Додати запис

Благодійники і хакери – що спільного?

ПЕРЕДМОВА, ЯКОЇ МОГЛО НЕ БУТИ
Текст, який ви прочитаєте нижче, мав з’явитися на сайті вранці вівторка, 1 жовтня. Й саме тоді на сервер volynpost.com почалася потужна ddos-атака. Випадковий збіг? Спочатку прочитайте текст, а тоді повернемося до цієї розмови…




Новий Луцьк та жалюгідна подоба лівої руки

Ну й розвелося у нас благодійників! Особливо перед виборами. Особливо парламентськими. Особливо у Луцьку.

До честі декого із власників благодійних фондів, свою діяльність вони продовжили і після виборів. Цим же шляхом пішов і благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Але чи можна вважати діяльність цього фонду благодійною?

На перший погляд – так. Адже фонд і студентів в столовках годує, і в «Буковель» возить, і роздає матеріальну допомогу малозабезпеченим верствам населення, і премії кращим працівникам освіти й медицини дає, і ліки купує…

Але це лише на перший погляд.

БО благодійність – то трохи інше. Давайте розберемося. Та ж Вікіпедія пише: «благодійність – це безкорисливе надання допомоги тим особам, які її потребують і які не є пов'язані з благодійником».

Чи такою є робота фонду Палиці? Звісно, ні. Фонд «Новий Луцьк» – лише інструмент піару та підкупу виборців.

«До виборів ще далеко!» - скаже уважний читач. Але не потрібно забувати про амбіції Ігоря Палиці зробити з Луцька свою вотчину, де 200 тисяч слухняних рабів виконуватимуть його волю.

Тому найближчий рубіж – це 2015 рік, коли обиратимуть депутатів та голів місцевих рад.

Цілком ймовірно, що вже незабаром ми побачимо в Луцькій міській раді 25 ігорів поліщуків, обраних по «мажоритарці». А на додачу – «в дошку свого» міського голову. Це може бути Олександр Лазорко, Володимир Никитюк чи Олександр Товстенюк… Або й хтось інший – чи велика різниця.

Сценарій абсолютно реальний. Адже як показали останні проміжні вибори, лучани готові наввипередки продати свій голос за 100, 150 чи 200 гривень. Але ніхто не думає про те, що прийдуть серйозні дядьки, приватизують собі «Луцьктепло» з «Луцькводоканалом», і кожен виборець, що взяв подачку, поверне її. Але на цей раз – більшими тарифами за комунальні послуги.

І нікого тоді не здивуєш палаючими машинами неугодних бізнесменів та політиків. І ніхто й ніколи тих злочинів не розкриє...

* * *

Ще однією з характерних ознак такої благодійності по-луцьки є приторний піар. Так, ніби кудись «без мила». Скрізь – у лікарнях, школах, садочках – висять плакати про те, який хороший «Новий Луцьк». А разом з ним – й Ігор Палиця.

Згадати хоча б абсурдний звіт благодійного фонду на сесії Луцької міської ради. Тоді й обласний, і міській очільники «Батьківщини» (один з яких є цілим секретарем ради), навіть не пискнули проти такого розгляду. Звісно, це ж не про шланги гальмівні розповідати…

До речі, ви чули, щоб фонди Ріната Ахметова чи Віктора Пінчука звітували та сесіях Верховної Ради? Так отож. Напевно, у них просто є відчуття гідності й такту і відсутня потреба самостверджуватися в дрібницях.

* * *

А тепер давайте подумаємо про гроші. Якщо вірити цифрам, які оприлюднили працівники «Нового Луцька», Ігор Палиця лише у першому півріччі 2013 року витратився майже на 16 мільйонів гривень. (До речі, де він їх узяв? Адже в його декларації таких коштів немає :-) )

Тут ключове слово – «вірити». Бо я особисто не вірю. Здається мені, що цифри завищені щонайменше в два рази. Звідки така певність?

Якщо подивитися на структуру витрат «Нового Луцька», то майже 10 мільйонів гривень витрачено на програму «Здоров’я лучан – запорука майбутнього». Згідно із цією програмою 2000 лучан влітку відпочило у «Буковелі». (Для тих, хто не в курсі: Ігор Палиця – один із співласників гірськолижного курорту «Буковель»).

