Обираючи житло: яка система опалення краща

Обираючи житло: яка система опалення краща
За часів Радянського Союзу при зведенні багатоповерхівок не надто переймалися питаннями економії, тому тогочасні системи опалення сьогодні є справжнім жахом для мешканців цих будинків.

Сьогодні власники квартир у таких будівлях мусять здійснювати модернізацію цих систем та встановлювати індивідуальні теплові пункти. Це тягне за собою великі витрати та створює побутові незручності на час робіт. Дехто йде іншим шляхом - купує житло в новобудові, де встановлені сучасні системи опалення.

Інформаційне агентство ВолиньPost розбиралося: які системи опалення краще підходять для багатоповерхівок, від чого залежить ефективність опалення та на що варто звертати увагу, аби потім не мерзнути.


ЩО РАДЯТЬ ЗАБУДОВНИКИ

Директор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман розповідає, що його підприємство облаштовує поквартирне автономне опалення будинків із 1998 року. «Всі будинки введені в експлуатацію, усі квартири забезпечені автономним опаленням», - каже він.

«ЛДБК» надає перевагу німецьким котлам Viessmann.

«Ми вважаємо, що це найбільш оптимально, тому що людина сама може регулювати розхід газу та тепла. Плюс у всіх радіаторах стоять регулятори подачі тепла із декількома позиціями, від 1 до 5. Тобто, можна регулювати не лише котел, а й кожен радіатор. Нам здається, що це найбільш ефективно, і приблизно у 2-3 рази є економія у грошах, якщо порівняти із традиційним радянським житлом», - мовив Руслан Вайман.

Газовий конденсаційний котел Viessmann
Газовий конденсаційний котел Viessmann




Директор компанії «Інвестор» Андрій Разумовський розповів, що в новобудовах його компанії встановлюють сучасні котли Bosch. Мовляв, вони найоптимальніші у поєднанні ціни та якості, та й місцевий представник компанії – компетентна та технічно освічена людина, на місці є всі запчастини у разі необхідності заміни.

«У житловому комплексі «Струмочок» всі роботи виконувало підприємство «БОШ-Тепло», тож, на усі котли, батареї та прилади є гарантії та можливість сервісного обслуговування. У нас взагалі не було проблем. У мене вдома також стоїть котел Bosch», - пояснив будівельник.

Конвекційний котел Gaz 6000 W від Bosch
Конвекційний котел Gaz 6000 W від Bosch


«У будинках, які сьогодні будує наша компанія, використають сучасну техніку європейської якості. Ми обов'язково облаштовуємо теплу підлогу. Таким чином ми зводимо розумне і комфортне житло, яке дозволяє економити», - додав він.


ІНШИЙ ШЛЯХ

Якщо ж власники квартир у багатоповерхівці таки вирішать проводити модернізацію теплової системи, то їх чекає довгий шлях. Поради щодо того, як легше його пройти, дають директор ПП «БОШ-тепло» Сергій Шкода та директор фірми «Мегатон» Сергій Гнатина.

Шкода наголошує: бажано, щоб усі роботи від початку до кінця виконувала одна фірма чи підприємець. Виконавець проводитиме розрахунки, монтуватиме систему та в подальшому її обслуговуватиме. «Таким чином, відповідальність буде на конкретних людях, які зможуть оперативно усунути неполадки у разі їх виникнення», - каже Шкода.


За словами фахівців, найефективнішим видом опалення є індивідуальне, яке дає можливість власникам самостійно регулювати температуру в приміщеннях залежно від їхніх потреб і бажань. А найпопулярнішими серед систем індивідуального опалення є радіаторна система (з використанням батарей) та тепла підлога.

Зразки радіаторів
Зразки радіаторів


Сергій Гнатина зауважує, що тепла підлога та радіатори знаходяться у єдиній системі, проте механізм нагріву відрізняється. При радіаторі батареї нагрівають повітря, яке циркулює, а у теплій підлозі труби вмонтовані в стяжку, яка й нагріває повітря. Тому теплу підлогу рекомендовано встановлювати у тих кімнатах, де покладена плитка.

Зразок теплої підлоги
Зразок теплої підлоги


Для того, щоб нагріти приміщення до 20 градусів, на радіатори треба подавати теплоносій температурою 50-60 градусів. Окрім того, тепло постійно знаходиться в русі – піднімається вгору від радіатора, потім охолоджується біля стелі і опускається вниз до підлоги.

При такій системі опалення є можливість встановлення ручних кранів чи термоголовок.

Зразок термоголовки
Зразок термоголовки


Використовуючи кран, можна у ручному режимі регулювати температуру чи вимикати подачу тепла. А в термоголовці функціонує регулятор, який працює схоже до системи клімат-контролю: мешканець квартири виставляє певну температуру, і система регулює свою діяльність залежно від температури повітря.


ТЕРМОСТАТ - ВАЖЛИВИЙ ДОДАТОК СИСТЕМИ ОПАЛЕННЯ

Ще одна важлива деталь - наявність у житлі термостатів або термодатчиків.

«Термодатчики можна встановлювати в кожній кімнаті або один на систему. Зазвичай їх встановлюють в найхолоднішій кімнаті», - розповідає Гнатина.



Термостати вигідні та зручні в користуванні, їх можна підключати до смартфона та керувати температурою в кімнаті за допомогою гаджета. Ці пристрої фактично «зчитують» температуру в кімнатах та забезпечують увімкнення чи вимкнення котла. При використанні термостатів вдається зекономити 15-20%.

«Якщо ж квартира чи будинок утеплені, то за допомогою таких термостатичних вентилів вдається досягти суттєвих показників економії», - розповідає директор «Мегатону».

