Додати запис

«Бути чи не бути…«ДНР»: аналіз гуманітарної ситуації

Гуманітарна катастрофа на окупованих Росією територіях Донбасу триває вже два роки, і поки не видно ніяких перспектив для її припинення. На сьогодні це явище набирає нових ознак, пов’язаних, в тому числі, зі скороченням постачання гуманітарної допомоги.

Хронічні затримки з виплатою заробітної плати серед робітників і шахтарів, жалюгідні за розміром зарплати вчителів і вихователів, жебрацькі пенсії за курсом 2 рубля до 1 гривні призводять до низької купівельної спроможності населення. Товари за високими цінами мало хто може купити. Тому, якщо поглянути на полиці магазинів і ряди базарів, в «ДНР» - продуктовий рай, а на практиці люди голодують.

Є випадки, коли надлишок нереалізованих запашних ковбас, копченого сала, овочів підприємці намагаються доставити в Ростовську область Росії. Але на кордоні прикордонники РФ конфіскують цю смакоту і знищують в ямах, пересипаючи хлором. Для російських фіскальних органів, митниці, епіднагляду, фітоконтролю «ДНР» та «ЛНР» не існує. Немає документів з українським тризубом - немає і доступу продуктів на Росію.

Багато переселенців повертаються на окуповані території. Існує навіть політична тенденція витіснення біженців з території Росії назад в Україну. Розповідають, що на них полюють в метро Москви і Санкт-Петербурга, перевіряючи документи - дозвіл на роботу і проживання на території Росії. Порушників відловлюють і розміщують в спеціальних таборах для повернення на територію України.

Кількість рейсів автобусів Донецьк - Москва, які прямують через Торез, зросла в кілька разів. Показовим є те, що на Москву вони йдуть майже порожні. У зворотному напрямку - переповнені. Повертаючись назад додому, люди стикаються з проблемами все більшого безробіття. На 1 робоче місце претендує 10 безробітних. Немає роботи - немає за що жити і їсти. І це знову веде до збільшення масштабу гуманітарної катастрофи.

Так, військовий кореспондент бойовиків (позивний «Маг») повідомляє, що в Донецьк сьогодні повернулося багато жителів, що раніше виїхали в Україну або Росію. Робочих місць при цьому немає, а ті підприємства і фірми, які працювали в мирний час, через блокаду і окупацію закрилися, працюють в переважно шахти, деякі заводи, та магазини - в основному ті, які не перебувають у передмістях. До війни в місті проживало 850-900 тис., зараз близько 650 тис.

Налічується багато молоді, яка не може знайти собі роботу. Навіть ті, хто працюють вчителями або лікарями, підробляють, наприклад, в "МНС", на розвантаженні гуманітарки, отримуючи близько 4000-4500 рублів. Пенсіонери живуть на українську пенсію, отримуючи при цьому фінансову допомогу з Росії. У молоді, у якої батьки не досягли пенсійного віку і сидять без роботи, ситуація критична. Через війну закриті цілі сфери послуг та комерційної діяльності. Проблеми з доставкою товару або взагалі відсутністю такого. Ціни трохи знизилися, але не сильно і не на всі продукти - не більше, ніж на 5% -10%.

Деякі громадяни вступили до лав бандформувань через відсутність роботи. За інформацією «Мага», рядовий і сержантський склад отримує 10000-15000 руб., молодші офіцери - до 25000, старші офіцери - від 50000 рублів. Значення має спеціальність і досвід участі в бойових діях. На сьогоднішній день, військкомат не просто пройти: у 80% випадків відмови по здоров'ю або якщо людина раніше була на обліку в наркодиспансері, за віком, і через ряд інших причин.

На Росії тепер складно на роботу влаштуватися біженцям, часто можуть «кинути» і не оплатити роботу, існують проблеми з документами, громадянство не дають. Є багато випадків, коли люди повернулися, а у них обікрали будинок або квартиру. Були випадки, коли люди їхали в поспіху, боячись загинути від снарядів і мін, а через два тижні, приїжджаючи за речами, виявляли, що будинок або квартира пограбовані.