Що це означає? Ну ось, наприклад, стоїть у мене два будинки на гірськолижному курорті, пилом припадають, бо літо. Ніхто туди не хоче їхати влітку, бо ціни кусаються.

Чому б не відправити туди туристів? Все одно номери порожні стоять… Навіть зароблю на цих наївних туристах - будуть же вони собі там щось купувати!?

Хоча собівартість проживання туристів у моїх будинках прямує до нуля, але я напишу солідно – за комерційними розцінками. Нехай знають, який я щедрий!

Словом, це не благодійність, а «жалюгідна подоба лівої руки» (фраза з бородатого анекдота – погугліть, хто не зрозумів ;-) ).

* * *

І на завершення лише дві тези про те, як зробити Луцьк новим. Заради них вам довелося перечитати все вище написане.

Перше. Раз взявся благодійно допомагати, роби це з розумом. Потрібно давати людям «не рибу, а вудку». Прикро, але є цілі маргінальні бидлогрупи, які думають, що всі їм зобов’язані давати рибу. І то побільше!

Показовим в цьому плані є діяльність благодійного фонду Сергія Мартиняка «Європейський вектор». Хоче громада отримати грант на щось там? Будьте ласкаві, внесіть частину своїх ресурсів. Тоді й громада активізовується і ставиться більш бережно до результатів такої допомоги. А там дивись – і сама почне віднаходити внутрішні резерви.

Друге. Завдання народного депутата – розробляти та приймати хороші закони, а не роздавати благодійну допомогу. Займатися благодійництвом можна й без депутатського мандата. Справжній патріот повинен дати суспільству дієвий механізм самозабезпечення, а не кульок гречки. Тоді кожен зможе вибрати – поїхати йому відпочивати в Буковель чи в Земмеринг.

Але ж у вас інші цілі. Чи не так, Ігоре Петровичу?

Володимир ПАЩЕНКО

* * *

ПІСЛЯМОВА, БЕЗ ЯКОЇ ТЕПЕР НЕ ОБІЙДЕШСЯ

Два дні ВолиньPost відбивався від невідомих хакерів, які за будь-яку ціну вирішили «покласти» сайт. Потужність атаки сягала 7 Гігабіт (спеціалісти «оцінять» старання).

Я не можу не пов’язувати цих проблем з наміром опублікувати свій допис. Тому що точно знаю: Ігор Петрович Палиця і його найближче оточення бояться публічної критики.

Бо знають: міф про «хорошого депутата Палицю» дуже легко розвіяти. А відтак на наступних виборах може не допомогти і тисяча гривень за один голос. А без депутатського крісла Ігореві Петровичу буде ой як важко і далі доїти нафтову галузь країни, безтурботно живучи у Швейцарії.

Але ми про інше. Сталося так, що ВолиньPost сьогодні – одна з небагатьох можливостей для лучан прочитати про Ігоря Палицю щось інше, окрім повідомлень про сонцесяйного благодійника і патріота.

Тому нічого дивного, що спроби покласти сайт триватимуть і далі.

Більше того, маю підстави вважати, що стосовно мене будуть задіяні й інші засоби впливу, які стосуватимуться моєї рідні. Тим не менше, це точно не стане причиною змінювати редакційну політику ВолиньPost’у.


Спасибі усім, хто ставиться з розумінням до нашої роботи, хто звертався у ці дні до мене і моїх колег зі словами підтримки і готовністю допомогти.

