рідина. Тоді лікування пройшло успішно, і через час чоловік повністю забув про свою дитячу проблему.

Однак через десятиліття вона проявилася у вигляді болю в лівій нозі і загальної нестійкості.

І ось вже вісім років медики намагаються розгадати загадку дивного пацієнта. Їм тепер зрозуміло, чому у чоловіка такий мозок (наслідки гідроцефалії). Але незрозуміло - як же він з таким жив усі ці роки?

А жив він, треба сказати прекрасно. Його неврологічне та психічний розвиток виявилися в нормі. Історія хвороби теж. Француз довгі роки одружений і є батьком двох дітей, які мають звичайний мозок і нічим не відрізняються від своїх однолітків, тобто цей випадок - не спадковий.

І якби у чоловіка не виникли проблеми з ногою, то, можливо, ніхто б і не дізнався, що в його голові більшу частину «житлової площі» займає не мозок, а ліквор.

Правда, нейропсихологічне тестування показало, що він має коефіцієнт інтелекту (IQ) 75, його словесне IQ - 84, а його виступу оцінили в IQ 70, що вважається досить низьким при нормі IQ від 85 до 114. Однак це ніяк не впливає на його життя і роботу.

А що стосується вирощеного людського мозку, про який згадувалося вище, то для його отримання використовувалися зразки шкіри дорослих людей.

"Це дозволяє нам зберегти в клітинах ознаки, пов'язані зі старінням, щоб ми могли вивчати вплив віку на мозок", - пояснив старший автор дослідження Рости Гейдж, професор генетичної лабораторії Інституту Солка.

Нова технологія повинна допомогти фахівцям в боротьбі з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера, Паркінсона та іншими недугами, пов'язаними з віковими змінами в мозку.

Втім, це не перший фантастичний експеримент подібного роду. Раніше команда дослідників з Університету Огайо створила мініатюрний мозок розміром з горошину. За своєю структурою і функціями він повністю відповідає мозку п'ятитижневого людського зародка. На той момент це була найповніша модель людського мозку - раніше створювалися тільки моделі деяких частин мозку, а не весь орган цілком.

А рік тому унікальний експеримент провели фахівці Медичного центру Рочестерського університету. Вони виростили миша з наполовину людським мозком. У результаті він - мишачий мозок - стає наполовину людським. А самі миші розумнішають.