Додати запис

Міста в обличчях жінок

Допис для журналу FREE TIME

МІСТА В ОБЛИЧЧЯХ ЖІНОК

Хтось дуже давно, на сторінках якогось Богом забутого творіння, написав, що кожне місто має жіночу душу. Якомусь з них ледь виповнилося 40, а воно вже очима роздратованої пенсіонерки проводжає тебе лихим поглядом із очниць стін, утворених від вибитої плитки. Якомусь – за тисячу, а воно сяє незгірше 16-річної випускниці провінційної школи, перед якою тільки починає відкривати свої обійми світ.

За останні декілька років мені довелося об’їздити чимало українських міст і містечок. Важко сказати, чи в кожному з них я відчув ту жіночу душу, але деякі рефлексії накопичилися… З легкими алюзіями в бік тих, хто в мене з тими містами асоціюється.

УЖГОРОД

Вона – мовчазна брюнетка. Природня засмага, витончені рухи рук і злегка погордливий погляд. Мінлива перших днів весни. Манери то богемно-європейські, то дикунсько-циганські… Відкривається тільки з часом. І тільки з вином.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

Вічні 16. З пасмом сакральної сивини у волоссі та магічного вар’ятства. Любить голосно. Горда та начитана. В моменти абсолютного задоволення чи крайнього розпачу звертає погляд у бік гір… Відкривається тільки на висоті. І тільки посвяченим.

ЛЬВІВ

Впевнена в собі. Владна, мовчазна і таємнича. Волосся пахне кавою. Вдома безлад: старі книги, картини невідомих авторів, колекції розбитих сердець. Зранку холодна і стримана, ближче до ночі дасть тобі відчути домашній затишок… Відкрита всім. Манірна хвойда з обличчям янгола.

ТЕРНОПІЛЬ

Розпатлана вечорами хіпі-дівчинка, яка на ранок одягає суворий костюм галицької консервативної стриманості. Відмінна коханка та грайлива муза. Тікає, та все не може втекти. Відкривається тільки на березі… І давно чужим морякам.

ЧЕРНІВЦІ

На підборах по бруківці. Божевільна кучерява леді: закрутить, затягне в павутину провулків, закохає і викине. Підведе на край кручі, поцілує і зіштовхне до низу. Відкривається тільки своїм… І тільки з поваги.

ВІННИЦЯ

Красива блондинка. Розумні очі. Активна жестикуляція. Емоцій понад міру. Вічне роздоріжжя 23-х. Здається, я знав її все життя. Вона завжди просилась у нашу компанію пограти у футбол. Відкривається, щоб бути відкритою. Тільки сьогодні. І тільки завжди.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Зараз… Вона докурить чергову цигарку, скине свою спортивну куртку і розкаже нам про раннього Пікассо. Проведе безликими дворами і покаже упокоєні обличчя місцевих. Відкриється. Тільки… тільки почекайте, поки докурить чергову цигарку.

ЖИТОМИР

Вона руда. Любить мандрувати. Заглядає глибоко в очі і просить забрати з собою. Живе у своєму закритому космосі. Вкрай невпевнена в собі, але від того ще гарніша. Відкривається тільки між рядками та асфальтними вибоїнами… І тільки гостям.

КИЇВ

Вона в навушниках. Багато говорить по телефону. Часто змінює мови і швидко ходить. За нею не вженешся. Стильна і стервозна. Багатогранна і часом пуста. Зовнішньо строката і по-дніпровському схвильована. Вся на кручах. Відкривається вимушено… З обов’язку і статусу. Я б закохався, якби міг.

ПОЛТАВА

Висока і худорлява. З довгою косою і самобутньою вимовою. Гарно готує і багато говорить. Стає навшпиньки у напрямку заходу, опираючись рукою об східну стіну. Відьма. Відкривається тільки опівночі… І тільки з мітлою між ногами.

ХАРКІВ

Бачу її на відстані. Обійняла самотню берізку серед кам’яних стін та широких проспектів. Крила в наявності, але опущені. Сум величний і майже космічний. Відкрита на всі сторони світу… І тільки вітрам.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Схвильована і розумна. На березі Дніпра. Хоче сподобатися, але важко знаходить потрібні слова. Дворянська велич та індустріальна замкнутість. Курить цигарку, мружить очі та усміхається. Відкрита сонцю… Особливо призахідному.

ОДЕСА

Феєрична і різнобарвна. Гарно вчиться, має багато друзів, знає чимало мов. Гордості вище даху. Дельфіном шмигає по провулках та неочікувано багато цілує, зникаючи. Солоні губи, русяве волосся і жертовна любов. Відкривається повільно… І тільки прибережним чайкам.

РІВНЕ

Бігла, бігла, бігла… Ліс закінчився. Захекана і стурбована, в намаганні довести світу своє право на існування. Джерельно-прохолодна і полум’яно-спустошлива. Жертовна, як вояки 40-х у лісах навколо. Відкривається тільки в щоденнику… І тільки через роки.

ЛУЦЬК

Злякана. Гарна. Боїться чуток і постійно оглядається назад. Хоче скочити вище голови та забувається вийти з калюжі в якій стоїть. Мавка. Неприступно-дешева. Досяжно-непідкупна. Відкривається з боязні… З боязні лишитися непоміченою. Я б закохався, якби не хотів закохатися у ту, що зовнішньо строката і по-дніпровському схвильована.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Манірна хвойда з обличчям янгола" - просто і геніально. Я вас оцінив, пане Сергію.
Відповісти
Смело, поэтично, непредсказуемо музыкально, немного агресивно, но это скорее добавляет некой "перчинки", отличная идея.
Чувствуется свой (ни накого не похожий) оригинальный стиль и звучание!
Відповісти
а де фото, знов надурили
Відповісти
Оригінально та креативно, ось це людина,яка дійсно старалася,молоденць! Цікаве,нарешті,хоч щось тут є цікаве,окрім дешевої жовтої преси сільського масштабу!!!
Відповісти
щось мені навіть обідно стало((((
Відповісти
Оо!! Мені теж.
Київ це звичайно круто, але відмовлятись від кохання до Луцька... Ніби від мене відмовились.
Відповісти