Все добре, працюємо далі ;)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 46
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хлопці, кінчайте писати це в інтернеті! Ті, хто читає інтернет, добре знають, хто такий цей Палиця. ВИДАВАЙТЕ ГАЗЕТУ! Тоді, можливо, щось зміните
Відповісти
А откуда они знали,что вы собираетесь напечатать этот материал? Или у них есть телепаты или крыса в вашем офисе. Иначе мне не понятно, как они могли узнать, о том, что вы собираетесь написать именно 1 октября, и именно по этой причине бомбить сайт. Вот с ПП всё понятно, там длительное время выходили статьи разоблачающие Ивахива. Кому-то надоело, вот и начали их бомбить. А вы чем докажете?
Відповісти
Текст був написаний трохи раніше, ніж 1 жовтня. Фізично на сайт він був завантажений теж не у вівторок, а як мінімум за добу до початку атаки.
Я не ідеаліст, який думає, в наш час можна щось від когось приховати. особливо від того, хто дуже хоче це "щось" дізнатися.
Відповісти
Вже нудить від Ващого особистого відношення та навязування своєї особистої думки....не любите Ви Ігоря Петровича, всі давно це зрозуміли... не любіть...але це не привід "засірати" свій ресурс писаниною...невже немає у Луцьку про що писати...це не додає рейтингу...
Відповісти
Ви, шановний, хоча б свого шефа публічно "Ігорем Петровичем" не називали. А то ж палитеся конкретно ))))) раджу наступного разу писати нейтральніше: "Палиця". Ще й можна додати "Мені він звичайно байдужий але...".
Вчи вас, вчи...
Відповісти
Я висловлюю свою думку, з повагою до людини, яка безпосередньо допомогла придбати обласній лікарні обладнання, завдяки якому багато людей наразі проходить безкоштовно обстеження в кардіології. Не обовязково працювати на людину, щоб просто мати свою думку. Вчи вас, вчи....
Відповісти
Я теж не вірю, що збої в роботі сайту - саме через цю статтю, нічого такого сильно страшного в ній немає . Переважна більшість тих, хто обожнює Палицю - не читають новин в інтернеті. Ті, хто прочитають цю статтю - і так все розуміють.І справді цікаво - як знали, ЩО ви плануєте "видати і ефір"? Вірю в те, що вас "душать" ,бо ви все ще не їхній ресурс. Тримайтесь. Але не такими дешевими методами.
Відповісти
"Все ще не їхній ресурс", а так би хотілося... критикувати, щоб продатися - куди вже дешевше?
Відповісти
Володя сам атакує себе , сам відбивається, сам собі хакер. І діло не в Палиці . Пройде час з"явиться інша постать Палиця2 , про яку також можна буде писати що завгодно . Головне шоб побільше людей повірило і додало рейтингу Володимиру. Кожен ....як хоче)
Відповісти
Діло саме в Палиці, а не в хакерстві
Відповісти
але хтось тай по голові не погладить)
Відповісти
Володя, не знімай коменти, дуже прошу!
Відповісти
На 80 відсотків правильно і толково. Трошки є особистих Вовиних домислів та передбачень та в цілому все "саме так" з чиїх вуст би це не звучало.
Відповісти
От. Саме те, що я хотів написати. Ті, хто тут пише про атаку на ВОлиньпост таке враження що хочуть відвернути увагу від розмови про самого Палицю. Суть тексту Пащенка не в атакаці, а в очевидних речах про Палицю!!!! Ось вона, СІЛЬ:

"Міф про «хорошого депутата Палицю» дуже легко розвіяти. А відтак на наступних виборах може не допомогти і тисяча гривень за один голос. А без депутатського крісла Ігореві Петровичу буде ой як важко і далі доїти нафтову галузь країни, безтурботно живучи у Швейцарії".

ЛЮДИ, ВМІЙТЕ БАЧИТИ У ТЕКСТІ ГОЛОВНЕ!!!!
Відповісти
а що тут нового сказано у статті? це все давно відомо...одне тільки питання - чому саме зараз вийшла саме така колонка?
Відповісти
Покласти сайт ddos атаками неможливо. Можна лише тимчасово - на кілька годин чи день-два призупинити діяльсть сайту. Але щоб повністю покласти - треба набагато серйозніший підхід. Можна викрутитись і з ddos атак, але це буде власникам сайту коштувати більше коштів, ніж зараз вони платять за його підтримку.
Відповісти
слухайте, та це ж замовляночка від Мартиняка. хтось тут радить вміти бачити у тексті головне - то читайте "Показовим в цьому плані є діяльність благодійного фонду Сергія Мартиняка «Європейський вектор». це ж стара як світ схема - обіс...ати когось, а десь так наприкінці - а оцей, подивіться, який хороший))) і правда, нудота. нуль креативу)))
Відповісти
верняк, бо критичні коментарі про пизу зникають зразу.
Відповісти
Якщо завтра ненароком пан Пащенко спіткнеться на порозі - то вже знайте усі- винен Палиця. Якщо Ричук впаде з ровера - це теж бандитський напад Палиці, або палицюків))
А про хакерську атаку яку ви собі зімітували знають усі- ви просто змінили сервери, а розказуєте людям усякі байки.
Відповісти
так смішно кожен раз читати, як хтось, типу автора статті, перераховує гроші нардепів, бізнесменів, тобто, багатих та заможних. просто цікаво, от якби вас, пане Пащенко, осінила реально геніальна ідея - а якби-то так заробити/вкрасти/відібрати в когось, щоб не посадили, ви би, безумовно, казали - ні-ні, ви що, я чесний, навіщо мені гроші - я краще ще хлідчиком вдавлюся. і хай жінка моя буде голдодною, і діти мої будуть голодними. а я буду чесним і буду кричати - ганьба - на тих клятих багатііїв. смішно)))
Відповісти
Ага, то точно, може-таки ВолиньПост продали? Якщо так, то схоже - Мартиняку.
Відповісти
Показовим в цьому плані є діяльність благодійного фонду Сергія Мартиняка «Європейський вектор», який то видає благодійну допомогу, то її забирає - це в залежності від настрою і заробітків шефа :))

