Погода, Новости, загрузка...

В Ізраїлі борються з сексуальними домаганнями на роботі. ВІДЕО

В Ізраїлі посилюють боротьбу з сексуальними домаганнями на роботі. В останні роки проблема ця стала настільки серйозною, що вирішувати її довелося в кнессете - ізраїльському парламенті.

Про це йдеться у сюжеті Подробности.

Законодавці вирішили в кілька разів збільшити штраф, який доведеться платити хтивим начальникам і товаришам по службі.

Адасса Фальк - жінка видна і абсолютно природним чином викликає інтерес у протилежної статі. І нічого проти такого інтересу вона б не мала. Але історія, яка з нею сталася, як раз потрапила під поняття "сексуального домагання". Партнер по роботі виявляв до жінки підвищений інтерес, а отримавши відмову, став її буквально тероризувати.

«Мені було досить зустрітися з його безпосередніми начальниками і попросити їх припинити це, не доводячи справу до поліції і тим більше суду. Пішли вибачення і все, тема закрилася», - розповідає вона.

У випадку з Адасса все обійшлося, можна сказати, малою кров'ю. Тим більше, їй навіть не довелося звільнятися. У цілому ж по країні ситуація просто кошмарна. Щорічно реєструється 165 тисяч випадків сексуальних домагань на робочому місці, і це тільки ті випадки, коли жертва звертається в поліцію.

Статистики підрахували - сексуальні домагання на роботі обходяться скарбниці приблизно в 270 мільйонів доларів на рік. Витрати на судові витрати, поліцейські розслідування, адвокатів, компенсації та зміну роботи. Стільки ж за два роки витрачено на будівництво нових шкіл і ремонт старих. Хтиві начальники обходяться країні, як невелика війна.

І ось законодавці вирішили покласти цьому край. Після довгих дебатів і нарад спосіб обрали, як стверджують, найефективніший. І навіть придумали гасло: не можеш застебнути ширінку, розстібай гаманець.

«Раніше максимальний розмір компенсації, яку отримувала жертва домагань від відповідача, становила 12 тисяч доларів. Цього ледь вистачало, щоб оплатити послуги адвоката. Тепер максимальний розмір виплат за рішенням суду може скласти 30 тисяч і, я вважаю, це має вплинути на ситуацію», - депутат кнесету від партії "Мерец" Міхаль Розін.

Взагалі, домагання на робочому місці вважаються в Ізраїлі кримінальним злочином. Законом передбачено навіть позбавлення волі. На практиці, звичайно, у в'язницю садять дуже рідко. Довести факт домагань нелегко, але суди, як правило, стають на бік потерпілих.