Килим із квітів та цілування рук: як у Луцьку зустріли Онуфрія. ФОТОРЕПОРТАЖ

Килим із квітів та цілування рук: як у Луцьку зустріли Онуфрія. ФОТОРЕПОРТАЖ
Ще задовго до початку урочистого богослужіння з нагоди престольного свята перед кафедральним собором Всіх святих землі Волинської у Луцьку зібралися десятки вірян.

Хтось купував свічки, хтось роздумував над тим, що таке Томос, дехто роздумував над подальшою долею церкви, а хтось збирав пожертви у десятки скриньок…

Але всі прийшли заради одного – на власні очі побачити предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Онуфрія.

До приїзду владики прихожани готувалися заздалегідь – простелили кількаметровий килим із живих квітів до нижнього храму собору і прикрасили пахучими хризантемами саму святиню. Задля безпеки периметр патрулювали поліцейські та вибухотехніки.

– Приїхав? – раз-у-раз чулося десь із натовпу, коли котрийсь зі священнослужителів квапливо біг доріжкою.

- Рясу піднімайте, бо всі квітки порушите, – лунало навздогін.

Здавалося, ніхто й не помітив, що замість обіцяного приїзду Онуфрія о 9:00, той увійшов на територію храму на годину пізніше.

До нього не доступитися. З усіх боків охоронці предстоятеля УПЦ МП відштовхували тих, хто осмілювався наблизитися до владики менше, аніж на метр. Однак деяким вірянам все ж пощастило – вони зуміли поцілувати руку Онуфрія. На їхніх обличчях ніби застигли почуття блаженства, спокою та радості водночас.

Кільце за Онуфрієм моментально замкнулося. Люди ринули у нижній храм за владикою незважаючи на те, що мало збивають інших з ніг, бо кожен хотів бути ближчим до предстоятеля, бути ближчим до вівтаря, до Бога...

А далі – служба. Діти плакали. Люди молилися, співали разом зі священиками, запалювали свічки, писали записки за здоров’я та упокій, ставали на коліна, знову молилися і чекали напутнього слова від Онуфрія.

Митрополит говорив хвилин зо 15 і увесь цей час у соборі Всіх святих землі Волинської не було чутно ні звуку. Лише голос владики та його відлуння. Зачепив Онуфрій одразу кілька тем: подвиг Христа, значення та шлях церкви, «близький кінець», Суд Божий, «томоси і непонятно шо».

«Спасі вас Господі»… І вірян у святині ставало все менше…

Фото і текст – Надія Міщук

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли вже ті церкви відійдуть в забуття. Позорище в 21 столітті.
Відповісти
Як відрізняється Українська Церква від московської. В московській одні пенсіонери, що вже одною ногою на тому світі. А Українська переважно молодь!
Відповісти
Як же гидко дивитися на людей, які живуть в Україні, але цілують руки московським попам та стелять їм під ноги квіти. Мало того, що самі туди йдуть та ще й внуків ведуть, на "зірку" подивитися.
Відповісти
Рабів до раю не пускають....
Відповісти
Шоб ти здох-падло бородате
Відповісти
Саме класне- це мала в червоній хеловіновській шапочці,з павутиною і павучком))
Відповісти
Стидобіще! І це ті, у яких немає грошей не життя! Гризуться за субсидії, вимагають пільги і вистилають землю квітами московському попу! Точно, що раби!
Відповісти
шановний ВолунПост, хоч ти і розпалюєш ворожнечу своіми словами. Але я дуже вдячний тобі за такі фото. Шкода що твій кореспондент не відчув тієї радості побувавши на службі.
Відповісти
усіх треба поставити на облік у дурдомі в Ліпінах
Відповісти
Раби, підніжки, грязь мацкви. Олександр, це тебе з "твоєю радістю" стосується найбільше...
Відповісти
Мракобісся по -волинськи. Вівці.
Відповісти
Какие же вы злые люди... Вернее мы все - украинцы.
Стыдно ненавидеть друг друга!
Відповісти
Коли проводять в останню дорогу наших захисників,то так дороги не уквітчають. ЖАХ. Волиняни,схаменіться.
Відповісти
Рабське-московитське плем'я
Відповісти
Ага,десятки людей..на фото їх сотні.а пожертви добровільні,ніхто нікого не змушує відривати від серця,тим більше, іти до церкви
Відповісти
Останні новини
Килим із квітів та цілування рук: як у Луцьку зустріли Онуфрія. ФОТОРЕПОРТАЖ
23 жовтень, 2018, 14:14