Волинська стоматологія сторіччя тому

Волинська стоматологія сторіччя тому
Вдалось натрапити на цікаву світлину часів Першої світової війни, на якій зображено стоматологічний кабінет.

Фото зробили в селі Микуличі, поблизу міста Володимир-Волинський. Ймовірно, що це кабінет військового дантиста, який обслуговував солдат австрійської чи російської армії.

До речі, в ті часи професія дантиста була дуже затребувана. Адже як стверджує статистика, наприклад, в 1902 році при загальній чисельності населення Російської імперії в 140 мільйони осіб в країні був лише 221 фахівець зі стоматології. Тільки уявіть на одного лікаря припадало 60 тисяч пацієнтів! А ми ще інколи скаржимось на черги до стоматолога. Дехто все життя не бачив стоматологічного крісла.

Саме поняття дантист з’явилось не так вже й давно, в 1838 році. Тоді, щоб отримати право називатись справжнім дантистом потрібно було здати екзамени на одному із медичних факультетів тогочасних вишів, зробити кілька вдалих операцій та показати, що ти вмієш вставляти штучні зуби.

Наприкінці ХІХ століття існувало одночасно два поняття «дантист» та «зубний лікар». В чому ж полягала різниця? «Дантистом» можна було стати після навчання в приватних кабінетах, а «зубним лікарем» після навчання в приватних стоматологічних школах.

В ті часи кожен дантист повинен був за свій рахунок придбати ручні інструменти і стоматологічний матеріал, який можемо побачити, зокрема, на фото із Микулич.

Фото в кабінеті в Микуличах
Фото в кабінеті в Микуличах


До речі, в попередні століття через нестачу професійних дантистів протягом довгого часу послуги зубного характеру надавали представники таких професій, як: банщики, цирульники та навіть ювеліри.



Фото - http://www.doroshheritagetours.com
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.