Освячено пам’ятний знак на місці вбитих під час «Волинської трагедії». ФОТО

Освячено пам’ятний знак на місці вбитих під час «Волинської трагедії». ФОТО
11 липня 2015 року відбулося освячення пам’ятного знаку на місці масового розстрілу українців у лісовому урочищі поблизу села Гайове Ківерцівського району Волині. У серпні 1943 року тут загинуло близько двох тисяч українців, три чверті яких – мирні жителі.

Як повідомляє прес-служба, чин освячення та панахиду на місці масової загибелі жертв «Волинської трагедії» влітку 1943 року – українських повстанців та мирних беззбройних мешканців – здійснили священики УПЦ Київського патріархату на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом.

У заходах узяли участь депутати та їх заступники, представники громадських організацій і наукових кіл, а також двоє ще живих свідків тих трагічних подій – 95-річний Мусій Пащук із села Гораймівка Маневицького району та 87-річна Віра Шуляк із села Гайове Ківерцівського району.

Як зауважив один із депутатів, надзвичайно важливо взяти адекватні уроки з «Волинської трагедії», спровокованої з Кремля: «Маємо усвідомити, що в нас із поляками – спільний геополітичний ворог. Саме Росія, яка нині розв’язала неоголошену війну з Україною, і була головним винуватцем українсько-польського протистояння.

Сьогодні поляки підтримують Україну у війні з Росією. А в ті роки українці змушені були боронити свою землю і свої родини від багатьох окупантів, які на них зазіхали, – німців, поляків, росіян... Історія показує, що нерідко вони об’єднувалися в боротьбі проти українців. Яскравий приклад – трагедія поблизу Гайового, що є однією з найдраматичніших сторінок «Волинської трагедії».

Як свідчать історики, драматизм трагедії поблизу села Гайового підсилюється тим, що у збройну сутичку між польськими та українськими вояками, які прибули сюди для захисту від грабіжницьких нападів мирного українського населення, втрутилися «червоні» партизани, у яких поляки запросили допомоги. Вони зайшли до українців з тилу й почали стріляти їм у спини. Під перехресним вогнем у цьому пекельному «котлі», за підрахунками дослідників, було знищено понад 430 українських повстанців та близько 1500 беззбройних українців із числа мирних жителів.

«Совєцька пропаганда намагалася стерти з пам’яті українців навіть згадку про цю трагедію, яка забрала життя мешканців більше десяти українських поселень. Такі поселення, як Юзефин, Софіївка, Яромель, Єзьорський Майдан, Пшебраже, Добре та інші – ліси, чагарники й поля. Донедавна не було відоме й точне місце масового розстрілу українців. Тепер ми ліквідовуємо цю «білу пляму» історії. Окремо дякую працівникам лісового господарства, які облаштувати сюди під’їзні шляхи, встановили пам’ятний знак і облагородили прилеглу територію», – додав депутат обласної ради.

Проїжджаючи повз польський цвинтар поблизу Гайового, українці також поклали вінок пам’яті та помолилися за упокій душ усіх жертв Другої світової війни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в депутатів є мабуть імена, також й є конкретні підриємтсва лісової галузі які допомогли, тому мабуть й варто було згадати! волиньПост пишіть краще новини, та будьте уважнішими
Відповісти
А яким боком ВО "Свобода" до Волинської трагедії? Правонаступники тих, хто поляків різав?
Відповісти
та тому що свободівці завжди ініціювали заходи які повязані з УПА....
Відповісти
Воно і видно що ти перехожий а не тутейшин!!
Відповісти
Fuck Ukraine!!!
You killed 50000 Poles in Volyn,
we killed 2000 in revenge...
FUCK YOU ALL
YOU SHOULDN'T EXIST IN THIS WORLD
Відповісти
Dear fucker Sadman ! Розшукайте, будь ласка, будь-які відомості про мою зниклу родину, дядька-українця, його дружину -полячку та двійко їх дітей (моїх ровесників), котрі в ті роки наважились переїхати з Волині до Польщі. (Конкретніше: ел. видання газети "Волинь" №998 від 13.10.2009 р). Всі мої звернення залишились без відповіді, на вас - остання надія...
Відповісти
learn history please
Відповісти
Nieładnie tak robić, pokazywać odrobinę prawdy ukrywając rozmiary Waszych zbrodni na Polakach.
Nie zdziwcie się, że Polacy się od Was odwrócą i zostanie Wam wieczna przyjaźń z Rosją. Szkoda.
Відповісти
I wy, ukraince, chcecie by Polacy wam pomagali w wojnie z Putinem? Gloryfikując zbrodniarzy z UPA sami sobie kręcicie bata - jeśli my was olejemy to już nikt was przed wołodią z Moskwy nie obroni i wasze śmieszne państwo pójdzie w piach.
Відповісти
Tragedia co Wy ukraińcy robicie. Mam nadzieję, że ludzie w Polsce przejrzą na oczy i odwrócą się od Was bo dla nas tego typu inicjatywy są jak spluwanie w twarz.

Niech z Wami ruski robi co chce, mnie to nie obchodzi, może nawet zająć Kijów.
Відповісти
І нащо ж писати одне й те саме від імені трьох людей?)
Відповісти
зайнявши Київ, Путін піде на Варшаву, невже ви цього не розумієте?
Відповісти
Putin nie pójdzie na Warszawę, co najwyżej po Charków, Zaporoże, i Odessę :P
Відповісти
там упівців майже не було. одні комуністи- Кушнір та Бондар. За радянських часів прославляли комунізм, а тепер вділи форму і позорять УПА. боже, яка ганьба.
Відповісти
Поляки на державному рівні визнали всі сої армії і крайову і людову, армію андерсена і т. д. і все нормально. Вони творили незалежність Польщі. А у нас творила незалежність тільки УПА.і все, з цим мають змиритися і у нас і в Польщі.
Відповісти
Seventy second anniversary of brutal murder of Polish people of 99 villages and the UPA FUCKS are comemorating those who got killed by the defenders?

UPA FUCKS are calling the defenders Polish murderers?
You got some nerves, stupid bitches.
Відповісти
Українці мають кращі символів, ніж УПА
Відповісти
Вибачте, чи могли би ви пояснити, ким саме були ці жертви розстрілів? Це мешканці яких сіл? Звідки відоме число загиблих?
Адже Гайове це колишнє польське село Пшебраже - один із найсильніших осередків польської самооборони на Волині, в якому схоронились тисячі поляків із сусідніх сіл.

"Українські" поселення, про які тут згадано це: Юзефин (переважно німецька колонія), Софіївка (єврейський штетл), Яромель (дійсно українське село), Єзьорський Майдан (переважно польське село), Пшебраже (польське село - теж саме Гайове), Добре (переважно полське село).

Я прекрасно розумію, що історія Волині дуже трагічна й складна, але тим паче не треба її ще більше заплутувати й фальшувати. Просто стидно, я впевнений що є кращі способи, щоби вшанувати память загиблих мирних українців у правильному місці.
Не переписуйте тупо заяв "Свободи".
Відповісти
Останні новини
Освячено пам’ятний знак на місці вбитих під час «Волинської трагедії». ФОТО
11 липень, 2015, 19:50