Погода, Новости, загрузка...

Футбол у шанувальників викликає ожиріння

Цей стрес вони потім заїдають нездоровою їжею.

За словами вчених, після поразки улюбленої команди найімовірніше уболівальник буде інтенсивно заспокоювати нерви і знімати напругу на наступний день за допомогою жирної їжі. Втім, якщо гравці показали клас і здобули перемогу, то і вболівальники будуть здоровішими.

Ранні дослідження вже аналізували вплив спортивних результатів на оглядачів. Було встановлено, що перемоги і поразки мають безпосередній вплив на людину - сильні емоції можуть стати причиною ДТП, інфарктів та насильства в сім'ї, але як це відбивається на харчовому поводженні, досі було невідомо. Експерти порівняли, як почувають себе вболівальники після негативних і позитивних результатів, які показали їх улюблені футбольні команди.

Вчені виявили, що ті, хто відчув всю гіркоту поразки разом із командою, «наїдаються» на 16% більше насичених жирів в порівнянні із тими, хто, навпаки, після гри насолоджувався тріумфом. Особливо ситуація посилюється, якщо фанати зовсім не очікували програшу і поразка була для них повною несподіванкою.

На думку фахівців, така поведінка, швидше за все, є своєрідною захисною реакцією, адже фанат відчуває свою приналежність до команди і тому намагається швидше заїсти негативні емоції, які відчуває.

Також вчені перевірили свою теорію експериментально. Вони попросили групу вболівальників, яких розділили на дві підгрупи, викласти на папері ті емоції і почуття, які вони відчували, коли їх команда програвала або вигравала. Під час виконання завдання їм були запропоновані продукти - здорові і не дуже. Ті, хто повторно пережив «переможні» емоції, були схильні до вибору здорової їжі - винограду або помідорів. Друга підгрупа, знову занурившись в невеселі спогади, навпаки, в більшості своїй воліла шоколад і чіпси.