Додати запис

Збережемо міжконфесійний мир

Не раз доводилося чути про непримиренні суперечки, які виникають між віруючими православних конфесій. Як правило, ворожнеча розпалюється на ґрунті майнових або земельних непорозумінь. Наприклад, за право володіння культовими спорудами, земельними ділянками під будівництво або, навіть, за кількість прихожан.
Щоправда, останніми роками спостерігається тенденція до зменшення таких конфліктів. Нині - це поодинокі факти. Проте час від часу вони дають про себе знати. Так, минулого року зафіксовано випадки протистояння між православними конфесіями (Київський та Московський патріархати) у Ковельському, Луцькому, Любомльському районах. Також, протягом останніх років в регіоні мали місце факти загострення міжконфесійних відносин між представниками православних та протестантських структур через спроби останніх проводити, в певній мірі, агресивну місіонерську діяльність.
Не можуть не тривожити випадки, коли конфліктуючі сторони вдаються до бійок, силового захоплення будівель, перешкоджають здійсненню релігійних обрядів. Так, протягом останніх років періодично загострюються взаємовідносини між православними конфесіями у с. Проходи Любешівського району, що зумовлено неодноразовими спробами активістів УПЦ перевести місцеві храми УПЦ-КП під юрисдикцію УПЦ і, в майбутньому, може призвести до відкритого протистояння між віруючими.
Враховуючи небезпечність масових заворушень, буде доречним попередити, що організатори таких дій можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Зокрема. стаття 161 Кримінального Кодексу України "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії" гласить, що умисні дії, спрямовані па розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті караються штрафом до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років.
Вищезгадані суперечки мають вирішуватися не силовими методами, а згідно чинного законодавства із зверненням до суду, у правоохоронні структури. Осторонь, цієї проблеми не повинні стояти і органи державної влади та місцевого самоврядування. Адже, виділення земельних ділянок у їх компетенції.
Ми повинні усвідомити, що сьогодні в Україні мирно співіснують десятки релігійних об’єднань, що є яскравим підтвердженням позитивного розвитку демократичного суспільства.
Але найголовніше, щоб самі священнослужителі не провокували конфлікти, штовхаючи прихожан на стежку війни. Адже сьогодні слово духовного отця має велику силу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
православна церква,на чолі з Кирилом,ще раз показала,що вона ВОРОГ УКРАЇНИ та УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ! Хоча б раз Кирило виступив з осудом війни розв*язаної Путлєром?! Які ж вони нам брати???
Відповісти
"брати-слов*яни" - ВОРОГИ,підло,по зрадницьки НАПАЛИ НА НАШУ КРАЇНУ!!! Вони - ВОРОГИ,а ВОРОГІВ ЗНИЩУЮТЬ! Чим вони кращі за ГІТЛЕРА??? Якщо церква підтримує агресора,то ЧИ МАЄ вона ПРАВО НА ПОВАГУ ДО СЕБЕ і до того,ЩОБ НЕСТИ СЛОВО БОЖЕ???????????
Відповісти
не захлинись від злості! Побережи себе... Може і тобі просвітліє.
Відповісти
Всі ми можемо захлинатися від злості,але,ні Кирил, ні РПЦ - НЕНАВИДЯТЬ УКРАЇНУ,ЇЇ ЦЕРКВУ,ЇЇ НАРОД! Подивіться,з яким задоволенням стріляють в українців та з яким задоволенням зривають наші прапори,а взамін вивіщують свій триколор,який вже став СИМВОЛОМ ФАШИЗМУ-РАШИЗМУ!
Відповісти