Погода, Новости, загрузка...

В Узбекистані місцевих жителів змусили приклеювати вже зібрану бавовну назад

У Куштепінському районі Ферганської області Узбекистану наприкінці вересня місцевих жителів змусили приклеювати вже зібрану бавовну до хлопчатнику, зростаючому вздовж автомобільної дороги в селі Шахартепа, перед можливим приїздом прем'єр-міністра Шавкат Мірзіяєвим. Місцева влада намагалася таким чином похвалитися "достатком бавовни" на своїх полях, проте гість у район не завітав.

Процес "поклейки бавовни"

Наприкінці вересня цього року після появи розмов про те, що прем'єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзіяєв відвідає Ферганську область, місцеві органи влади почали вживати заходів, щоб найдостойнішим чином зустріти високого гостя.

Дороги районів, де очікувався візит прем'єр-міністра, були в терміновому порядку відремонтовані, уздовж них провели роботи з благоустрою.

Як повідомило джерело "Озодлік" - Узбецької редакції Радіо Свобода - у мерії Ферганській області, хокім (мер) області Шухрат Ганієв особисто доручив підлеглим забезпечити сніжну білизну бавовняних полів вздовж автомобільних доріг, по яких очікувався проїзд кортежу високопоставленого чиновника.

30 Вересня один з мобільних репортерів "Озодлік" став свідком того, як люди на полях в селі Шахартепа Куштепінского району Ферганської області приклеювали вже зібрану бавовняну "вату" до коробочок бавовнику, і відзняв це на мобільний телефон.

Також він повідомив нашій редакції, що до поклейки бавовни були залучені сотні людей: "Мені довелося по одній справі поїхати в село Шахартепа в Куштепінському районі. Більше сотні чоловіків підмітали територію вздовж дороги. У полі, де росла бавовна, побачив більше 400 чоловіків і жінок. Підійшов до них ближче і побачив, що у всіх в руках був клей ПВА. Одні намазували клеєм коробочки бавовнику, інші приклеювали вже зібрану бавовняну "вату". Коли я запитав їх, навіщо вони це роблять, вони відповіли, що, виявляється, приїде прем'єр-міністр, і їм сказали, щоб все виглядало красиво".

Один з фермерів з Куштепінського району на умовах анонімності підтвердив репортерові "Озодлік", що цей випадок мав місце: "Ми обманюємо самі себе. Стільки людей вкинули в клопоти. У той день більше п'ятисот чоловік були змушені кинути свою роботу, щоб зайнятися цим. Чи не знаю, що б сказав, побачивши все це, сам прем'єр-міністр, похвалив би або обматюкав. Кажуть, що все це робиться за наказом самого хокіма області ".

У телефонній розмові з репортером "Озодлік» не представився співробітник хокіміятів у Ферганській області заявив, що не в курсі подій, і додав, що хокім області ніколи не давав доручень приклеювати бавовну до хлопчатнику.

В Узбекистані і раніше бували випадки поклейки бавовни перед приїздом президента в яку-небудь область. 16 жовтня 2009 перед поїздкою Іслама Карімова до Фергани місцева влада дали аналогічне доручення жителям, щоб "порадувати око" узбецького президента.

У березні нинішнього року перед поїздкою Карімова в Наманган місцева влада змусила людей приклеїти до дерев штучні квіти.

Тепер традиція приклеювання бавовни до хлопчатнику поширилася і на поїздки узбецького прем'єр-міністра.