Додати запис

Юрій Хорт - особистий в'язень Петра Порошенка

До 8 років позбавлення волі загрожує громадському активісту Юрію Хорту за розірваний портрет Порошенка.

Під час протестів 6 грудня біля Вінницької ОДА він привселюдно розірвав портрет Петра Порошенка, за його словами, за невиконання ним жодної з передвиборчих обіцянок (здійснити реформи та здолати корупцію) , зраду солдатів на Сході , постановку власних корисливих бізнесових інтересів вище національних ( зокрема , відмова від активного проведення війни ( т.зв АТО ) в обмін на недоторканість його бізнесу в Росії ). Такі дії були підтримані протестувальниками , учасниками Революції Гідності .

Та вже 8 грудня Юрія Хорта було викрадено працівниками міліції в цивільному, доставлено до СУ УМВС у Вінницькій області, і пред’явлено підозру за ч.1 ст. 294 ККУ "організація масових заворушень", яка передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі. В той же день суд обрав активісту міру запобіжного заходу, а саме – утримання під вартою. В результаті, Юрій Хорт уже 6 місяць перебуває в СІЗО, в якості заручника системи. Свого часу письмові зобов’язання про взяття активіста на поруки подавали такі народні депутати, як Юрій Дерев’янко, Юрій Левченко, Дмитро Ярош, Ірина Суслова, Ігор Луценко та Сергій Мельничук. Та суд неаргументовано нардепам у цьому відмовив, чим поставив довіру до них під сумнів .

Колишній відомий політв’язень по справі «васильківських терористів», а нині народний депутат України Ігор Мосійчук, по приїзду на судове засідання до активіста, так прокоментував ситуацію: «Це, звісно, політичні репресії. Справа суто політична, жодного криміналу в ній немає. В місцевому СІЗО утримується особистий в'язень президента Петра Порошенка. Це Юрій Павленко "Хорт", якого звинувачують в тому, що в часі масових протестів у Вінницькій ОДА він порвав портрет президента. Судять Юрія не люстрована суддя і не люстрований прокурор. Натомість "Хорта" активно підтримує місцева громада. Навіть в будні дні на суд збирається не менше ста вінничан. Дехто з громадських активістів щодня влаштовує сидячий пікет під кабінетом голови суду. Ми спробуємо знайти і вже знаходимо підтримку в залі парламенту. Це питання не конкретного міста, а цілої України. Допущення будь-яких політичних репресій – це шлях в нікуди.»

Такої ж думки іще один політв’язень минулих років, учасник «Київської четвірки», - Дмитро Савченко, свого часу протягом 10 років відбувававший незаконне покарання у застінках режиму, який зараз представляє інформаційний відділ «ДУК «Правий сектор» та всеукраїнський рух «Солідарність». Приїхавши до Вінниці на підтримку новітнього політв’язня Юрія «Хорта» Павленка він висловив наступне:«Сьогодні у судах відбуваються розправи над патріотами, активістами, учасниками бойових дій та добровольцями, які невигідні владі. Натомість правоохоронна система та суди ніяк не можуть поставити крапку у справах єфремових та симоненків... Наше завдання – надати цій справі розголосу, донести до столиці… Вінниця занадто корумпована, тут все ясно: Гройсман і Порошенко. Є бажання перетворити громаду міста на кишенькову власність.»

Сам же обвинувачуваний з прикрістю констатує, що на вотчині Президента репресії проти інакодумців набули системного характеру: людей б'ють, залякують приватні охороггі структури і міліція: «Мене вже раніше арештовували при спробі висунути свою кандидатуру на одному окрузі із сином Порошенка у вересні минулого року. І після цього він їздить по світу і розповідає про "європейські цінності" в Україні, сам натомість перетворивши Вінниччину у свою феодальну власність, і повністю поправши громадянські права і свободи.»

Прокуратура називає дії активіста "тяжким злочином" і виправдовує
тримання його під вартою.

«На разі, кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 294 КК України перебуває на розгляді суду. Що стосується утримання у СІЗО, то ще 8 грудня Павленку було вручено повідомлення про підозру й міським судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Обрання запобіжного заходу є винятково прерогативою суду!» - каже процесуальний керівник у кримінальному провадженні – старший прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування органами внутрішніх справ та підтримання державного обвинувачення прокуратури Вінницької області Ігор Совгира.

Та чому із великої кількості протестуючих, а саме більше 400 учасників "масових заворушень", затримано саме того, хто рвав портрет Порошенка і обрано для нього виключну міру запобіжного заходу – залишається незрозумілим.

Тим часом у Вінниці продовжуються акції на підтримку ув'язненого. Та ті, хто ще вчора привів можновладців до влади, залишаються непочутими. А можновладці – глухими до їх законних і справедливих вимог.

Довідка:
Юрій Павленко, більше відомий як Хорт, був активним учасником Революції Гідності, одним із комендантів Вінницької ОДА під час революційних подій, після — головою організації «Народний Трибунал», яка активно займалась люстраційною та антикорупційною діяльністю.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Голосуємо за Блок Віктора Федоровича Порошенка!
Відповісти
атавіст рвав патрет Вальцмана! За що сидить?
Відповісти
Все правильно. Виходить, що Хорт, як і обіцяли партія і лідер, ЖИВЕ тепер ПО-НОВОМУ.
Відповісти