Додати запис

Як ефективно контролювати роботу ЖКП.

Сьогодні мешканцям Луцька пропонуються нові тарифи на послуги за утримання будинку (підвищення орієнтовно на 50%).Ситуація по місту різна.В одних будинках рівень послуг в основному задовольняє мешканців,але в більшості будинків є обгрунтовані нарікання на низьку якість,а нерідко, і просто відсутність послуг,за які проводиться оплата.Пропоную ознайомитись з пропозиціями громадської організації по вирішенню цього питання.

Волинське обласне громадське об»єднання «Асоціація регіонального розвитку» визначила одним з приорітетних напрямків своєї роботи-розробку та впровадження програм по реформуванню житлово-комунального господарства .Безперечно найкращим варіантом,який впроваджується сьогодні, є створення об»єднань співвласників багатоквартирних будинків.Однак на шляху реалізації даного напрямку існує ряд проблемних моментів, які стримують тотальне впровадження даного механізму,а саме:Б
-неготовність мешканців об»єднуватись,брати відповідальність за свій будинок;
-занедбаний стан житлового фонду,необхідність значних фінансових ресурсів для виконання капітального ремонту у будинку перед передачею його з балансу ЖКП на баланс ОСББ,зазначені видатки суттєво недофінансовуються;
-наявність фактів зловживань з боку окремих керівників ОСББ, що створює атмосферу недовіри;
Створення лише 109 об»єднань за більш ніж десятирічний період говорить про те, що необхідні інші заходи ,направлені на впорядкування роботи існуючих ЖКП.З 2010 року у підприємствах житлово-комунальної галузі міста Луцька запроваджений побудинковий облік доходів та витрат.Це на наш погляд, крок у вірному напрямку,який би дозволив керівникам ЖКП надавати послуги мешканцям будинків пропорційно до оплати ,однак отриманими коштами керівники ЖКП розпоряджаються на власний розсуд; відсутні, погоджені з мешканцями плани ремонтних робіт у будинках,періодичне звітування керівників ЖКП про рівень надходжень та об»єм виконаних робіт в розрізі конкретного будинку перед його мешканцями.
У таких діях ми вбачаємо порушення прав мешканців як рівноправної сторони договірних відносин з Ж на отримання послуг в об»ємі,який відповідає рівню сплачених коштів та належного інформування про виконання договірних відносин.
Пропонуємо для вирішення зазначених проблем ввести у практику роботи ЖКП відкриття субрахунків для будинків,які мають значні обсяги сплати за утримання будинку (будинки з невеликою кількістю квартир пропонуємо об»єднувати у групи за територіальним принципом).Мешканцям будинку на зборах пропонується визначити уповноважену особу,яка б на громадських засадах здійснювала контроль за цільовим використанням коштів із субрахунку конкретного будинку .
Зазначену послугу можна розглядати як додаткову, та витрати на послуги банку включити у тариф для будинку.
Переваги зазначеної моделі:
-запровадження прозорості та рівноправності відносин між мешканцями та ЖКП;
-мінімізація перехресного субсидіювання робіт в одних будинках за рахунок інших;
-стимулювання мешканців до більш активної участі в управлінні будинком-перший реальний крок до створення ОСББ;
-покращення рівня сплати за утримання будинку(принцип «Як платиш-так і отримуєш послугу»,замість сьогоднішнього «Плати не плати-результат не зміниться»);
-покращення рівня внутрішнього планування роботи ЖКП, впровадження ринкових на заміну командно-адміністративних принципів у роботі ЖКП;
Труднощі:
-пасивність мешканців;
-опір змінам з боку керівництва ЖКП та галузі;
Експерти нашої організації готові долучитись до розробки та реального втілення у конкретних будинках зазначеної ініциативи(у тому числі і допомога мешканцям в організаційних питаннях проведення зборів).
Запитання та пропозиції можна надсилати на E-mail: [email protected]
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Видно рівень екс-заступника міського голови та проректора ВУЗу:(. Маса помилок в тексті, неуміння користуватись текстовим редактором, та ще й один і той же текст помістив три рази. Мабуть для тупих, кому не доходить з першого разу:)
Про зміст матеріалу говорити не буду. Це компіляція з чужих напрацювань.
Відповісти
Цьому громадському об'єднанню - півроку і складається воно з одного Петра Павловича
Відповісти
Дякую за увагу до моеі скромноі публікації.Буду вдячний "Григорію",якщо він вкаже на "чужі напрацювання ",буду вдячний.Де ви "Григорій "бачите "три рази",я бачу один ...:)
Пану "Семену".Меньше ніж пів року.Для реестрації потрібно мінімум три особи,так що не один.Маемо договір про співпрацю з польскою громадською організаціею,реалізовуемо вже ряд проектів.
Все це цікаво панове,а по суті що...?
Відповісти
...реалізовуемо вже ряд проектів...

а це які? що зроблено? який ефект, досягнення?
Відповісти
А хто ці двоє?
Відповісти
Включена в перелік послуга за дезінсекцію і дезінфекцію. За роки обслуговування ЖЕКом жодного разу такої послуги не було, ну і тарганів витруїли самі ще під час заселення, як і гризуни-відсутні.
Відповісти
Прочитав лише один абзац. Жахливий текст. Відсутні розділові знаки (помиловать нельзя повесить), русизми (в основному - головним чином, переважно), кострубаті речення ("...в основній масі будинків є обгрунтовані нарікання..."). Будинки не нарікають, нарікають люди. Бридко читати. Пане Гоцалюк! Спочатку було Слово! Сьогодні в одній з нічних інтелектуальних передач по каналу "Україна" виступав відомий в світі театрал і інтелектуал Костянтин Райкін. Там були золоті слова (приводжу по пам’яті, тому не беру в лапки): суспільства деградують не від втрати галузей важкої індустрії чи відсутності нафти, а з причини деградації мови, культури, фундаментальної науки... Можна було б таке пробачити черговому меліоратору з Ратно, якого Клімчук ставить головою РДА, а випускнику КНУ ім. Шевченка таке не пробачається.
Відповісти
Мене особисто непокоіть підвищення тарифів,а не розділові знаки,що робити,як боротись,чи поможуть ті субрахунки?
Відповісти