Додати запис

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

Довіреність на автомобіль чи договір купівлі-продажу

Звертаючись до нотаріуса за оформленням довіреності на розпорядження автомобілем, клієнти часто помилково розцінюють це як оформлення договору купівлі-продажу авто.

Згідно з положенням ст. 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, який видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Головна відмінність генеральної довіреності на розпорядження транспортним засобом від договору купівлі-продажу полягає в тому, що видача довіреності не несе за собою переходу права власності на автомобіль. Власник автомобіля (довіритель) лише уповноважує іншу особу (представника) продати автомобіль та вчинити ряд дій, пов’язаних з продажем транспортного засобу (зняти автомобіль з обліку, отримати транзитні номери, укласти договір купівлі-продажу, одержати грошові кошти тощо).

Представник довірителя виступає, так би мовити, посередником між продавцем і покупцем транспортного засобу. Довіреність – це односторонній правочин, що фіксує межі повноважень представника, який, діючи на підставі довіреності, створює права та обов'язки безпосередньо для довірителя. Для видачі довіреності не потрібна присутність іншої особи, представника.

Договір купівлі-продажу – правочин, укладений між двома або більше сторонами, за яким одна сторона (продавець) передає майно другій стороні (покупцю), а покупець приймає майно і зобов’язується сплатити за нього певну грошову суму. При укладенні договору купівлі-продажу мають бути присутні обидві сторони.

Неприємності в результаті видачі генеральної довіреності на продаж автомобіля можуть бути, як і для власника, так і для потенційного покупця. Власник автомобіля не може бути застрахований від штрафів або інших незаконних дій з використанням транспортного засобу представником по генеральній довіреності. Мнимий покупець, який купує автомобіль по довіреності має ризик, що дія генеральної довіреності може бути припинена в будь-який момент довірителем, тобто власником автомобіля, і для цього зовсім не обов’язкова згода довіреної особи.

Стаття 249 Цивільного кодексу України зобов’язує довірителя лише повідомити довірену особу про припинення дії довіреності. В такому випадку дії довірителя призведуть до повернення автомобіля законному власникові.

Ще одним із ризиків для мнимого покупця є припинення довіреності в разі смерті особи, яка видала довіреність. В такому випадку спадкоємці власника автомобіля можуть пред`явити позов про повернення автомобіля, який, як зазначалося вище, залишається власністю продавця після видачі довіреності.

Іншим ризиком для Покупця є випадок, коли представник по довіреності через певний час вирішує зняти автомобіль з обліку, а виявляється, що на транспортний засіб накладено арешт. Уникнути такої проблеми не завжди можна, тому що на момент видачі довіреності власником автомобіля такого арешту може і не бути, а в майбутньому, в передбачених законодавством випадках, він може бути накладений на належне власнику майно.

Помилковим є твердження, що можна перевірити наявність арешту на автомобіль на час видачі довіреності і спокійно користуватися автомобілем, сподіваючись, що в майбутньому не виникне ніяких проблем.

Також можуть виникнути проблеми при передачі грошових коштів. В той час, коли при купівлі-продажу транспортного засобу в правочині зазначається вартість продажу, то при оформленні довіреності таке не передбачається.

Отож, продаючи чи купуючи автомобіль, кожен має для себе вирішити, як правильно оформити правочин, враховуючи всі можливі наслідки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.