Додати запис

Галузь охорони здоров'я в Україні потребує невідкладної швидкої допомоги, - Роман Ілик

Результатом реформ має стати принципово нова система охорони здоров’я.

Про це заявив перший заступник парламентського комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат від «Батьківщини» Роман Ілик під час круглого столу, присвяченого публічному обговоренню кандидатури майбутнього міністра охорони здоров’я.

«Упродовж 23 років в Україні відбувались реформи табличок на установах чи кабінетах, а система та принципи роботи не змінювались. Сьогодні невідкладної швидкої допомоги потребує сама галузь охорони здоров'я. За даними міжнародних експертів, якщо фінансування медицини менше 5% ВВП - населення вимирає. Зрештою, статистика захворюваності та тривалості життя українців це підтверджує. Тому комплекс заходів, які реанімують галузь, потрібно реалізувати якомога швидше», - зазначив він.

На думку народного депутата, насамперед слід впровадити державну страхову медицину.

«Нам нарешті потрібно перестати обманювати самих себе і всіх у державі щодо безкоштовної медицини і впровадити в Україні кращий досвід у впровадженні державного медичного страхування. Водночас маємо зберегти гарантований обсяг медичних послуг», - вважає Роман Ілик.

Він також зазначив, що другим кроком необхідно покласти край корупційним схемам при закупівлі ліків та впровадити механізм прозорих тендерів.

«Це дозволить здешевити ліки, які зараз дуже дорогі. Важливо, щоб це відбувалось поза стінами МОЗу, у спеціально створеній інституції, - зауважив депутат. - Також важливо досягти прозорості у реєстрації та ліцензуванні ліків. Кінцева мета цього кроку – це якісно новий рівень фармацевтичного ринку».

Докорінних змін, на думку Романа Ілика, потребує структура фінансування МОЗ: витрачати бюджетні кошти необхідно на конкретні медичні послуги та ліки для конкретного пацієнта, а не лікарняні ліжка.

«На сьогодні кількість лікарняних ліжок в Україні є однією з найбільших в Європі і майже вдвічі перевищує середній європейський показник. Наприклад, у Німеччині, де населення удвічі більше, лікувальних установ стільки ж, як в Україні», - зауважив він.

Ще одне важливе завдання – це спрямування зусиль на профілактику захворювань, адже здоровий спосіб життя - має стати модним трендом, вважає депутат.

Роман Ілик також зазначив, що результатом реалізації цих заходів має стати якісно новий рівень медицини та збільшення тривалості життя громадян України.

«Економісти стверджують, що один рік продовженого життя для населення в країні дає +4% ВВП», - підсумував він.

У круглому столі також взяли участь провідні фахівці громадських, пацієнтських, антикорупційних організацій та експертного середовища.

Ця ініціатива, за словами Романа Ілика, має стати реальним механізмом впровадження європейських принципів публічності під час обрання міністра охорони здоров’я.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
БЮТівська секта завалила економіку в 2008 році,знецінела гривню, підмахнула кабальний пакт з Путлєром. А тепер ще рекомендує , як "реформувати" медицину.
Відповісти
Треба бiльше купити Тамiфлю, бо пташиний грип знову на пiдступах до Украiни.
Відповісти
Сократите число мед вузов для начала. А то кто не лень выпускает врачей
Відповісти