Вова, суши весла...
Відповісти
Пане, Володимире, замість цієї демагогії, яку, доречі, ви не писали, краще розкажіть, як ви кілька років протирали штани у міськійй Раді,по кілька місяців не з’являючись у робочому кабінеті, а приходили туди або за зарплатою або вирішити свої шкурні інтереси. І для повного щастя подивіться у Вікіпедії, розумний ви наш, значення слова "тунеядець". Може ще щось напишете, але вже із власного досвіду...
Відповісти
усім зрозуміло, що Пащенко провокує і на дії, і на слова.Мета відома - продати найдорожче Волиньпост, який для нього є бізнесом, як, зрештою, й інші його справи мали на меті збагачення. Гроші...все чим він керується, оббріхуючи інших. Це уже нецікаво. Примітивно. Володя, "тупити" можна, але настільки...ПОЗОР
Відповісти
Вова, якщо завтра каналізація в Олімпії забється, то теж Ігор Петрович замовив проти тебе нечистоти розміром 8 Гігабайт? Збийся вже. Ти ж кричав, що хакерів не боїся. Демагогія це все.
Відповісти
ну що ж ви так, хлопці, а як же демократія, гласність, вільність думок і поглядів, релігійних переконань?
п.с. атеїзм - теж релігія :-)
Відповісти
а мне сегодня на автомобиль птичка нагадила. Это верняк - покушение)))
Відповісти
йопт!
а як ти вижив?!
Відповісти
Вовки

«Чого, брате, так збілів?
Що з тобою сталось?»
— Ах, за мною через став
Аж сто вовків гналось!

«Бог з тобою... Сто вовків!..
Та б село почуло...»
— Та вірно пак і не сто,
А п’ятдесят було.

«Та й п’ятдесят диво в нас...
Де б їх стільки взялось?»
— Ну, Іванцю! нехай так,
Але десять гналось.

«Та і десять не було!
Знать, один усього?»
— А як один? аби вовк!
Страшно і одного...

«А може, то і не вовк?»
— А що ж то ходило?
Таке сиве та мале,
А хвостик, як шило.
Відповісти
Ти Гонгадзе розкажи
Ту байку про вовка
Ба лежить він у землі
Вже багато років
Відповісти
Певно повний місяць швидко - суцільне запаморочення... Коментатори! Ви самі читали свою "творчість"?! Фу.
Відповісти
Схоже на драму абсурду,в якій шукають правду. ВолиньПост переходив на нові сервери. Чим не інформаційний привід для вигаданої атаки хакерів? Тому у хакерів і образів благодійників є спільна риса: вони існують в уявному світі автора (а може того, хто йому пише тексти - чи редколегії...збираються працівники ВолиньПосту ввечері і починають творити). Тут коментатори намагаються знайти правду: так правда в тому, що сайт треба вигідно продати. Не гребуючи методами... Цікаво, хто буде наступним Містером Зло, якщо Палиця не купить...а автору слід було би показати, що таке справжня благодійність, а не розводити демагогію про те, яка вона має бути - як у Ахметова, чи як у Мартиняка...І не перший раз вже пише Пащенко про можливий тиск - і 0 ефекту... Тепер, напевно, щоб показати, що він, не як у Руданського, прийдеться йому самому собі щось зламати або перерізати гальмівний шланг(про який він згадує)...
Відповісти
ПЕРЕДМОВА, ЯКОЇ МОГЛО НЕ БУТИ, ЯКБИ МЕНІ ЗАПЛАТИЛИ - що тут ще коментувати?
Відповісти
При всій повазі до Вас Володимире але як на мене вищенадрукований матеріал це набір емоцій й недорогих інтерпритацій на тему:"...жалюгідна подоба лівої руки...А тепер давайте подумаємо про гроші...Що це означає? Ну ось, наприклад..." й так далі.
Погодьтесь,якщо оцінювати Ваше ессе з точки зору доведених фактів й абстрагуватись від,я так розумію глибокої антипатії до Палиці,то залишиться набір букв без сенсу й суті.Якщо бреше фонд -доведіть,якщо атакують хакери Палиці - доведіть й тоді оприлюднюйте. Переконаний,публікація неперевіреної інформації,чуток й емоцій - вершина журналістської профанації.
Я категорично ЗА здорову критику й журналістські розслідування але зроблені професійно, на основі реальних фактів,документів,свідчень й так далі.Саме журналісти є й повинні бути голосом суспільства.

