Додати запис

Перший тайм вони вже відіграли…

...а у перерві приїхали інспектори та делегати ФФУ


Конфлікт у Федерації футболу Волині дістав нове звучання. У розбрат між членами виконкому цієї громадської організації втрутилися представники Федерації футболу України. Поки голова Коньков мандрував закордоном, його ліва рука Сергій Стороженко приїхав до Луцька «мирити» нинішнього голову ФФВ та його заступників, які два місяці тому зорганізували путч у стінах федерації.

Нагадаємо, що на офіційному сайті Федерації футболу Волині не перший місяць висить повідомлення про скликання 1 лютого 2013 року позачергової звітно-виборної конференції. Наразі, якщо вірити даним сайту, діяльність якого контролюють люди заступників Столяра, Олександра Жуматія і Василя Кохановського, нинішнього керівника ФФВ підтримало сім колективних членів федерації, віце-президента ФК «Волинь» і водночас нардепа від «УДАРу» Юрія Савчука – 17, ще два учасники хочуть, щоб федерацією рулив голова облдержадміністрації Борис Клімчук.



Ревізори приїхали

Отож, до візиту київських чиновників здавалося, що шанси зберегти посаду в Столяра мізерні. Але після від’їзду Стороженка, а ще голови профспілки «Футбол України» Ігоря Гатауліна й першого заступника виконавчого директора ФФУ Віктора Удовенка вже не полишає думка, що зберегти підтримку районних федерацій Савчуку буде важко.

Сергій Стороженко у вступному слові на поспіхом скликаному виконкомі відразу взяв бика за роги: обраний колегіально голова обласної федерації мусить пропрацювати визначений термін, а чотирирічка Столяра закінчується в жовтні 2013 року. «Дві федерації в одній області діяти не мають права, а суди з цього приводу не лише зіпсують репутацію волинського футболу, але й унеможливлять проведення обласних чемпіонатів», – таким був меседж першого віце-президента ФФУ.

До слова, письмовий варіант цього меседжа надійшов з Києва на адресу ФФВ напередодні візиту. У листі ФФУ від 22 січня – кілька просто-таки вбивчих для путчистів тез. Наприклад, рішення виконкому від 15 листопада про припинення повноважень усіх виборних органів обласної федерації називається таким, що суперечить нормам і положенням Статуту ФФУ. Звертається увага й на те, що «листи з місць» із вимогою скликати той «історичний» виконком написано наче через трафарет. Але, крім звернення районної федерації, до цих документів не додали протоколів засідань, тобто рішення ухвалював особисто керівник, а колегіальна думка органів місцевих федерацій не враховувалася.


«Роги і копита»

А втім, про те, звідки ростуть вуха змови, розповідає й ситуація із прийняттям нових колективних членів обласної федерації футболу. Чотири новостворені федерації виконком увів до складу ФФВ на тому ж таки зібранні 15 листопада минулого року. Звісно, тоді головним у порядку денному було питання скликання конференції 1 лютого, тому особливих дебатів прийняття нових членів не викликало. Хочуть бути Асоціацією масового, дитячо-юнацького, пляжного та ветеранського футболу під парасолькою ФФВ – будь ласка.

«Приколи нашого містечка» почалися пізніше. Пропозицію про вступ нових членів на тому виконкомі оголосив і палко підтримав Олександр Жуматій, який, звісно, мав би знати, що на той час кілька новачків ФФВ були конторами «Роги і копита», адже належним чином зареєструвалися тільки в наступні півтора-два місяці. Довідки обласного управління юстиції, якими оперують автори листа з ФФУ, свідчать, що деяких нових членів асоціації легалізовано 18 і 24 грудня 2012 року. Можна здогадатися, навіщо було поспішати Жуматію із їхнім членством у федерації – кожен голос важив чимало. Але ж піти на фактично посадовий злочин! Причому, не напружуючись, замаскувати обман… Не дивно, що в регулятивній частині листа без дипломатичних реверансів звучить вимога провести новий виконком і скасувати незаконні рішення попереднього. Якщо цього не станеться, ФФУ погрожує дисциплінарними санкціями, призупиненням членства ФФВ у ФФУ і загалом повною ізоляцією обласного футболу. Нічого не нагадує із новітньої історії українського футболу? Так, рік тому в подібний спосіб УЕФА захищала Григорія Суркіса від нападок продонецького лобі: «Якщо зміните Г.М., заберемо ЄВРО-2012!»