Зразок термостату
Зразок термостату



НЕЗВИЧАЙНІ БАТАРЕЇ: ЩО СЬОГОДНІ В ТРЕНДІ?

До слова, аби трохи урізноманітнити дизайн та зробити свою квартиру особливою, можна використовувати дизайнерські радіатори в інтер’єрі. Порівняно з чавунними радіаторами, сучасні вироби не потрібно ховати, оскільки вони мають неповторний зовнішній вигляд, який оптимально впишеться в інтер’єр будинку. Непримітні батареї можуть стати родзинкою оселі.

Виготовляють такі радіатори з різних металів чи сплавів або спеціального міцного скла і навіть каменю.

У дизайн-студії «Plafon Studio» радять звернути увагу на вертикальні радіатори. Директор підприємства Аліна Горбатюк каже, що вони вражають органічністю форм та натуральністю структур.

Зразок вертикального радіатора
Зразок вертикального радіатора


Незважаючи на великі розміри, вони не здаються громіздкими і прекрасно вписуються в інтер'єр будинку. Вертикальні радіатори мають й інші переваги. Так, відпадає необхідність установки радіаторів під вікнами. Радіатор можна встановити навіть до стелі, якщо дозволить тиск в системі. Таким чином вдасться значно збільшити площу теплообміну. Окрім того, їх просто монтувати, вони не потребують додаткових монтажних хитрувань, - зауважила Аліна Горбатюк.

Зразок вертикального радіатора
Зразок вертикального радіатора



ТЕПЛА ПІДЛОГА - НЕЗАМІННА РІЧ ДЛЯ СІМЕЙ З ДІТЬМИ

Щодо теплої підлоги, то, за словами Сергія Шкоди, при такому виді опалення труби розміщені під підлогою. На відміну від радіаторів, при використанні теплої підлоги економія тепла стає можливою завдяки специфіці його розподілу. Циркуляції тепла практично немає, а найвища температура - біля самої підлоги.

Температура теплоносія зазвичай не перевищує 55 градусів, а в радіаторної системи опалення часто досягає 90 градусів. Окрім того, у підлозі міститься розподільчий колектор, який дає змогу регулювати температуру у різних приміщеннях. При такій системі обігріву у квартирі може взагалі не бути труб та батарей, тому це улюблений тип обігріву серед дизайнерів.

«Труби поверх стін - минуле століття. Фірма «Юнкерс» ще у 1917 році ховала труби у стіни. Так будували хіба за радянських часів», - додає Шкода. В таких випадках важко пофарбувати чи покласти плитку у цьому місці.

«Я вважаю, що зараз треба максимально використовувати водяні теплопідлоги – вони доволі дешеві та довго служать», - додає Шкода. За його словам, для родин із дітьми це взагалі незамінний елемент, та й коли йдеться про комфорт, саме тепла підлога – найліпше рішення.


ЯКИМ КОТЛАМ ДОВІРЯТИ

Центральним елементом опалювальної системи є котел. Котли відрізняються за видами палива та видами теплової енергії, яку виділяють, та найбільш поширеними на сьогодні у використанні є газові, електричні чи твердопаливні котли.

Твердопаливні котли, для яких використовують у вигляді палива дрова, пелети чи торфобрикети, набули популярності протягом кількох останніх років. Тож зараз їх активно пропагують на ринку. Встановлення такої котельні обійдеться приблизно у 50 тисяч гривень, тоді як газового котла - в 15-20 тисяч, а електричного – ще дешевше.

«Варто пам’ятати, що тверде паливо теж вичерпний ресурс, та й чим більше встановлять таких котлів, тим дорожче й паливо. Ось, наприклад, коли такі котли набули популярності через здорожчання газу, дрова зросли у ціні вдвічі. До того ж, твердопаливний котел та квартира – несумісні речі», - додав Шкода.

За його словами, якщо обрахувати економічну доцільність опалення дровами чи газом приватного будинку, то різниця у коштах за носій виходить невелика. Натомість газ достатньо просто увімкнути, а тверде паливо треба довозити, зберігати та постійно підтримувати вогонь.

«Встановлення твердопаливних котлів, на мою думку, повернення у 19 століття. У час технічного прогресу повертатися до часів, коли розпалювали грубки – недоцільно», - вважає Шкода.

Зразок твердопаливного котла
Зразок твердопаливного котла


Коли йдеться про електричні котли, то вони, за словами Шкоди, найефективніші. Котел такого типу найдешевший, простий в обслуговуванні та екологічно чистий. Електричне опалення виходить дешевим, якщо користуватися двотарифною системою оплати за електроенергію та нічними тарифами.

Котли мають високий ККД – до 95%. Можна використовувати й у квартирах, практикують їх встановлення у невеликих будинках чи в офісних приміщеннях, де проблема встановити газові котли.

Електричний котел Bosch Tronic Heat 3500
Електричний котел Bosch Tronic Heat 3500


На думку директора компанії «Мегатон» Сергія Гнатини, найбільшим попитом зараз користується заміна котлів на енергоощадні конденсаційні газові котли. Коефіцієнт корисної дії звичайного газового котла – 80-85%, а конденсаційного (за умов правильного використання) - до 108%.

«Конденсаціний котел треба використовувати під низькотемпературну систему опалення, тобто таку, де температура теплоносія до 55 градусів», - пояснює Гнатина. За умов використання інших котлів температура носія має сягати 70 градусів.

«У зв’язку з тим, що йде нижчий нагрів, треба ставити радіатори опалення дещо більшого розміру. Загалом це здорожчує систему опалення, але на виході дає набагато більшу економію», - констатує фахівець.

*********

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам у виборі житла. Стежте за новими публікаціями рубрики "Обираючи житло" та будьте економними.

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дайтє две!
Відповісти