БАНДЕРШТАТ. Наживо. ТЕКСТ. ФОТО. День другий

БАНДЕРШТАТ. Наживо. ТЕКСТ. ФОТО. День другий
Журналісти ВолиньPost діляться інформацією і просто враженнями про "Бандерштат" прямо з фестивалю. Текст постійно оновлюється.

9:40 На "Бандерштаті" близько 50 хлопців та дівчат займаються йогою. Чимало з них уперше в житті. Веде заняття Христина Губська.



9:55 Учасники чистять зуби, готують їсти, вмиваються. Небо безхмарне.



10:35 Починається саунд-чек гурту KEtO. Займатися йогою і сконцетруватися на власному тілі стає важче.

Музикант із гурту KEtO Володимир Хомич
Музикант із гурту KEtO Володимир Хомич


10:38 На території фестивалю чисто. На ранішню пору - це рідкість для багатьох фестивалів.

10:40 Після йоги присутні обіймаються.

10:55 "Бандерштат, прокидайся!" - кричать зі сцени. Під такий будильник як KEtO важко не прокинутися. Перед сценою йогу змінила гра фрізбі.



11:00 Станіслав Федорчук тим часом презентує свою книгу "Демонтаж лицемірства". Міркує про ситуацію в Україні: творчість, владу, український правий рух.



Гості "Бандерштату" мають ще одну цікаву забаву - скеледром.



Дехто лише зараз прокидається і відчуває на собі усі фестивальні зручності :)



Добра традиція "Бандерштату" - історична реконструкція. Таким чином можна не лише послухати, що відбувалося колись, а й побачити це наживо. Нині реконструктори готуються.



12:00 Розпочалася зустріч із Тарасом Зенем з Івано-Франківська. Він розповідає про історію скаутської організації "Пласт". Поки зібралося близько півсотні людей.



Між тим, користувачі соціальних мереж активно діляться враженнми про учорашній день фестивалю.

"Коли закінчується рай, то починається пекло, а коли закінчується пекло - починається Бандерштат!" :)

Нагадуємо, що сьогодні, 4 серпня, у редакції ВолиньPost відбудеться відеочат із Майклом Щуром. Початок - о 15:00.

12:12 Триває гутірка із пластуном Тарасом Зенем. Активіст переконує, що в організацію вступають чимало дорослих, зрілих людей:

"Я хочу розвінчати той міф, шо Пласт - тільки для дітей. Ніфіга!"

Відбувся саунд-чек дніпропетровської команди "Кімната Гретхен". Хлопці ввечері демонструватимуть бандерштатівській публіці свій indie-rock.



На репетицію приїхали музиканти гурту "Скрябін". Кажуть, що фронтмен гурту Кузьма буде аж ввечері.

Басист
Басист
Барабанщик гурту
Барабанщик гурту


Обов'язковим є саунд-чек і для гурту "PanKe Shava". Вони вже приїхали власним бусом.



Поки музиканти налаштовуються, перевіряють апаратуру, арт-директор фестивалю Сергій Мартинюк відпочиває у наметі біля сцени. Зізнається: протягом останніх двох днів спав лише кілька годин. Каже, що атмосфера на фесті йому подобається. За його словами, вчора загалом "Бандерштат" відвідало близько 4 тисяч людей.



У наметовому містечку - час обіду!



13.00 Вештається територією фесту в очікуванні "свого часу" на гутірці журналіст Роман Вінтонів.



Тим часом про ініціативу "Наступна республіка" розповідає Олег Вишня. "Український націоналізм - застарілий і потребує оновлення, бо наші націоналісти не думають про економіку", - стверджує він.



Навпроти сцени волонтери готують поле до флеш-мобу, який має відбутися о 16:45. Усі охочі сформують тризуб.



Не у всіх тема українського націоналізму викликала зацікавлення. Дехто використовував затінок як можливість відпочити :)



13.24 "Мені все одно, хто у Верховній Раді - фашисти чи комуністи. Мені головне, щоб в мене була добра зарплата, щоб від мого дому їздив тролейбус, щоб я був вільний", - триває гутірка журналіста Романа Вінтоніва, але в образі журналіста з Канади Майкла Щура. Присутні спостерігають і захопленням та усмішками.



Тим часом на фестивалі сьогодні, як і вчора, можна зробити собі патріотичний боді-арт.



Тривають приготування до історичної реконструкції.



Розпочалися змагання із легкої атлетики. Поки найліпший результат жиму штанги лежачи - 120 кілограм.



13:35 Триває гутірка із Майклом Щуром:

"Ми часто одне одного ненавидимо. Я даю водію в маршрутці гроші, а він мене ненавидить."

З публіки репліка: "То є українська натура!".

