Погода, Новости, загрузка...

Біллу Гейтсу виповнилося 60 років

28 жовтня, Вільяму (Біллу) Гейтсу виповнилося 60 років, 40 з яких він присвятив компанії Microsoft, заснованої ним спільно з Полом Алленом для роботи над інтерпретатором мови програмування BASIC для комп'ютера MITS Altair 8800, повідомляє 3Dnews.

Примітно, що спочатку назва фірми писалося через дефіс - Micro-Soft.

Перший по-справжньому велике замовлення Microsoft отримала в 1980 році - їй було запропоновано розробити операційну систему для першої у свiтi ЕОМ з архітектурою IBM PC. Так народилася легендарна MS-DOS, в основу якої лягла платформа 86-DOS компанії Seattle Computer Products (SCP), ліцензована, а після і викуплена Гейтсом. Завдяки ній програмні продукти Microsoft незабаром стали галузевим стандартом нарівні з процесорами Intel, та й відрахування з продажів від IBM виявилися чималими, що дозволило компанії в 1985 році представити світу першу версію Windows.

У результаті успішної діяльності Microsoft протягом першого десятиліття її існування, в 1987 році Гейтс, будучи її найбільшим акціонером, був визнаний наймолодшим мільярдером в США - на той момент йому був 31 рік. Цей рекорд був побитий лише в 2010 році засновником Facebook Марком Цукербергом.

Але перед цим, в 1981 році, в результаті реорганізації Microsoft Білл Гейтс отримав посаді керівника корпорації та голови її ради директорів. Повноваження генерального директора він склав в 2000 році, зосередившись на розробці ПЗ, а в 2014 перестав очолювати і рада директорів, залишившись при цьому його членом, а також консультантом з ключових проектів.

У щорічному рейтингу журналу Forbes, опублікованому в березні, Білл Гейтс був визнаний найбагатшою людиною планети зі статком понад $ 79 млрд. Велику частину часу ювіляр, давно вже славиться філантропом, присвячує зараз благодійному фонду Bill & Melinda Gates Foundation, існуючого вже 15 років. Гейтс - автор декількох книг, володар звання лицаря Британської імперії, батько трьох дітей і випускник Гарвардського університету. Примітно, що диплом цього навчального закладу і звання почесного доктора наук він отримав тільки в 2007 році, через три десятиліття після відрахування з нього.