Погода, Новости, загрузка...

Китайські вчені створили плащ-невидимку для мишей

Цей пристрій приховує теплокровних тварин від хижаків з термолокаторів, і при деякій модернізації він зможе захистити солдатів від виявлення за допомогою тепловізорів, передає «ТСН».

Фізики з Чжецзянського університету (Ханчжоу) змоделювали ситуації полювання змії на мишу. Через видошукач тепловізійної камери вони спостерігали за іграшковою мишею, нагрітою до температури +35 градусів за Цельсієм. Фальшивого гризуна помістили в порожнину всередині, що нагадує гармошку структури з германію. Це пристрій направляв інфрачервоне випромінювання від об'єкта навколо порожнини, а потім знову «випрямляв» хвилі, створюючи для камери ілюзію того, що вони пройшли крізь об'єкт.

Плащ-невидимку випробували, закривши ним нижню частину тулуба іграшкової миші. У результаті камера побачила тільки голову, яка ніби парила в повітрі, пояснюють вчені. Новий пристрій працює навіть при мінливій від +30 до +45 градусів температурі середовища навколо іграшки.

Китайський винахід є першим тепловізіонним плащем-невидимкою. Зазвичай творці таких пристроїв звертаються до радіо-, мікрохвильового випромінювання і постійного струму через технічних складнощів: чим менше довжина хвилі випромінювання, тим менше повинен бути середній розмір деталей. Робота з видимим світлом вимагає створення метаматеріалів (речовин, чиї властивості залежать насамперед від структури, а не від хімічного складу) з нанометровим розміром деталей. Зараз найкраще вивчені плащі-невидимки, що працюють в мікрохвильовому діапазоні. Їх навчилися робити м'якими і мікроскопічними.