Нічого особистого, мої враження.

p/s
Готовий до звинувачень усіх сортів й типів))
Відповісти
Дякую за відгук.
Що трохи емоційно - так. А хто сказав, що автор допису в Колонці автора не має права бути емоційним? Ще й як має! Ще й яким емоційним!
Це не розслідування, і ви це прекрасно розумієте. Це суб"єктивний допис повністю в форматі рубрики, в якій він розміщений.
А якщо ви тут побачили тільки "глибоку антипатію до Палиці" і "набір букв без сенсу й суті", тоді ви або дуже неуважно читали, або просто дуже сильно хотіли покритикувати. І на те й на інше маєте право - всіми ми звичайні люди ;)
Відповісти
Я дуже уважно прочитав саме те що Ви надрукували - логічно?)
Що до емоційності дописувачів в колонці автора - геть згоден, але... огульну емоційніст ну ніяк не може собі дозволити публічна особа,радник мера й потужна особистість..))
Сильне,фахове,професійне розслідування з доказами,фактами,свідками ось що викликає повагу й немає значення про кого йде мова, якщо журналіст зробив свою роботу грамотно,фахово й по суті то честь йому й хвала.В іншому випадку ми дійдем до "Слухи,мифы,разследования!!"..))А це вже інший колір ЗМІ))

p/s
Аноніми,дорогу ви знаєте?))
Відповісти
УДАР ліг під Палицю. Щиро вітаю !
Відповісти
Дуже об'єктивно... А коментар "Удар ліг під Палицю" :)))) Наступною буде стаття: Палиця має всі шанси стати президентом: Україна, не допусти!!! :)))) Перебільшуєте, явно...
Відповісти
Молодец лизнул Петровича :))
Відповісти
Пащенко, пиши частіше. Як сказав Петро Перший, "дабы дурь твоя была всем видна".
Відповісти
О, Митрафанич других говном поливает, походу на выборы готовится.... Отбивались- не смешите мои яйца, как могли отбиваться с одним сисадмином... Ржу. Ваш Волыньпост давно пора положить....
Відповісти
Сайт так не ложат ВАЛОДЯЯЯЯ!!!))))))
Відповісти
тіотки Юди можуть продати за 30 сріляків навіть волю
Відповісти
Як би не було, але Пащенко назвав речі своїми іменами. Шкода, що Палиця вдався до криміналу у боротьбі з тими хто мислить інакше. Не зі всім, що написав Пащенко можна погодитися, але зробив це сміливо. Тепер аби машина не згоріла або дача.
Відповісти
до Палиці багатьом ще рости і рости. Він зробив свій духовний вибір, а дехто ще досі в лайні бабрається. Шодо Володі П.- дійсно сміливо написав під диктовку. Кожен знає що робить.
Відповісти
Сміливість у тому, щоб написати ахінею і отримати за неї гроші? То в нас більшість журналістів "сміливі". А якби вже так боявся Пащенко за себе і своє оточення(особливо рідних), ніколи б в житті такого не написав. Пише - бо знає, у Палиці не ті методи. Надто мілко для нього на таке реагувати. Так що, шановні виборці, яким адресований матеріал, вітаю. Скоро вам "на тарілочці" принесуть нового героя, який палець об палець для Луцька не стукне, а буде думати про свою ж.... Або кількох одразу (покірне телятко...)
Відповісти