Погода, Новости, загрузка...

30 способів зайняти малюка за системою Монтессорі

Італійський педагог Марія Монтессорі в якості методу виховання дітей від 3 до 5 років пропонувала розвиваючі ігри, які не вимагають особливого або складного інвентарю. У таких іграх використовуються тільки підручні засоби: банки з кришками, білизняні прищіпки, сипучі продукти, а також іграшки, зшиті своїми руками. Головне - не залишати дитину без нагляду при взаємодії з дрібними предметами.

Пропонуємо вам 30 прикладів того, чим можна зайняти дитину вдома в холодний осінній вечір.

1) Взяти пляшечки, баночки, пляшечки різних розмірів, відгвинтити від них кришки, перемішати предмети і запропонувати малюкові підібрати і загвинтити кришки назад.

2) Взяти губку і мило і не поспішаючи показати дитині, як потрібно мити посуд, а потім дозволити йому зробити те ж саме.

3) Розсипати крупу, взяти совочок і щітку і разом підмести.

4) За таким же принципом - розлити воду і витерти її.

5) Взяти гудзики, шнурки, кнопки, гачки. Зробити, наприклад, зайчика і морквину, скріпити їх між собою або шнурком, або ґудзиком і петлею, або гачком і петлею і грати в «погодуй зайчика морквиною».

6) Взяти клаптики різної текстури - шовк, бавовна, шерсть. Обговорити, які вони на дотик: колючий, м'який, слизький. Запропонувати підібрати до них пари.

7) Дрібні предмети - гудзики, мозаїку, кульки - кинути в банку з водою і виловлювати ложкою.

8) Взяти мішечок з 8-10 знайомими малюку предметами (стрічка, олівець, гребінець, гумовий зайчик та ін.). Малюк витягує з закритими очима предмети і називає їх. Потім можна ускладнити завдання: скласти всі предмети на букву «д». Тренуються тактильні відчуття. Можна вивчити всі букви алфавіту, тренується здатність виділяти звуки в словах.

9) Знадобляться 2 тарілки, губка, лійка. Налити в одну тарілку воду і губкою переносити водичку з однієї тарілки в іншу.

10) Бісер, коробочки. Перемішати бісер і попросити розкласти (за кольором або розміром) за різними коробочкам - спочатку за двома, потім за трьома коробочкам і т. Д.

11) Намистинки, жолобок (зробити з шланга), блюдце. Зробити жолобок-гірку і скачати намистинки по жолобку в блюдце. Можна позмагатися з дитиною, чия намистинка докотиться швидше.

12) Орігамі. М'яти, складати або рвати папір - це розвиток спритності рук і дрібної моторики. Також орігамі розвиває просторову уяву, вчить читати креслення, розвиває творчі здібності.

13) Мішки з вантажами в 1, 2, 3 кг на мотузці. Малюк їх буде тягати за собою. Це розвиває силу і витривалість рук, велику моторику.

14) Нанизувати на шнурок будь-які фігурки з діркою.

15) Дерев'яні гвоздики з молотком. Їх можна забивати в пластилін або м'яку глину.

16) Банку з отворами в кришці: через них можна кидати пробки, намистини, м'ячики з поролону, гудзики.

17) Мішечки з бобами, квасолею: можна пересипати або сортувати, а можна в мішечках ховати дрібні іграшки і просити малюка знайти.

18) Канцелярські кнопки і пінопласт.

19) Форма для льоду і пінцет, намистинки або ягідки. Малюки до року нехай виймають ягідки пальчиками.

20) Посадити малюка на стілець і насипати йому на стіл борошно - нехай «малює» пальчиком, паличкою, пензликом.

21) Піднос, манка і квасоля, сито. Нехай малюк шукає в манці заховані квасолини і складає їх у баночку. Можна показати, як відсіяти манку за допомогою сита.

22) Невелика коробка без кришки і прищіпки. Якщо малюк зовсім маленький, начепити прищіпки по периметру коробки, щоб він знімав. Діткам постарше можна показати, як «пристібати» прищіпки, і вони будуть намагатися самі.

23) Магніт (бажано побільше) і різні предмети (металеві та не з металу). Малюк перевіряє, що примагничивается, що ні.

24) Пластикова чаша з водою, крапля рідкого мила і віночок. Нехай малюк «збиває» піну.

25) Три каструлі різного діаметру і кришки. Нехай підбирає «правильну» кришку. Ще можна скласти каструлі одну в іншу.

26) При користуванні посудомийкою можна дозволити дитині витягнути з кошика ложки і виделки, тільки остерігайтеся гострих предметів.

27) Високий пластиковий стакан або ваза з водою, різні невеликі предмети: жолуді, гайки, намистини, пластикові детальки, пробки, кульки з фольги. Поки малюк кидає предмети у воду і спостерігає, які тонуть, а які ні, можна коментувати: важкий, легкий.

28) Дістаємо старі журнали або газети. Їх можна рвати - на смуги або шматочки, - і тоді розвиваються соотносящие руху руки і хапання. Тільки спочатку потрібно показати, як це робити правильно: захопити пальцями обох рук лист, а потім потягнути в різні боки. В кінці можна кинути клаптики вгору зі словами: «Осінь настала!» - І разом весь цей листопад зібрати.

29) Пластилін поспішає на допомогу! Не обов'язково відразу ж займатися ліпленням всерйоз. Спочатку можна просто пом'яти його в руках - поєднуючи самомасаж пальчиків і рук і розвиваючи м'язи. А потім можна розкачати корж і встромляти в неї все дрібне, що під руку попадеться: намистини, камінчики, черепашки, крупи і бобові.

30) Шнурувати, відкривати-закривати блискавки, липучки - це дуже корисно. Є багато іграшок, в яких використовується цей прийом. Але можна відмінно обійтися і без них. Досить принести купу речей і влаштувати ретельний обшук.