Люди з приватного сектора околиць Донецька їхали і залишали собак на своїх сусідів, але при масовому виїзді місцевих жителів тварин відв'язувати від ланцюга і випускали. Те ж саме і з тими вихованцями, які перебували в квартирах. Залишали на сусідів, але дуже часто просто відпускали на вулицю. В результаті собаки збиваються в зграї по 10-12 особин і шукають собі прожиток. Часто на околицях міста вночі чутно, як б'ються між собою зграї за краще місце. Це насправді дуже страшно, коли породисті великі собаки, вдень гуляють і нападають на одиноких жителів околиць.

Існує категорія кинутих людей похилого віку. Багато пенсіонерів не змогли виїхати на територію, підконтрольну Україні і переоформити пенсію. Ті, хто отримують пенсію 900-1800 грн. і російську допомогу, відповідно 1800-3600 рублів, все одно знаходяться за межею бідності.

Це в свою чергу призводить до втрати симпатій жителями окупованих територій до ідеології і дій загарбників. В результаті проведених соціологічних досліджень, яке оприлюднило «Донецьке агентство новин», отримано наступні дані. Настрої щодо керівництва «народних республік», патріотизму і загальних ідеалів «Новоросії», стрімко погіршуються.

У порівнянні з результатами попередніх опитувань, проведених центром соціальних досліджень «Особливий вибір», кількість жителів, які бажали б вступу «Республік» до складу Росії, зменшилася з 36% до 7% опитаних. У той же час кількість респондентів, бажаючих входження окупованих територій до складу Української держави, зросла з 10% до 42%.

А ось популярна раніше ідея про злиття «ДНР» та «ЛНР» в одну державу з розширенням меж «Новоросії» на території дев'яти колишніх областей України (від Харківської до Одеської), схоже, втратила свою актуальність - за неї висловилися близько 4% опитаних при 18% раніше. Ситуація з довірою до керівництва сепаратистів виглядає наступним чином. Якщо раніше дії вищого «керівництва» схвалювали 37% опитаних, то тепер ця кількість знизилася до 12%.

А ось число людей, які відверто незадоволені поточним політичним і економічним курсом О.Захарченка, зросла з 24% до 53% опитаних. В цілому, збільшилася кількість незадоволених поточною економічної обстановкою в «Донецькій народній республіці». Так істотне погіршення свого економічного становища відчули 67% опитаних при 34% раніше. 6% респондентів заявили про задовільне економічне становище при відповідному показнику 18% раніше. Похитнулися і позиції «патріотизму». Раніше кількість патріотів Росії становила близько 17%, тепер же цей показник становить всього 4%.

Разом з тим, кількість патріотів України збільшилася з 14% до 37% опитаних респондентів. Кількість патріотів безпосередньо «Донецької народної Республіки» зазнала деяких змін, і знизилося з 28% до 7%. Соцопитування було проведено в першій декаді березня на території 19 міст т.зв. «ДНР», методом "віч-на-віч" було опитано 8 000 чоловік. Порівняння показників проводиться з результатами попереднього опитування, проведеного у вересні 2015 року.

Отож, бути чи не бути «ДНР», висновок робіть самі.

За матеріалами depo.ua
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я думаю що днр буде жити стільки поки дозволить рф. Правда слово жити це настільки умовно, оскільки переважна частина із жителів донбасу вже давно не живе.
Відповісти
Гуманітарна катастрофа на територіях Украiни триває вже два роки, і поки не видно ніяких перспектив для її припинення.
Відповісти
В головах таких як Ви ця катастрофа від народження.
Відповісти
Зате я стрибаю швидко...
Відповісти
Тут питання : Бути, чи не бути Україні!!!!!
Відповісти
А гуманітарна катастрофа пенсіонерів всієі Украіни ,нікого не цікавить ,бо мені начхать на тіх сепарів і іх прибічників ,чого хотіли -те мають ,а народ зУкраіни з цією злодійською владою вже давно не живе ,а виживає .
Відповісти