Додати запис

Нємцов знову ловить Путіна на брехні

На сьогодні завершена робота над доповіддю Бориса Нємцова "Путін.Війна" про присутність російських військ на Україні.
Група опозиційних активістів і журналістів на чолі з Іллею Яшиним завершила роботу над доповіддю про участь російських військовослужбовців у конфлікті на сході України, який не встиг закінчити Борис Нємцов, який загинув у ніч на 28 лютого в центрі Москви. Доповідь називається "Путін. Війна".

Напередодні презентації доповіді Яшин повідомив, що багато друкарень відмовилось його друкувати під тиском влади. Втім, політик висловив упевненість в тому, що цю проблему вдасться подолати, як не раз вдавалося долати в минулому.

Борис Нємцов займався збором доказів того, що на боці сепаратистів на Україні воюють російські військові підрозділи. Він також брав інтерв’ю у родичів солдатів, загиблих на сході України. Після вбивства Нємцова поліція провела обшуки в його квартирі, конфіскувавши комп'ютери та інші носії інформації.

При цьому, як каже Яшин, пропала частина зібраного Нємцовим архіву. Перший тиждень після загибелі Нємцова група на чолі з Яшиним відновлювала втрачені документи. Відомо також про записку, написану почерком Нємцова і переданої його помічниці Ользі Шоріній. У ній говориться: «Зі мною зв'язалися десантники з Іваново. 17 вбитих. Десантникам не платять їхні гроші, але зараз вони бояться говорити ». Судячи з усього, Нємцов написав її, побоюючись, що за ним ведеться спостереження, а розмови прослуховуються.

За словами Яшина, його команді вдалося зв'язатися з тими, хто спілкувався з Нємцовим, проте ці люди категорично відмовилися публічно підтвердити повідомлену ними інформацію, яка, як підкреслює опозиційний політик, була "дуже важливою і специфічною". Яшин додає, що вбивство Нємцова змусило тих, з ким він спілкувався, бути ще більш обережними. "Стіна страху, мабуть, була найбільшою нашою проблемою", - вважає Яшин, який багаторазово намагався переконати своїх співрозмовників у тому, що, виступивши публічно, вони швидше убезпечать себе, ніж погіршать своє становище.

Місце презентації доповіді "Путін. Війна" - штаб-квартира партії РПР-ПАРНАС, співголовою якої був Борис Нємцов. Велика частина інформації в цьому документі зібрана з відкритих джерел, також як і у восьми попередніх доповідях Нємцова - про корупцію у владі та про підготовку Олімпійських ігор у Сочі. У підготовці доповіді брали участь відомий журналіст, кореспондент газети "Комерсант" Ілля Барабанов, автор багатьох репортажів із зони українського конфлікту, а також голова псковського відділення партії "Яблуко" Лев Шлосберг, який був жорсткого побитий після публікації ним інформації секретних похорон десантників, які загинули на Україну.

За словами Яшина, перший тираж доповіді сладає 3 тисячі примірників. Доповідь також буде розміщена в Інтернеті. Яшин планує розпочати збір коштів на публікацію додаткового тиражу, хоча практика показує, що поширення таких матеріалів стикається з дуже серйозними труднощами. Так, в 2010 році поліція затримала вантажівку, в якій знаходилися 100 тисяч копій доповіді про корупцію в перебігу перших 10 років перебування Володимира Путіна при владі, співавтором якого був Борис Нємцов. Сайт, де була розміщена доповідь, піддався кібер-атакам.
Незважаючи на те, що опитування показують підтримку політики Путіна на Україну з боку більшості російського населення, Яшин впевнений, що доповідь "Путін. Війна" справить вражаючий ефект. "Ми розуміємо, що б'ємо по хворому місцю", - говорить політик. - "Наша мета - викрити брехню. Вони кажуть, що на Україні немає російських військ. Ми говоримо, що є. Для Путіна завжди дуже неприємно бути спійманим на брехні".

Про те, що російські регулярні війська не перебувають на Україні, сам Путін говорив під час так званої "Прямої лінії" у квітні. Раніше він також стверджував, що російських військ немає в Криму, проте пізніше фактично визнав, що збрехав, публічно підтвердив, що так звані "зелені ввічливі чоловічки", що з'явилися на півострові в лютому 2014 року, були саме російськими солдатами.

Москва стверджує, що будь-які російські військовослужбовці, що воюють на Україні, це "добровольці, які допомагають сепаратистам за своїм особистим бажанням".

Своє розслідування з приводу присутності російських військ на Україні провело і агентство Рейтер. За повідомленням агентства, танкіст Кантемировской дивізії розповів, що він і його товариші воювали в Донбасі, хоча офіційно вважалося, що вони відправлені на навчання в Ростовській області. Деякі військовослужбовці відмовилися брати участь у бойових діях.

Після повернення співрозмовник агентства і ще 13 бійців звільнилися, не отримавши обіцяних нагород і "бойових" грошей. Танкіст стверджує, солдати не хотіли воювати, тому що офіційно Росія і Україна не перебувають у стані війни. Всього кореспондентами Рейтер були опитані п'ять контрактників.

Як зазначає агентство, військових рідко силою змушують їхати в Донбас. І письмових наказів їм не віддають. Але багато військовослужбовців бояться втратити контракти, що забезпечують високу зарплату. У разі загибелі солдата, його сім'ї, обіцяють виплатити 5 мільйонів рублів, повідомляє Рейтер, посилаючись на дані проведеного розслідування.

Це повідомлення влада поки ніяк не прокоментувала, незважаючи на направлення їм запитів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.