Погода, Новости, загрузка...

Як виявити рак самостійно? Обстеження та профілактика раку молочної залози.

Навчитися самообстеження своїх молочних залоз просто і часу це забирає небагато.

Самообстеження молочних залоз потрібно проводити щомісяця через 2-3 дні після закінчення менструації. У період менопаузи - в один і той же день календарного місяця.

Як провести самообстеження грудей?
 
Робіть це за такими схемами:

Станьте перед дзеркалом. Підніміть обидві руки за голову і уважно огляньте себе - чи немає змін форми і розмірів молочної залози, структури шкіри.
 
Покладіть обидві руки на стегна і напружте м'язи грудей і рук. Звертайте увагу на форму соку, наявність видимих ​​підвищень або «провалів».

Самообстеження лежачи:
Ляжте на спину і обережними, круговими або поздовжніми рухами, спрямованими від краю грудей до соска обмацуйте кожну свою груди протилежною рукою;
 
визначте, чи немає вузлів, ущільнень або змін у структурі тканини молочної залози або під шкірою;
 
обережно промацайте також пахвові або надключичні області;
 
обережно здавлюючи сосок, перевірте, чи немає виділень.

Що має при цьому насторожити?

Негайно зверніться до лікаря, якщо ви знайшли у себе:
 
Наявність вузлових утворень або ущільнень

Патологічні виділення з соска. Помітивши кров'янисті-брудні (або чисто-кров'янисті) виділення з соска, негайно зверніться до лікаря! Молочні або слизові виділення - норма.

Зміни шкіри у вигляді набряклості, червоності, виразки, скоринки. Будь ранки або скоринки, які з'являються на шкірі соска, можуть приховувати дуже небезпечний вид раку грудей - рак Педжета.

Які медичні апарати допомагають виявити рак грудей?

До 40 років обстеження на мамографі доцільно тільки при наявності турбуючих чинників. Як профілактичний методу обстеження використання мамографа для молодих жінок недоцільно.

Досить повну картинку стану грудей у ​​віці від 20 до 40 років дає УЗД. Цей метод діагностики дозволяє побачити наявність вузлових утворень: кіст, фіброаденом і т. Д., Що для жінок даної вікової групи цілком достатньо.

МРТ - не дешевий, але дуже достовірний метод діагностики. І для жінок у віці до 40 років, яких доктор після первинного огляду визначив у групу високого ризику, найбільш показаним є саме МРТ.