Майкл Щур: "То не є українська натура, то натура гандонів! Просто гандони дуже звертають на себе увагу, бо блистять на сонці. Справжніх українців більше, ніж гандонів" :)

У Майкла Щура запитали, якого політика він мріє затролити. Він розповів, що не любить слово "тролити", йому більше імпонує формулювання "спитати" або "прості питання".

"Я би дуже хотів поговорити із Януковичем, але важко до нього сі приступити. З Ющенком теж було б цікаво... З Януковичем я б хтів поговорити, то було б файно", - сказав він.



Ще розповів, що планує знімати кліп на пісню "Гітарний перебор". У планах задіяти там кадри із Межигір'я.



Тим часом на сцені "чекаються" чергові музиканти. Гурт - "Pаnke Shava".



Фестивальники "відриваються".



14.06 Загалом на території фестивалю - все спокійно. Хто перекушує, хто рятується від спеки холодними квасом-лимонадом. Люд тиняється, теревенить, відпочиває. Правоохоронці релаксують :)



14:00 У Майкла Щура запитали, як назвати одним словом усю українську політику. Спочатку він не відповів на питання, але пообіцяв подумати згодом. Наприкінці модератор нагадав Щуру про важливе запитання.

"У мене немає іншої відповіді, як "пі***ц", - на такій оптимістичній ноті завершилася гутірка :)

На сцені тим часом - репетиція у гурту "Холодне Сонце" із Тернополя.



14.11 Розпочалася гутірка з нардепом, головою редакційної ради телеканалу ТВі Миколою Княжицьким. Розмірковують про стан свободи слова в Україні.



Послухати Княжицького прийшли голова оргкомітету фестивалю, депутат Волиньради Ігор Гузь з дружиною Оксаною і нардеп Олесь Доній, який на "Бандерштаті" тусується вже другий день.



На фест приїхали музиканти із київського гурту O.Torvald. Вокаліст Женя Галич зустрів арт-директора фесту, лідера луцького гурту "Фіолет" Сергія (Колоса) Мартинюка. Музиканти не зізнаються, але натякають, що готують спільний сюрприз на концерті.


Розпочався саунд-чек гурту O.Torvald. Біля сцени зібралося близько 20 людей, а з гуртом готується поспівати Сергій Мартинюк.


14.30 Тим часом на літературній сцені виступають поети. Більшість із Луцька, але є й гості з інших міст. Головний там - лучанин, який нині мешкає в Києві, Павло Коробчук.


На дійство поспішає заступник луцького мера Тарас Яковлев із дружиною. Каже, що ніяких зауважень до організації заходу не має. Принаймні поки.


З посмішкою на фестиваль крокує депутат Луцької міськради, колишній мер Луцька Богдан Шиба. В перший день фесту придбав поло із символікою "Бандерштату", а сьогодні вирішив її одягнути.


14:58 Завершується гутірка з Миколою Княжицьким. Він закликає слухачів якомога більше читати. Крім того, Княжицький розповів: перше, що зробив на "Бандерштаті", - купив книгу.

15:00 Як і вчора, на "Бандерштаті" вчать стріляти з лука. Вчора цілили у Гітлера і Сталіна. Сьогодні - у двох Сталінів :)

Журналіст Юрій Макаров не приїхав. Він мав читати гутірку про те, як в Україні сформувати сучасну еліту. Замість нього виступає голова оргкомітету Ігор Гузь, який розповідає історію фестивалю.

На території "Бандерштату" стало тихо, бо завершилися саунд-чеки. Також триває підготовка до історичної реконструкції. Цього року вояки УПА битимуться з німцями.

16:10 Розпочалася історична реконструкція. Дійство видовищне, тому подивитися прийшло чимало фестивальників.

ДИВИТИСЯ ФОТОРЕПОРТАЖ ПРО ІСТОРИЧНУ РЕКОНСТРУКЦІЮ

Ще на фестивалі збирають підписи за звільнення Юлії Тимошенко. Активісти розповідають, що уже назбирали більше ніж 400 однодумців.
Підписи за звільнення Юлії Тимошенко збирали активісти молодої «Батьківщини»
Підписи за звільнення Юлії Тимошенко збирали активісти молодої «Батьківщини»
Підписи за звільнення Юлії Тимошенко збирали активісти молодої «Батьківщини»
Підписи за звільнення Юлії Тимошенко збирали активісти молодої «Батьківщини»
Підписи за звільнення Юлії Тимошенко збирали активісти молодої «Батьківщини»
Підписи за звільнення Юлії Тимошенко збирали активісти молодої «Батьківщини»

16:40 Історична реконструкція завершилася. Скоро відкриття музичної сцени.

