Додати запис

У Луцьку розписували дерев'яні іграшки

На елеткронну скриньку редакції прийшов лист про майстер-калс із розпису дерев'яних іграшок.

"В п’ятницю (12 вересня 2014 р.) на історичному факультеті СНУ імені Лесі Українки було проведено майстер-клас з розпису української дерев’яної іграшки. Ініціатором проведення та втілювачем цієї ідеї був Андрій Бондарук, який навчається на третьому курсі за спеціальністю „Історія”. Так він захотів підтримати студентів-учасників АТО з історичного факультету. Такими студентами виявилися: Гаврилюк Віктор Олександрович (33-політологія) і Ковальчук Петро Олександрович (41-історія).

Андрій Бондарук разом з Іриною Сардак-Бондарук провели майстер-клас для 60 людей: на 12-00 прийшли учні 4 класу школи № 5 і на 13-25 – студенти та викладачі.

Насамперед Андрій Бондарук розповів про види традиційних дерев’яних іграшок, їх функції (іграшки повинні були навчити малечу бути добрими господарями, хазяйка, солдатами, навіть будівельниками), а також майстер продемонстрував як ними гратися. Ірина Сардак-Бондарук повідала про таємниці розпису іграшки, захисні функції нанесеного орнаменту. Цікавим є те, що більшість учасників майстер-класу для свої іграшок обирали патріотичні кольори – синій та жовтий. Щодо орнаментів, то домінували різноманітні хвильки (символ води), квіти (символ краси), кола (символ сонця). Хлопці-історики на іграшках зробили актуальні для сьогодення підписи: «Путін х…ло» та ін.

Метою майстер-класу було зібрати якомога більше грошей для студентів-учасників АТО, а також популяризувати традиційну українську іграшку серед молоді.

Всі витрати на майстер-клас Ірина та Андрій взяли на себе, а це фарба та заготовка дерев’яної іграшки, а головне знання. В результаті було зібрано 1800 гривень. Половину від суми зібраних коштів було вручено Ковальчуку Петру, який прийшов і безпосередньо взяв участь у майстер-класі. Петро зараз у відпустці. Він розповів, що побував в Слов’янську, Краматорську, близько Іловайська. У Слов’янську їх підтримували місцеві мешканці, а Краматорську лише одна дівчинка подарувала свій малюнок, здебільшого ж мешканці Донеччини вороже налаштовані до українських військових. Тому українським солдатам, крім захисту України, необхідно на ділі доводити, що вони – не вороги (допомагати відбудовувати населені пункти тощо).

Другу половину від зібраної суми буде передано батькам Гаврилюка Віктора, який зараз перебуває у зоні проведення АТО.
"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.