Додати запис

«Ти шо, із етіх, із свідомих?»

Якщо ввімкнути елементарні аналітичні здібності, стає ясно, як Божий день: щоразу, коли треба відвернути увагу медіа, а заразом і нас із вами від особливо великомасштабного нашого ж із вами розкуркулення (ви ж продовжуєте заправлятися розбавленим, але дорогим бензином і купувати їжу, в півтора рази дорожчу, ніж у Польщі), в суспільне болото політ-агрономами кидається спеціальний каталізатор. І починаються в болоті архетипні процеси. Іншими словами, запихаючи руку нам у кишеню, нам кидаються розповідати про атаки педофілів, хакерів, гомосексуалістів і... мову. Який невичерпний, універсальний, завжди дієвий засіб спекуляції! Та ще й напередодні виборів – як тут різко не перетворитися в поборника філології, дарма, що «не» з дієсловами не завжди окремо напише і замість «хатім» уперто казатиме «хочєм».

Електорат таким чином ділиться рівно навпіл. А якщо поза межами цього «навполу» ще десь бовтаються відсотків сорок тих, хто ще поки ні риба, ні мясо, то ось їх золотий шанс на самовизначення. Хай навіть на дуже тимчасове – головне, аби правильні галочки у виборчому бюлетені поставили. От, власне, на ці пасивні відсотки й полює Партія регіонів, закидаючи вудочки «спасєнія ат етіх нацианалістав».
Якось так дивним чином сталося, що політично активне населення головно проукраїнське. А у пасивного можна, як видається політтехнологам регіоналів, із легкістю викликати українофобію. І тут, як тільки їм пригрозять проклятим фашистом, котрий забере з телевізора їх улюблений російський серіал, відразу ж можна забути про все «покращення життя вже сьогодні», так щедро роздаване їх політичними лідерами. Лідери ж-бо захищають твоє фундаментальне право на язик, пєтросяна і баскова – то лідеру можна пробачити все: і твою мізерну пенсію, і його розкішні володіння, і твоїх дітей, що не отримують якісного (бо небезкоштовного) лікування, і його коханку, що не може впихати дупу у п’ять лєксусів одночасно, але дуже старається, і твої небезпечні для життя умови роботи в шахті, і його перекриття дороги для проїзду на його роботу, що полягає у вершінні доль мільйонів твоїх подібних.

Я вже мовчу про такі дрібниці, як усвідомлення того, що твій слуга народний жере на твої податки, має довічну розкішну пенсію з залишенням усього майна, мовчу про вирубання лісів, розбазарювання природних ресурсів, крадіжку земель, руйнацію пам’ятників архітектури, введення деградантських реформ у систему освіти і танці під балалаєчку Кремля. На це все можна просто не звертати уваги – аби лише не зникали з екранів телевізора настаящіє, расійскіє звьозди, що приїхали збивати чергове бабло з хохлів, судячи їх у їх талант-шоу чи ведучи шоу всіх інших калібрів. Ну так, в нас же нема ні факультетів журналістики, ні своїх телеведучих, ні акторів, ні музикантів. От у Метрополії – ото воно, ото настоящєє, ісконноє.
​​Інопланетянин, потрапивши до України з її дискурсом останніх (і не тільки) днів про небезпеку, що чигає на російську мову, розреготався б гомеричним реготом. Включив телевізор? Там кіно російською з мікроскопічними субтитрами. Пішов у кіоск за глянцевим журналом? Одна франшиза російською. А нащо старатися для мешканців колонії? Вони і так усе захавають.