Перед концертом фестивальники зібралися на флеш-моб. Молодь стає у формі тризуба, піднімає руки, тримаючи жовті і сині папірці. Організатори кажуть, що сфотографують цю красу з неба :)


17:05 Розпочалася музична програма фетивалю. Замість обіцяного "Механічного апельсину" на сцену вийшов бард із Рівного - Володимир Пастушок. Він виступає на "Бандерштаті" щороку! Щоправда, люди слухають його неохоче.

17:14 "Механічний апельсин" таки не дістався до фестивалю, бо, кажуть, учасники команди потрапили в аварію. Сумні новини, але такі реалії :( На щастя, всі живі!!!

17:26 Розпочали виступ музиканти із міста Калуш - команда "Різак". Трохи важкої музики, для усіх, хто розслабився :)

На фестивалі присутні гості із США. Приїхали із Х'юстона! Кажуть, що дух "Бандерштату" нагадує їм рідні краї. Задоволені!

18:00 На фестивалі досі спекотно. Біля сцени тусується десь з півтори сотні людей. Завершують свій виступ учасники гурту "Різак". Тим часом готуються радувати слух бандерштатівців музиканти із тернопільського гурту "Panke Shava".

Ведучі фестивалю - Вікторія Жуковська та М'яч Дредбол - хвалять бандерштатівську публіку за чемність! Кажуть, що то найчистіший в Україні фестиваль.

А ще, мабуть, найспокійніший. Міліція нудиться, ніяких конфліктів не вирішує, бо їх просто немає. Та й добре :)

18:30 В розпалі виступ музикантів із Дніпропетровська - гурту "Кімната Гретхен".

19:10 На сцену вийшли лучани - гурт KEtO. Під сценою - слем. Видовище ще те :)

Лучан слухають не тільки їхні прихильники. Перед сценою - особливі слухачі - чотирилапі :)

Важка музика, звісно, довподоби не всім. Хтось нудиться, чекаючи Скрябіна. А хтось розважається по-своєму.

19:34 Луцький гурт попрощався з публікою. Ведучі роблять зауваження кільком фестивальникам. Просять не робити жест "від серця до сонця", тобто не "зігувати".

"Ми розуміємо, вам, може, хочеться повипендрюватися. Але не підставляйте організаторів і інших учасників фестивалю, які цього не роблять", - сказав ведучий Ігор, якого називають просто М'яч.

19:41 На сцену вийшов гурт із файного міста Тернопіль "Холодне Сонце". Грають свій "мелодік-рок".

Ось так виглядає сьогоднішній музичний графік "Бандерштату".

До речі, на фесті діє медпункт. Там розповіли, що бандерштатівці звертаються туди переважно зі скаргами на головний біль та сонячні опіки.

Поки виступає гурт з Тернополя, секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт шукає голову оргкомітету Ігоря Гузя.

20.00 До свого виступу готується O.Torvald. Лідер гурту Женя Галич тусується за сценою. Ділиться з усіма хорошим настроєм. Деяким дівчатам робить компліменти.

Тим часом юрба молоді чекає, аби взяти автограф у тернопільських музикантів.

20:40 O.Torvald добряче розіргів публіку. Перед їхнім виходом на сцену ведучі розхвалили останній альбом команди "Примат".

Женя Галич жваво спілкується з публікою. Зізнався, що йому сподобався виступ луцького гурту KEtO.

20.40 На фест приїхав Кузьма. Його привезли на простенькому Daewoo Lanos.

Музиканти Скрябіна приїхали в Луцьк ще вдень. Вони вже готові до виступу. Чекають за сценою. Чемно позують ВолиньPost'у :)

20:52 Женя Галич запросив на сцену лідера луцького гурту "Фіолет", арт-директора фестивалю Сергія Мартинюка. Виконують пісню "Бий". Ця пісня, каже Галич, про небайдужих.

20:55 Кузьму "заблокували" шанувальники. Молодь хоче автографів та фотографій. Кузьма не відмовляє.


Гузь і Пустовіт нарешті знайшли один одного. Зовсім скоро на сцену вийде Скрябін.


21:10 Ведучий М'ячик поскаржився ВолиньPost'у на роботу міліції.

"Деякі міліціонери себе поводять жахливо. Хамлять. Вони - найгірше, що є на цьому фестивалі", - обурюється він.

21:23 Ігор Гузь і Григорій Пустовіт на сцені. Кожен звернувся до бандерштатівців із гарячим патріотичним словом. Гузь запевнив, що фестиваль наступного року буде.

"Ми, українська молодь, проти бидла! Ми проти Табачника, який знищує освіту! Ми проти Партії регіонів! Ми проти тих, хто знищує історію, славну історію УПА! І ми шануємо Степана Бандеру", - виголосив Гузь.

Крім того, Ігор Гузь закликав молодь висловити своє "фе" українському президенту. Молодь кілька разів проскандувала "Ганьба" і в честь провідникка українських націоналістів "Бандера!".

