Погода, Новости, загрузка...

Чекати не можна об’єднуватись: Гунчик переконував сільських голів «децентралізуватися»

Голови одразу 6 сільських рад у Ківерцівському районі й досі не можуть визначитись чи об’єднуватись в одну громаду.

Обговорення цього питання проходило в стінах Волинської облдержадміністрації за участі голови Володимира Гунчика, голови Ківерцівської РДА Валерія Ткачука та голів сільських рад у вівторок, 24 січня.

Зокрема, голова Дернівської сільської ради Олексадр Гуч закликає своїх колег з Звірівської, Покащівської, Хорлупівської, Дубищенської та Карпилівської сільських рад об’єднуватись в одну громаду. Мовляв, це дасть додаткові можливості для розвитку громади, реалізації проектів та покращення рівня життя населення цієї громади.

«По великому рахунку зараз у всіх сільських рад позиція очікування, адже всі дивляться на те, як об’єднаються Ківерці, хоча вони теж особливих кроків наразі не роблять. Але ми втрачаємо дуже важливий момент – зараз у нас є можливість отримати хоч якісь кошти на розвиток інфраструктури, які треба брати, адже потім їх не буде, а проблеми лишаться. Приріст бюджету нашої громади, в разі об’єднання, буде в два рази», - пояснив Олександр Гуч.

Втім, представник Звірівської сільської ради переконує, що наразі до сільської ради найшло одразу три пропозиції про об’єднання – від міста Ківерці, села Піддубці та села Дерно. І через це люди не можуть визначитись кому надати перевагу, а приймати рішення щодо об’єднання одноособово сільський голова не хоче.

Натомість голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гучник запевнив, що на сьогодні Дернівська ОТГ погоджена Кабінетом Міністрів, як спроможна і це дає всі підстави формувати територію в такий спосіб.

Але якщо змінювати конфігурацію, то треба знову пройти юридичну тяганину по всіх сільських радах та на всіх рівнях, починаючи від громадських слухань в селі.

Ще однією перевагою села Дерно, як для майбутнього центру громади, є його фінансова потужність, адже згодом село зможе підтримувати інші населені пункти громади. Тим паче, що й територіально громада розташована дуже вдало.

Відтак, Володимир Гунчик порадив сільським головам вкотре сісти за стіл переговорів та приймати якесь рішення, адже якщо вони будуть затягувати із цим процесом, то зрештою змушені будуть об’єднуватись примусово. Та й фінансова підтримка таких громад, вочевидь, буде набагато гіршою, ніж зараз.