Динамічний Гузь та «контролер» Романюк: політичні підсумки року на Волині

Динамічний Гузь та «контролер» Романюк: політичні підсумки року на Волині
За підсумками політичного року, експерти визнали на Волині його спокійнішим, ніж 2015 через відсутність великих «політичних потрясінь.

Про це йшлося під час круглого столу «Політичні підсумки на Волині: погляд експертів» 28 грудня.

Відтак, аналізуючи загальні політичні тенденції, рік визнали спокійнішим за попередній, адже не було особливих потрясінь чи конфліктів. Завершилося формування вертикалі виконавчої влади, продовжилося добровільне об’єднання територіальних громад. «Волинь не є серед лідерів цього процесу, але 10 нових громад утворилося у 2016 році, це непоганий результат», – відзначив голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход.

Окрім того, відбулися позачергові вибори в окрузі №23, які пройшли без особливої конкуренції. Також в області встановився певний баланс політичних сил. Стосовно виконавчої влади відзначили, що фактично ОДА не є центром, де приймають стратегічні для регіону рішення, а діє як виконавець ролі Києва.

«Не можна вважати ремонт дороги Луцьк – Львів чи зміну керівництва митниці стратегічним рішенням ОДА», – додав Наход, назвавши це «поточними питаннями». Також цьогоріч завершилося формування структури виконавчої влади, уже фактично заповнено усі керівні посади керівників райдержадміністарцій, яких зокрема у Ратному та Любомлі чекали два роки. Змінили також голову Шацької РДА, в Іваничах керівник РДА перейшов у представницьку владу. Тож нового керівника для Іваничів відбирали вже на конкурсній основі.

Голова ж ОДА, на думку експертів, намагається балансувати між різними політичними елітами. Коли проводять всеукраїнські рейтинги, то область на «пристойному» місці, та помітити особливий позитив безпосередньо на місцях важко.

Якщо ж говорити про представницьку владу, то її керівники виходять на ключові ролі та, за словами Находа, починають витісняти представників виконавчої. Голова облради Ігор Палиця зумів зорганізувати більшість, заручитися підтримкою інших партій та «декого навіть розколоти». Тож, Палиця має найбільший вплив у регіоні.

У місцевих же радах практично немає опозиції, за винятком Луцькради. «Вибори у 23-му окрузі стали індикатором впливу політеліт в регіоні», – зазначив Наход. Зокрема, команда, об'єднана навколо групи «Континіум», відмовилася від участі у виборах і округ тепер контролює група «Приват». Партія Президента взяла теж пасивну участь у виборах, адже виставили «програшного» кандидата.

Кандидат «Батьківщини», яка мала сильні позиції на старті, не змогла підтвердити результат на фініші «Як на мене, то «Батьківщна» програла ці вибори спеціально», – додав Наход, інші ж партії фактично лише забезпечили партійну присутність з перспективою на майбутнє.

Перші вибори у нових територіальних громадах відбулися у 3 селищних громадах та 7 сільських, а в Устилузькій вже завершився другий етап – вибори старости. На думку експертів, вибори відбулися цікаво, бо політсили серйозно втрутилися в боротьбу, навіть ті, які не підтримують децентралізації. Тут основна боротьба, знову ж таки, відбувалася між кандидатами від «Солідарності» та «Укропу», за винятком Литовежа та Шацька. Під час виборів зафіксували й високу активність виборів. Конкуренція між провідними партіями розростається за рахунок впливів харизми голови облради, а з боку «Солідарності» партія не має чіткого лідера у регіоні та повторює помилки «партії влади».

«Батьківщина» ж втрачає вплив внаслідок внутрішніх інтриг. «Можна очікувати що голова обласної організації Олег Кіндер не довго втримається на посаді, якщо не зможе збалансувати ситуацію», – додав Наход.

У результатах аналізу відзначили, що «Свобода» в облраді чітко співпрацює з «Укропом», в інших радах співпраця ситуативна. У «Самопомочі» та Радикальній партії тривають внутрішньопартійні процеси. «Самопоміч» не змогла стати «обласною» партією, на імідж повпливали скандали із львівським сміттям, які прямо відбивалися на її іміджі. Щодо радикалів, то їхній рік також не минув без інтриг, та завдяки харизматичному лідеру на всеукраїнському рівні дозволило мати представництво у регіоні та «підігравати» певним гравцям.

Оцінили експерти й діяльність народних депутатів. Ігоря Гузя назвали одним з найбільш динамічних політиків в Україні та очільником різних рейтингів. Ігор Лапін намагається бути у публічному просторі, та вплив його в окрузі є мінімальним, і він не є командним гравцем. Степан Івахів майже не присутній у місцевій політиці, та в окрузі активно працюють помічники. Ірина Констанкевич стала депутатом недавно, та в освітній сфері вже проявила активність та чітку позицію. Сергій Мартиняк та Юрій Савчук не були активними протягом року.

Щодо ситуації в місті, експерти відзначили, що міський голова Луцька Микола Романюк, пропри опозиційність «Укропу», поки втримує ситуацію під контролем. Усю поточну роботу здійснюють заступники, за міським головою – лише стратегічні рішення. У місті часто виникають дрібні конфлікти щодо непрозорого використання коштів в інфраструктурних проектах. У процесі децентралізації місто займає відсторонену позицію, підписуючи угоди про співпрацю із іншим громадами, «відсуваючи» вибори.

Тож, представники центру зробили висновки, що політичне життя в регіоні залежатиме від ситуації в країні, яку можуть розхитувати для позачергових виборів. Варто й далі очікувати конкуренцію між головою ОДА і облради у боротьбі за вплив. Зміни у політиці облдержадміністрації у разі відсутності виборів навряд чи відбудуться.

Водночас не відкидають можливості змін у РДА. Експерти відзначають тенденцію до зростання подальшої політичної конкуренції на виборах в об’єднаних територіальних громадах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Покажіть тих ексПердів і я скажу під кого той АНАЛіз! :))) Ганьба!!!
Відповісти
А навіщо їх показувати, вони обличчя не мають. Краще подивитись на спонсора та замовника цього "аналізу"
Відповісти
це АННА лиз!
Відповісти
Останні новини
Динамічний Гузь та «контролер» Романюк: політичні підсумки року на Волині
28 грудень, 2016, 13:17