І хавають же. І живуть собі спокійно. А найостанніші з могікан купують українські книжки і читають хай нечисленні, але значно якісніші україномовні ресурси, ходять в кінотеатри на поки що незжерте Вітьою-молодшим дубльоване українською кіно, слухають з-поміж іншої якісної світової музики українську й добре розуміють, що мова, котра пережила всі валуєвські циркуляри, голодомори, геноциди інтелігенції й убивства культурних героїв, переживе й будь-який вошивий антиконституційний закон. Тільки от шкода, що українці Ліво- і Правобережної, замість того, аби повстати і битися проти спільного ворога, стоять зараз перед нав’язаною перспективою розколу й чухають голову, що ж його робити.
​В ідеалі цю антинародну, антиукраїнську державу, державу-фікцію, треба ігнорувати. Давно, ще й до прикладу трагедії з Оксаною Макар, стало зрозуміло, що на жоден захист, жодне правосуддя тут сподіватись не можна. Закони працюють не для нас із вами. Того ми з вами мусимо працювати самі на себе. Саме тому я виходжу на протести – я захищаю своє право думати, я демонструю, що разом, активно, ми народ, а пасивно – то просто біомаса, я звикла бути собою і можу з легкістю показати іншим, що це не так уже й страшно – не прогинатися.

Мене завжди цікавила мотивація людей, питомих українців, що відмовляються розмовляти в Україні українською.

Відмазка №1: Я погано розмовляю українською, мені соромно її коверкати.

Благородно. Пуристи, що втрачають свідомість від кожного русизму й отримують інфаркт від слова «дупа» вас за таке похвалили б. Вони, поборники чистої, як сльоза, солов’їної мови, взагалі би 99% українців скотч на роти поприклеювали б. Мова – вона жива, вона постійно змінюється, нею ідеально говорити неможливо, і важливо лише одне: говорити нею. І думати. Якщо мені вдалось з геть чужою індонезійською, невже у когось може не вийти з рідною українською?! Не треба себе недооцінювати. Ви вже нею говорите – вона живе у вашій підсвідомості. Діставайте її – побачите, скільки енергії вивільниться. Спосіб перевірений.

Відмазка №2: У мєня так гаварілі в сємьє. Мая мама русская.

Ану давай поживи з такими закидами у США, відмовляючись вивчити англійську. Що, кажеш, виживеш? Ах ти ж точно... Таки виживеш. Але тільки в ґето, на Брайтон Біч. Питання: нащо було взагалі кудись переїздити, аби все життя таритися у магазині «Русскіє продукти» і рипіти: «Какую страну развалілі...»

Відмазка №3: Ну у нас же общяя історія!

Ага. Історія гноблення, колонізації, постійних військових зрад, підстав, репресій? Всім ностальгунам за «общєй історієй» раджу прогулятися в Меморіал жертвам Голодомору, просто бодай цитати Лєніна зі Сталіним і Ко почитати, якщо нервів не стане дивитись на фото.

Відмазка №4: Ета мьортвий язик. На ньом гаварят толька в кніжках і па тєлєвізару інагда.

Той, хто це стверджує, він або некромант, або блаженний. В нас такий був в університеті жевжикуватий викладач... конституційного права. Я відмовилась ходити на його лекції. А згодом карма спрацювала в вірний бік – з національного університету його звільнили. Ким він став? Помічником депутата, припускаю, а їм в наступному переродженні світять елітні щурячі нірки.

Добре, що дивним чином відмазка про те, що українська – мова селюків, трансформувалася в інший закид: «Ти шо, із етіх, із свідомих? Арістакратка, да?!» Оце я лишу без коментарів.

