12 фільмів за три вечори: у Луцьку покажуть українські та польські прем'єри

12 фільмів за три вечори: у Луцьку покажуть українські та польські прем'єри
Протягом трьох днів замок Любарта збиратиме шанувальників кіно, адже саме в Луцьку стартує фестиваль документальних фільмів Lampa.doc.

Про це йшлося 18 липня під прес-конференції щодо проведення фестивалю.

Координатор дійства у Луцьку Дмитро Безвербний розповів, що в обласному центрі Волині такий захід відбудеться вдруге. За його словами, коли він вперше побував на одному з показів, йому хотілось прийти знову і знову, адже цей фестиваль відкрив багато нового для нього та зруйнував певні стереотипи про документалістику.

Голова проекту Наталія Красильникова зауважила, що цьогорічний фестиваль відрізняється від попереднього змінами в географії: до проекту, крім Луцька, Умані та Запоріжжя, долучились ще три міста – Червоноград, Кропивницький та Житомир.

У Луцьку кінопокази влаштовують 21, 22 та 23 липня, протягом яких покажуть 12 фільмів - 6 українських, 6 польських. Усі польські стрічки з програми Lampa.doc стануть українськими прем’єрами. Завдяки титрам вони будуть зрозумілими для глядачів. Усі фільми відзняті молодими і талановитими польськими режисерами.

За словами Наталії Красильникової, важко відповісти, яка тематика фестивалю. «У мене нема тематики тільки спорту чи тільки музики, чи тематики просвітницького кіно. В документалістиці головним об’єктом є людина, і всі 12 фільмів є історіями про людей. Історії людей дуже різних: знаних і не дуже, але однозначно цікавих постатей», - розповіла жінка.

Наприклад, один із фільмів – про музиканта, який може грати лише однією рукою, інший - про забуту, недооцінену людину – українського спортсмена Дмитра Томашпольського.

Організатори розповіли, що фестиваль у Луцьку відкриватиме фільм про Джамалу, який покаже її шлях до успіху. До слова, це єдиний фільм, на який діють обмеження 14+. Решта ж кінострічок призначені для людей різного віку та вподобань. Крім того, важчим для сприймання дітьми може бути фільм про гангстерів.

Начальниця управління промоції та туризму Луцької міської ради Катерина Теліпська розповіла, що у Луцьку фестиваль став переможцем Конкурсу соціальних проектів туристичного спрямування, що проводився управлінням промоції та туризму спільно з програмою «Активні громадяни» від Британської ради в Україні.

Вона наголосила, що мета цього заходу – сприяти розвитку позитивного туристичного образу міста.

Директор Молодіжного центру Волині Захар Ткачук підкреслив, що фестиваль Lampa.doc є важливим у контексті того, що таких заходів відбувається дуже мало.

Дмитро Безвербний зауважив, що ще однією причиною, чому варто прийти на кінопокази, є те, що вони відбуватимуться на території замку Любарта, де особлива атмосфера.

«Це не просто показ фільмів – це розмова. Під час попередніх показів люди дискутували. Ми хочемо, щоб була дискусія», - розповів Безвербний.

Наталія Красильникова додала, що відсутність чотирьох стін допоможе людям відчуватиме себе вільніше.

Також організатори фестивалю розповіли, що паралельно з основною програмою будуть покази анімації для дітей. Вони стануть можливі завдяки велогенератору.

Крім того, у суботу та неділю о 17:30 на Драгоманова, 23 режисерка Любов Дуракова проведе лекції про те, як з'явилось документальне кіно, та в чому різниця між журналістикою і документалістикою.

Для проведення фестивалю Lampa.doc Луцький замок безплатно надав територію, але щоб потрапити на кінопокази, треба заплати за вхід на територію замку. Пенсіонери зможуть відвідати фест безплатно.

Гроші від виторгу за квитки підуть на розвиток замку Любарта. На території проведення фестивалю стоятимуть стільці для глядачів, однак організатори наголошують: кожен може прийти зі своїм улюбленим стільцем, карематом чи пледом.

Початок показів: 21 і 22 липня о 21:00, 23 липня - о 21:30.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чи можна десь переглянути програму фестивалю? Дякую.
Відповісти
Останні новини
12 фільмів за три вечори: у Луцьку покажуть українські та польські прем'єри
18 липень, 2017, 16:35