Відсутність житла і робота: на що скаржаться переселенці

Відсутність житла і робота: на що скаржаться переселенці
У Луцьку під час круглого столу говорили про основні проблеми вимушених переселенців та їх правильну інтеграцію у місцеві громади. Кажуть, що у порівнянні з 2015-м роком, ситуація з переселенцями значно змінилась.

Про це говорили у вівторок, 7 листопада під час засідання на тему «Інтеграція переселенців у місцеві громади: приклад Луцька. Основні проблеми переселенців та можливі шляхи їх вирішення».

Вимушені переселенці розповіли, якщо у 2015-му році одними з найбільших їхніх проблем було прилаштувати дитину в садочок або відправити до школи, то наразі ситуація змінилась. Тепер найбільші перешкоди - це відсутність власного житла та постійної роботи.

Виконавчий директор інституту демократії імені Пилипа Орлика Світлана Єременко зазначила, що за останні роки зросла довіра місцевих жителів до переселенців.

«Приємно, що так багато людей зацікавлені темою, яку ми сьогодні піднімаємо. Ми проводимо круглі столи в багатьох регіонах та обговорюємо проблеми, які виникли у наших співгромадян. Адже ці люди були змушені покинути свої домівки та почати життя спочатку. У різних регіонах у переселенців виникають різні проблеми. Однак, за 3 роки ситуація значно покращилась. Зникло напруження між переселенцями та місцевими громадами. Збільшилась довіра місцевих жителів до переселенців», - розповіла Світлана Єременко.

Вимушена переселенка Марина Ткачова розповіла, що уже четвертий рік живе із сім’єю у Луцьку. Жінка розповіла, що вона почала проявляти ініціативу, працювати на користь міста, і представники влади також пішли їй на зустріч.

«Ми вже 4-й рік живемо в Луцьку. Спочатку було важко. Важко взяти і зробити такий крок: залишити своє життя і почати жити спочатку. У нас була лише одна людина в Луцьку, яку ми знали, і яка нам допомагала. Пізніше ми зрозуміли, що залишимось тут жити більше, ніж на декілька місяців. Зараз питання житла для нас є дуже актуальним. У нас залишилась квартира у Луганську. Однак, навряд чи нам вдасться її продати. У Луцьку ми орендуємо квартиру», - розповідає Марина.

«Коли ми почали щось робити в Луцьку, щось таке, що робить цікавим місто, то до нас влада почала відноситись з розумінням. Хто активно хоче щось змінювати, та щось робить, таким ідуть на зустріч. Хто цього не робить, певно ситуація інша. Я не можу говорити за всіх, певно то дуже суб’єктивно», - додає вона.

Фахівець із соціальної роботи ГО «Крим СОС», радник міністра соціальної політики з питань політики ВПО у Львівській області Оксана Яковець зазначила, що інтеграція людини - це працевлаштування.

«Аби вирішити проблеми переселенців з владою треба розмовляти конструктивно. Розмова має бути результативна. Громадськість має мати конкретні пропозиції та шляхи вирішення конкретних проблем. Інтеграція людини - це знайти роботу. Хтось повернеться додому назад, а хтось - ні. Сьогодні треба говорити про інтеграцію в комплексному питанні. Житло, так само як і робота, дуже необхідне. Адже жити 5 років на орендованій квартирі - це недобре. Ми організовували громадське обговорення щодо проекту стратегії інтеграції внутрішньо переселених осіб. У цьому проекті два блоки - житло та робота. Наразі цей проект пройшов широкі громадські обговорення», - розповіла Оксана Яковець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Відсутність житла і робота: на що скаржаться переселенці
07 листопад, 2017, 17:16