За? Проти? Утрималися!

Представники Савчука на зустрічі у ФФВ щось намагалися пояснити київським гостям, але після заяви Стороженка їхні слова звучали дуже і дуже мляво, було видно, що візит делегації ФФУ їх приголомшив. Скидалося на те, що у бій вступила важка артилерія Столяра і, ймовірно, Бориса Клімчука. Саме долучення останнього до навколофутбольної баталії стало перчинкою першого тайму цього поєдинку. Футбольні «УДАРники» збагнули, що Столяр із головою ВОДА діятимуть заодно. Непрямо цю тезу в кількох коментарях підтримав і сам Борис Петрович, для якого насолити групі Палиці – віднедавна заледве не справа честі («Хронікам» гірко писати ці рядки, бо що більше згадуватимемо про навколофутбольні розбірки, то довше в області по-справжньому ніхто не опікуватиметься справді потрібними речами – дитячим футболом, будівництвом натуральних та штучних полів. – П.Ф.).

Не виключаємо, що до приїзду київських «ревізорів» долучився і голова партосередку ПР в області, адже сама ФФУ з осені минулого року міцно зв’язана путами провладної партії. Виходить, що минулотижнева зустріч у стінах ФФВ може стати ключовою для розподілу голосів на конференції 1 лютого. Якщо ця конференція взагалі відбудеться…

Справді, уявімо собі позицію представників районних федерацій, а також тих, хто ще не визначився, кого підтримати. У грудні-січні в ЗМІ з’явилися матеріали, які об’єктивно висвітлюють конфлікт. І головний їхній меседж – путч спровокувала «група Палиці». Нині очевидними стали фінансові проблеми «Волині», а це означає, що грошей, які обіцяв Савчук на розвиток обласного футболу і футболу в кожному конкретному районі, що проголосує за нього, можна і не діждатися. Якщо Дем’яненкові не дали жодної копійки на посилення команди, якщо ледь не щодня з’являється інформація про те, що футболісти сидять без зарплати, а проведення якісної підготовки до нового сезону на грані зриву, то як надалі ці люди збираються ефективно фінансувати волинський футбол?

Не забуваймо і про можливість «прямих наїздів» людей Клімчука на представників путчистів по вертикалі влади. І про грізний лист-попередження, і про приїзд делегації з Києва на чолі з першим віце-президентом ФФУ із меседжем «Ми не визнаємо нового керівництва, навіть якщо конференція відбудеться і Столяра змістять».

Хоча є й інший бік медалі: Савчук начинив представництва районних делегацій, які голосуватимуть на конференції, людьми, підконтрольними ФК «Волинь». Більшість з них – це тренери дитячої школи «Волині», тобто особи, які не підуть проти волі свого нинішнього роботодавця.

* * *

Якщо навіть цей матч Столяр програє, не виключено, що після другого тайму – звітно-виборчої конференції 1 лютого – команди пробиватимуть пенальті, тобто зустрінуться в судах. Столяр може апелювати до механізму скликання позачергового виконкому 15 листопада. І вже за кілька місяців найпопулярнішим питанням у футбольній тусовці області стане не обговорення результатів останнього туру чемпіонату області чи якості гри провідної команди Волині, а банальне «навіщо було провокувати цей безглуздий конфлікт?»

Павло ФІЛОНЮК, "Хроніки Любарта"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.