Погода, Новости, загрузка...

Технології Яндекса дозволять замінити журналістів на роботів

Технології Яндекса дозволять замінити журналістів на роботів.
Дану інформацію оприлюднила керівник проекту «Яндекс для медіа» Марія Петрова. Вона розповіла, що повідомлення будуть готувати не журналісти, а автоматичні алгоритми Яндекса на основі моніторингу та аналізу даних.

Як стало відомо, на першому етапі агентство надаватиме інформацію про ситуацію на дорогах, погоду, а також виділятиме теми і події, інтерес яким в пошуку різко виростає. Надалі список тем, за якими роботи будуть писати новини, розшириться, обіцяє вона.

Дані передбачається транслювати в режимі реального часу і в різних форматах: для телеканалів це будуть графіки, для радіостанцій - спеціальний інтерфейс з текстами, для інформагентств, газет, журналів і сайтів - стрічка повідомлень. При цьому підписка буде безкоштовною.

Яндекс вже надає такий сервіс декільком редакціям, у тому числі «Інтерфаксу», але поки в індивідуальному порядку, уточнила Петрова. Виконавчий директор Служби фінансово-економічної інформації «Інтерфаксу» Юрій Погорілий підтвердив: агентство кілька років отримує інформацію Яндекса про пробки, яку роблять роботи, і включає її в свої стрічки для передплатників. Хоча у самого Інтерфаксу є дочірнє агентство Фінмаркет, яке вже 10 років пише новини за допомогою роботів, зазначив він.

Звернемо увагу, тема автоматичного написання текстів не нова, хоча поки не отримала великого поширення. Така технологія є, наприклад, у компанії Narrative Science: її програмна платформа Quill являє собою штучний інтелект, який допомагає перетворити дані в зв'язний текст, випливає з опису на сайті компанії. Серед клієнтів Narrative Science називає, зокрема, журнал Forbes. Деякі тексти на сайті Forbes замість імені автора дійсно підписані Narrative Science. Зазвичай це невеликі тексти, присвячені, наприклад, прогнозу вартості акцій тих чи інших компаній.

Нещодавно Automated Insights, що розробила платформу Wordsmith по створенню текстів з необроблених даних, відкрила безкоштовний доступ до її бета-версії. Сервіс може переробляти великий обсяг первинних даних - таблиці, статистику, коментарі - і перетворювати їх у короткі осмислені нотатки. Так, роботом-журналістом Automated Insights вже користується Associated Press і сервіс Yahoo News. А навесні 2014 перше повідомлення про землетрус в Лос-Анджелесі розповсюдила програма Quakebot, створена співробітником газети Los Angeles Times Кеном Швенке.

Інформація від Яндекса може бути цікава ЗМІ, вважає гендиректор «Комсомольської правди» Володимир Сунгоркін. Що стосується роботів-журналістів, то вони в майбутньому цілком можуть скласти конкуренцію звичайним журналістам, особливо якщо мова йде про простих новинних замітках, зауважує він. У робота можна закласти алгоритм написання замітки, вказує він: наприклад, яку інформацію видавати відразу, а яку залишити всередині тексту, щоб підвищити його читаність, особливо на сайті. Часто журналісти нехтують цими правилами, вивалюючи в перших рядках тексту всю інформацію, нарікає Сунгоркін.

Повністю замінити журналістів роботи навряд чи зможуть, зауважує Погорілий: роботи ніколи не відчують цікаву історію - вони лише відповідають на питання, які їм задають.