Волинські газовики розповіли про мільйонні збитки

Волинські газовики розповіли про мільйонні збитки
Збитки ПАТ «Волиньгаз» за минулий рік склали 40 млн грн, а вже цьогоріч можуть сягнути 200 млн грн.

Про це під час прес-конференції 27 вересня повідомив фінансовий директор ПА «Волиньгаз» Андрій Тимчишак.

За словами посадовця, єдиним джерелом фінансування ПАТ є затверджений тариф на розподіл газу, який становить трохи більше ніж 713 гривень, і вже два роки його не переглядають у НРКЕКП. Тож економічно обґрунтовані обрахунки держрегулятор ігнорував.

Таким чином, «Волиньгаз» отримує лише отримує 10% від загальної структури ціни на свої потреби, а, за словами, Тимчишака, це не дає можливості покривати необхідні витрати, 32% від 713 грн маютю спрямовувати на заробітну плату а ще 53% - на виробничо-технологічні витрати. Фактично ж витрати на останні становлять 64%.

«Все решта фінансується по залишковому принципу – інвестиційні об’єкти, підтримання аварійних бригад тощо», - зауважив Тимчишак.

Він повідомив, що за минулий рік збитки підприємства склали 40 млн грн, за перше півріччя цього року – 71,5 млн грн. До кінця року передбачають до 200 млн грн. збитків.

«Ми хочемо, щоб заробітна плата зросла принаймні 10 тисяч гривень, як у середньому в промисловості в області», - додав Тимчишак. Також він наголосив на тому, що витрати на технологічну частину постійно зростають.

«Газ для технологічних втрат ми закупляємо по ринкових цінах, нині вона становить понад 13 тисяч гривень. Ціна постійно зростає, тому у нас зростають витрати», - розповів фінансовий директор «Волиньгазу». Адже при плануванні технологічних витрат закладали ціну в близько 6 тисяч грн.

Дещо виправити ситуацію вдалося б завдяки підвищенню тарифу на розподіл газу. Однак наразі жодних позитивних зрушень немає.

«На даний момент жодних зрушень з боку комісії нема», - підсумував Тимчишак.

Окрім того, майже 64% виручки тарифної по року, яку отримує «Волиньгаз від 713 гривень, скидають субсидії. Ці кошти модна витратити лише на певний перелік статей. До того ж, ці кошти виплачують їх із значним запізненням - заборгованість за 2017 рік по субсидіях погасили лише у липні 2018 року, сума становила майже 600 млн грн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От би перевірити той ПАТ "Волиньгаз"... Так гарненько, як перевіряє фінінспекція - куди йдуть кошти за приєднання до мереж і т.п., послуги сторонніх організацій, - чудні справи вилізли б на поверхню!
Відповісти
монополіст - це бездонна бочка. скільки не кидай - будуть збитки
Відповісти
То що ти перевіряй чи тільки язиком ля-ля?
В тебе, як в тому анекдоті:
- Хто винуватий?
- Невістка
;)))))))

Краще під Кабінет Міністрів сходи, тарифи може знизять, ті, що там сидять і їх встановлюють;)
Відповісти
Так всі залежать від держави в цій ситуації - монополіст і споживачі... В цьому й весь прикол! Для Волиньгазу основне джерело фінансування - тариф на розподіл природного газу, а його затверджує держрегулятор -НКРЕКП. Він збитковий давно. Тобто, руки зв'язані в компанії. Значить державі вигідно, щоб працбвала збитково. У програші - робітники і люди, які споживають природний газ.
Відповісти
Так усі залежать від держави в цій ситуації - монополіст і споживачі... В цьому й весь прикол! Для Волиньгазу основне джерело фінансування - тариф на розподіл природного газу, а його затверджує держрегулятор -НКРЕКП. Він збитковий давно. Тобто, руки зв'язані в компанії. Значить державі вигідно, щоб працбвала збитково. У програші - робітники і люди, які споживають природний газ.
Відповісти
Незбагненні наші люди. Гатять шалені гроші за світло і мовчать, переплачують за тепло і мовчать, за гарячу і холодну воду, каналізацію - все просто чудово! Як тільки мова про газ, то щось їм робиться. Головне - НІХТО не вникає в сутність питання. Пам'ятаєте в 90-х світло виключали? На кілька годин. Просто уявіть, що хоча б сутки не буде газу. А тоді коментуйте.
Відповісти
Бездонна бочка - це Нафтогаз з прибутком 40 мільярдів та незбагненними персональними преміями за які можна рік кормити декілька облгазів. На скільки я зрозуміла, то мова саме про те, щоб відщипнути від 40 мільярдів нафтогазу пару мільйонів на потреби облгазів, щоб нормально перезимувати без збільшення ціни на газ для людей. Ну буде у нафтогазу прибуток не 40, а трохи меньше. Зато спати всі будуть спокійно і не принюхуватися чи не пахне в хаті газом, що чого не вибухнуло.
Відповісти
І при чому тут держава?"Волиньгаз"100% приватна компанія і більшість акцій у фірташа,а інші в офшорних компаніях Кіпру.То які збитки?Тоді нехай оголосять банкрутство.Для чого тут "плести плота"...
Відповісти
Останні новини
Волинські газовики розповіли про мільйонні збитки
27 вересень, 2018, 10:51