Погода, Новости, загрузка...

Чи варто робити щеплення від грипу?

І в цей час потрібно бути гранично уважними до дітей і людям похилого віку, оскільки не сам вірус страшний, скільки викликані ним ускладнення. Тому багато фахівців радять щепитися від грипу. Але є й незгодні. Хто ж правий?

Вірус грипу дуже підступний. Якщо, перехворівши будь-яким іншим видом ГРВІ, у людини виробляється стійкий імунітет, то така тактика з вірусом грипу не працює. А все тому, що вірус грипу постійно мутує і видозмінюється. Тобто, гарантію, що ви не захворієте цього року на грип, оскільки в минулому році їм перехворіли, ніхто не дасть. Вихід в даному випадку один - вакцинуватися від грипу.

АЛЕ! Це єдина вакцина в світі, яка є за своєю суттю рулеткою. Якщо вчені, що розробляють щеплення щорічно, вгадають, який штам грипу буде «розгулювати» в цьому році, то ви виграєте, тобто не захворієте або перенесете це вірусне захворювання в легкій формі, коли ж не вгадають - то результат очевидний. Наприклад, минулого року виробники вакцин від грипу не змогли вгадати, який вірус грипу став активним, тому щеплення стало неефективною.
 
До речі, про сумнівної ефективності вакцинації від грипу нещодавно заговорили в Cochrane Collaboration (Кокрейновское співтовариство). Ця організація займається дослідженнями в області ефективності медичних препаратів, засобів і методик. Протягом 12 років вони вели дослідження і вивчення різних методик профілактики і лікування грипу. Після цього вони озвучили такий факт: вакцинація від грипу, яку потрібно робити щорічно, зменшує захворюваність цим інфекційним захворюванням лише на 6%, відповідно з цим щеплений працююча людина одужує на 4:00 раніше не прищепленого.
 
Проте в кожному конкретному випадку приймати рішення про вакцинацію від грипу людині доведеться самостійно. Для цього є маса свідчень. Тобто бажано вакцинуватися від цього вірусу вагітним жінкам, дітям до 2-х років, літні люди, ВІЛ-інфіковані ... Чому їм рекомендується щеплення від грипу? Тому що ризик виникнення ускладнень після перенесення ними цього захворювання дуже високий.
 
Важливо! Вірус грипу небезпечний не загальною симптоматикою, яку він викликає (високою температурою, нежитю, млявістю і ламкою в тілі), а тими ускладненнями, які виникають на тлі ослаблення організму. Це пневмонія, отит, гайморит, менінгіт, серцево-судинні захворювання та загострення багатьох хронічних захворювань, навіть смертельний результат.