Ірена Карпа – письменниця
http://www.radiosvoboda.org/content/article/24598578.html
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де ж це камсамольці-дібрівольці , чому не гавкають?
Відповісти
бухають вони, завтра запустять гівномети.
Відповісти
Эта бредятина тупее решений 26 съезда КПСС.
Женя Нечипорук опять бульку дал.
Карпа конченная про---ка.
Відповісти
Afrodizzak , ТИ БУВ ПРАВИЙ --- ПРОХМЕЛИЛИСЬ І ЗАПУСТИЛИ СВІЙ КАМСАМОЛЬСЬКИЙ ГІВНОМЕТ
Відповісти
Ашібаитісь, таварісч Канановіч! Женьком Нечипоруком тут не пахне, під цим псевдо пише такі гарні речі зовсім інший пан, а от хто він, то вже вам взнати не дано точно))))))Тайна покрітая мраком))))Так что ламайте мОзги, таварісчі камунізди, може зламаєте шо повилазять і нам легше стане)))))
Відповісти
Браво! Доволі гарно, правдиво та щиро! Це б всім зрозуміти... тоді б не гавкали тут... і взагалі по житті,а були єдиним цілим,проте це не для свідомості українців, вони звикли,що не можуть жити якщо не вкрадуть, не оббрешуть, не позаздрять, не обсміють, не відлупцюють, не вчитимуться достойно, не поважатимуть нікого крім себе самого-самої і так далі...,це ще дуже довго треба викорінювати...
Вірите може погодитися зі мною ( тільки свідомі люди,а не ті,як моїм ніком користуються в своїх дитячих та ганебних цілях) краще б наші предки не гинули, бабусі,прабабусі, прадідусі, дідусі,краще б здалися добровільнь Німеччині і все,бо оці нащадки не цінять того, вони книжок не читають, історію не знають,зневажають, не цінують....... То для чого Ви гинули? А свідомі люди і в Німеччині б вижили,і мову б свою зберегли-як, наприклад українці в Канаді чи в США, і жили б достойно і їх би не винищували, не було б законів,Які їх знищують, грабують, принижують, змішують з ...., жили б цивілізовано, а не в країні,де керує, нажаль, одна людина, яка вас всіх, українці, ненавидить,бо не знає та не цінує України...
Відповісти
Понос слов, запор мысли
Відповісти
Это я расстрелял Че Гевару, Это я штурмовал "Ла Монеду", Я читал приговор комиссару И подкладывал бомбу комбеду. Это мой самолет на рассвете Прикрывал наступление Франко, И по окнам в Верховном Совете Это я в октябре бил из танка. Ради всех, кто замучен в ГУЛАГе, Ради душ, опоганеных зоной, Там, где реют кровавые флаги, Я всегда буду пятой колонной. Буду в натовском каждом приказе, В пуле, в бомбе, в крылатой ракете, До тех пор, пока красные мрази Не исчезнут на этой планете.
Відповісти
То в ттебе понос та запор.А я свідома українка. Я звткла вкрасти,оббрехати,позаздрити,обсміяти,відлупцювати,не вчитися,не поважати нікого крім себе-самої і так далі,шо не треба викорінювати.А шо нетак????В у всіх своїх коментарях так і роблю.Всіх оббріхую,заздрю,обсмію,коли працювала то постійно крала.Та шкодую,що ми німцям війну програли,краще б нас німці захопили.А ви книжок не чітаєте,історії не знаете.Кароче пора мені в лікарню,втомилась я вже, піду ліки прийму.
Відповісти
Ну наконец то понятны причины скотской жизни в Украине.Как только эти "малограмотные",русскоговорящие,смотрящие российские сериалы и т.д. перестанут отмазываться и заговорят на украинском(как умеют),тогда и "лексусов" у депутатов станет меньше и жизнь наладиться.Теория,подкупающая свежестью мысли и новизной.
Відповісти
НАРОД , ТА НЕ РЕАГУЙТЕ ВИ НА ТИХ ОБЖИРАТЄЛЄЙ ВЄТЄРАНОВ І ЦИНІЧНИХ ГВАЛТІВНИКІВ СОБАК І КІЗ!
Відповісти
-- Мілорд. Це гуманісти...
"король Літр"
Відповісти
Начипорук, твои "красные трусселя" на каждом твоем посте.
Стиль -обсолютный примитив, который прогрессирует.
Відповісти
Ти перебільшуєш ,AntiUkrе , як завжди !
Бо ще з дитинства знають малі діти,
Що краще перебдіть, ніж недобдіти!
Відповісти
Хочеш труселя? на тримай!
Відповісти
Карпа жжот напалмом ні па децкі. Как всігда.
Відповісти
Мене надихає страшенна депопуляція кацапського населення України. Ну не плодяться фанати фільма "Особенности русской охоти".
Відповісти
Суперзростання татарського населення.
Відповісти
Абдурахманка-вівцелюб, ти знову з нами?
Відповісти