Додати запис

Нам потрібна децентралізація, щоб село і кожен селянин стали жити краще

Запропонована «Батьківщиною» реформа децентралізації може суттєво покращити життя кожного селянина. У своїх 12 законопроектах єдина фракція, яка переймається долею села, пропонує надати невеликим громадам більше прав, збільшити фінансування і створити вигідні умови для роботи фермерам. Про те, як саме покращиться життя, у своєму звіті розповіла лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.
Юліє Володимирівно, ваша фракція підготувала пакет законів, які мають врятувати невеликі громади – сільські та селищні. Які зміни передбачаються?
Цей рятівний пакет фракція «Батьківщина» підготувала разом із представниками місцевих громад. Це зміни до Бюджетного і Податкового кодексів, закони, які змінюють земельні відносити, закони про прибирання корупції в земельній сфері. А також закони, спрямовані на економічне посилення сільських, селищних громад і надання справедливого статуту новим фермерським господарствам.
Чи зможе економічне посилення громад запобігти ситуації, яка вже була в 70-ті роки, коли об’єднали колгоспи і зникла майже третина сіл?
Знаєте, питання децентралізації стало для нас одним із головних. Так само, як і в 70-ті роки, ми можемо втратити села. А можемо і навпаки - відродити село за рахунок надання місцевим громадам по всі Україні більших прав і повноважень.
На відміну від тих реформаторів, які сьогодні хочуть швидко об’єднати сільські громади і зекономити кошти на утриманні соціальної інфраструктури, ми наполягаємо на виключно добровільному об’єднанні. Тобто законопроектом передбачається, що на загальних зборах люди самі мають вирішувати, чи приєднуватися їм до громади іншого села, чи ні.
Ми маємо зрозуміти: укрупнення сільських громад може призвести до закриття садочків, шкіл і лікарень у селах, і такі села будуть прискорено вимирати.
За рахунок чого зараз існує село?
Селянське господарство, яке раніше називалося підсобним, тобто сільське подвір’я, годує сьогодні всю країну. У нас понад 30 000 сіл, у яких на сьогодні проживає майже 50% населення України. Це 4,5 млн сільських домогосподарств.
Приблизно 16-18% цих земельних ресурсів дають половину валового виробництва сільськогосподарської продукції. Ви тільки уявіть: це понад 80% молока, понад 90% картоплі, овочів, фруктів, майже половина яєць і м’яса дає те підсобне господарство! Саме у ньому наш порятунок.
Які переваги будуть для фермерів?
Як відомо, українське село деградує. Держава поки не може створити нові робочі місця. А за новим пенсійним законом, якщо в тебе нема страхового стажу (щонайменше 15 років), навіть якщо досягнеш пенсійного віку, не маєш права на соціальний захист.
Тож ми пропонуємо селянину, який має своє підсобне господарство, створити робоче місце прямо на власному подвір’ї. Він вироблятиме продукцію, частина якої піде на власні потреби, а частина – на продаж.
За те, що він працює на своїй землі, продає надлишок і годує країну, ми йому даємо трудовий стаж. Але за однієї умови, що свій товар фермер продає на організованому ринку, тобто там, де можна облікувати товар.
Обліковий ринок – це, власне, відродження кооперативного руху на селі.
І сьогодні нам треба зняти з нього податки, тобто податкова система для кооперативу має бути така, як і для селянина. Тільки за таких умов у фермера купуватиметься його надлишкова продукція за вигідними цінами.
Партія Батьківщина й далі пропонує віддати право розпоряджатися землями місцевій громаді.
Депутати від коаліції та представники територіальних громад одностайно підтримують закон про повернення права територіальним громадам розпоряджатися земельними ресурсами за межами населених пунктів.
Зараз ми хочемо повернути сільській громаді право розпоряджатися землями запасу і резерву, які в неї забрали в Держкомзем ще при прийнятті Земельного кодексу у 2001 році.
Знаєте, до мене доходять чутки: щоб взяти в оренду гектар землі, яку колись забрали в сільської ради, треба заплатити 300 доларів хабаря.
Для вирішення цієї ситуації наша фракція пропонує, щоб право на оренду землі місцеві громади давали на аукціоні і саме тому фермеру, який дасть за неї більше коштів. Потім ці гроші підуть сільській громаді, на розвиток садочків, на ремонт шкіл – на розвиток села.
Ми маємо завжди пам’ятати, що Україна проростатиме селом.


Прес-служба ВО "Батьківщина"

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кремлівська хіхікалка Тімашєнка вже підписала кабальний газовий пакт з Путлєром. Українці з своєї кишені оплачують війну для росіян.Там де брехуха Тімашєнка ,там біда. Вана вже накерувала економікою країни в 2008 році,обезцінивши гривню з 4.80 до 8.00. БЮТівська секта повинна кровю змивати на фронті гріхи своєї аферистичної бахині.
Відповісти
Правиль пише лучанин, так, під час Світової економічної кризи Тимошенко винувата, що не втримала долар, як вона так могла треба ж було зробити все для того, щоб криза, яка торкнулась всього світу оминула Україну... А Яценюк зараз молодець, усе прикриває війною і дерибанить країну...
Відповісти
Криза -це відмазка бездаоно-злочинного управління Тімашєнки. У жодної країни навколо України не обезцінилась валюта.Тільке там дем популісти-соціалісти попіднімали чиновникам зарплату та надрукувала фіктивну тишщу за борги банку РФ.
Відповісти
Добре, що управління Тимошенко завершилось і всі гарненько зажили по-новому при Яценюку, де долар майже по 43 можна було купити...
Відповісти
Тимошенко далі продовжує керувати ,через своїх підкаблучників- Турчинов,Пашинський,Аваков,Ярема,Кожемякін ітд ітп.
Відповісти
яйценюк ставленик и вихованець тимошенко
Відповісти
точно, але змивати брехню мають люди, які оббріхували Юльку, а тим у кого промиті мізки, напевно, потрібно взятись за розум... і не бути ватою, бо всі свідомі люди знають, що газова справа Тимошенко - політична гра. Дуже сильно політичні опоненти хотіли стерти її з лиця землі
Відповісти
Сьогоднішне підняття цін для населення за газ робиться відносно діючого кабального договору 2009 року.Населення платить за проституцію Тімашєнки, яка хотіла перед виборами президента услужити Путлєру новим газовим договором.
Відповісти
напевно, проституцієї займається більшість лучан, які просто продають свої голоси, а потім плачуться, що все так погано.... То чого суд виправдав Тимошенко....
Відповісти
Тимошенко суд не виправдав, а скасував рішення, тому що судили її не зате. Потрібно було судити за злочинну змову з Путлєром та зраду батьківщині, але тоді до суду потрібно викликати Путіна, але Яник нехотів примішувати фюрера.Тимошенко оцінку дав народ на виборах 2014, ледве пройшла секта до ВР.
Відповісти
Скоро буде:"Жить стало лучше, жить стало вєсєлєй!"?
Відповісти
пустозвонарство.
Відповісти