21:30 Ведучі нагадують про спонсорів, організаторів, роблять "перекличку". Звісно, найбільше фестивальників із Волині.

Ведуча Вікторія Жуковська закликала привітати гучними оплесками Андрія Кузьменка, якому 17 серпня виповниться 45 років. Тим часом біля Кузьми крутиться купа шанувальників.

"Добрий вечір, ліпшим! Я гордий, що я вперше в житті бачу тверезий драйв! Український дух перемагає! Якби я знав, що тут так буде, я би все своє життя вів себе інакше. Дякую, що ви лікуєте людські душі", - такими словами Кузьма привітав патріотичну публіку.

21:36 Лунає перша пісня.

...Не встидайся - то твоя земля
Не встидайся - то Україна
Добре там є де нас нема
Стань для батька нормальним сином...

"Тільки на такому фестивалі можна співати пісні, які не пишуться за гроші... Дякую, що ви є, дякую, що вас дофіга!", - каже Кузьма публіці.

21:50 Черговий музичний сюрприз: Женя Галич і Кузьма спільно виконують пісню Скрябінів "Бультер'єр".

Люд відривається. Кузьма не втомлюється робити публіці компліменти, жартувати і розповідати усілякі небилиці. Весело :)


"Я такого ще не бачив. Вперше в житті я не маю що сказати. Ви загнали мене в глибоку кому!", - зізнався Кузьма.

Впродовж виступу лідер "Скрябінів" закликав молодь не їхати з України, бути патріотами і цінувати життя.

23:00 Концерт завершується, адже мерія дозволила шуміти лише до цього часу. Але публіка вимагала "біс". Кузьма був такий заряджений, що не міг відмовити:

"Слава тим людям, які зробили так, щоб ми зараз говорили рідною мовою. Слава тим, які вміють відриватися без алкоголю. Слава тим, хто придумав "Бандерштат"!

23:10 "Починаємо писати позитивну історію України. Якийсь баран писав історію України. Бо писав тільки про поразки. Я б ту суку вдушив!", - виголосив Кузьма.

Велика сцена затихла. Деякі бандерштатівці пішли додому, решта лишилися на нічну програму. Невдовзі стартує нічна акустична сцена.

За оцінками організаторів, другого дня на захід прийшло близько 5 тисяч людей.

23:30 Почалася Презентація та перегляд фільму «Українська революція».

00:30 Чимало молоді лишилися ночувати на "Бандерштаті". Після концерту бандерштатівці дивляться відеоролики, які привезли організатори фестивалю соціальної відеореклами «Молодія».

01:00 Наметове містечко "гуде". Молодь розважається, зрідка вигукуючи "Слава Україні!".
01:10 Акустична сцена відкрита. Молодь релаксує. "Бандерштат" ще не спить :)
03:00 Завершується акустичний концерт. Розбирають сцену. На території фестивалю чисто. "Бандерштат" потроху засинає. Організатори задоволені. Кажуть, що все було добре.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Друзі, мало фоток. Давайте більше :)
Відповісти
Ви з фотками вже достали !!! почекайте трошки !!! це ж репортаж ,сайт новин а не фотографій !
Відповісти
Минулоріч я вела фото-трансляцію з другого дня Бандерштату, і знаю як це робиться. Фотки-фотки-фотки.... :)
Відповісти
Фотограф еще не проснулся))))))
Відповісти
ні, оксан. фоток багато не буде. фотки будуть у фотозвіті. все, що відбувається, ми ілюструємо однією, двома чи трьома фотками. аби у читачів було уявлення, як тут)
Відповісти
вже все окей, я писала це тоді, коли було дійсно мало фото і більше тексту) А якщо ще буде фотозвіт - це взагалі супер)
Відповісти
репортаж. Особливо про відсутність світла в дирці гальюна...
Відповісти
Фестиваль мені вже надоїв. Нехай закінчується!!!
Відповісти
Дочекайся тзавтряшнього ранку, і він закінчиться
Відповісти
а де то знаходиться місто "калущ"?
Відповісти
Дякуємо. Виправили
Відповісти
Відвідував фестиваль, починаючи з другого.
Не знаю чому, але цей був для мене найгіршим.
Відповісти
Колос -лапачька!♥
Відповісти
черговий пук гузя
Відповісти
ті, кому грошей на квиток не вистачило тут пишуть погане про фестиваль. Що, алконавти, більше робити нема чого, не вмієте у доброму добре бачити?
Відповісти
Фест був суперовий)
Відповісти
хто був на фестивалі,того переповнюють емоції і він не буде говорити каки. свою какашку скинуть тільки ті,кому немає що робити вдома,крім того,як заздрити.
все було грандіозно, імхо краще,ніж в минулому році навіть.ДЯКУЮ!
Відповісти