Додати запис

Де сьогодні можна захистити свої права

Низький рівень правової грамотності та відсутність ринку юридичних послуг є ключовими факторами, що ізолюють сільське населення від державної правової системи та правосуддя. Правові потреби у віддалених громадах у більшості випадків залишаються незадоволеними, і питання рівного доступу до правосуддя залишається відкритим.
Що ж таке безоплатна правова допомога і хто може її отримати.
Так, Законом передбачено надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.
Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та надається через органи юстиції та органи місцевого самоврядування.
Що стосується безоплатної вторинної правової допомоги, то її, на відміну від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб, визначені Законом, з урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу.
Безоплатна вторинна правова допомога, включає наступні види правових послуг: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру, надають утворені за рішенням Міністерства юстиції центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Зокрема у Волинській області створено 3 місцевих центри у Ковелі, Володимир Волинському та Луцьку. Луцький місцевий центр обслуговує жителів Луцького, Ківерцівського, Рожищенського районів та місто Луцьк.
Луцький МЦ забезпечує доступ до безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для соціально незахищених категорій громадян, таких як:
- малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів);
- учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих),
- діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування,
- біженці, та ін..
Детально про структуру і роботу Луцького місцевого центру. В місцевому центрі працює 4 відділи, діяльність яких спрямована на створення найбільш комфортних умов для особи, яка звернулась до місцевого центру за правовою допомогою.
При зверненні клієнта до місцевого центру, в першу чергу, з’ясовується чи є особа суб’єктом надання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто, чи має вона на неї право, а також вид правової допомоги, якої вона потребує - первинної чи вторинної.
Якщо особа надала документи, що підтверджують її право на безоплатну вторинну правову допомогу, їй призначається адвоката, який надає свої послуги безоплатно для клієнта (послуги адвоката оплачує держава).
В іншому випадку якщо особа не має права на безоплатну вторинну правову допомогу, або потребує допомоги з питання, що виходить за межі вторинної правової допомоги і лежить в досудовій площині, працівники центру сприяють зверненню вказаної особи до установ, уповноважених на вирішення такого роду питань.
Для цього в місцевих центрах створенні відповідні підрозділи, які відповідають за налагодження комунікацій між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо.
Луцький місцевий центр з надання БВПД чекає на своїх клієнтів за адресою: 43000, обл. Волинська, м. Луцьк, вул. Прогресу, 7 (навпроти Обласної дитячо-юнацької спортивної школи, в приміщенні страхової компанії «Оранта»).

Протягом першого півріччя 2016 року відповідно до Плану заходів з реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги, відбувається реформа територіальних органів юстиції, яка є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України та надання можливості отримання таких послуг у режимі он-лайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості.
Згідно з планом, в кожному районі і місті України будуть утворені Бюро правової допомоги як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що діють в Україні з 1 липня 2015 року. Ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які будуть ліквідовані найближчим часом.
Було прийнято рішення ліквідувати майже 600 районних управлінь юстиції радянського зразка, які існували в Україні протягом 20 років. Вони не надавали жодних сервісів і допомоги українцям, були забюрократизовані та закриті, не мали жодної мотивації надавати якісні послуги тим людям, які фактично найняли цих чиновників на роботу.
З 1 липня 2016 року буде створено більше 400 бюро правової допомоги. У новостворених бюро українці зможуть скористатися усіма електронними сервісами Мін’юсту. Більше того, до кінця цього року система електронних сервісів буде розширена і вбере в себе всі сервіси, які надає українцям Мін’юст. Завдяки цим новим електронним сервісам людям не потрібно витрачати час у чергах, знаходити посередників серед державних службовців, щоб отримати ту чи іншу довідку. Всі ці сервіси можна отримати через інтернет, зайшовши на сайт Міністерства юстиції. Усі вони будуть доступні для клієнтів бюро. Згідно з прийнятими законодавчими актами усі сформовані електронною системою документи мають такий самий офіційний статус, як і їх аналоги з підписом та печаткою реєстратора.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.