Пошук конструктиву і спростування чуток: день депутата на луцькому «Богдані». ФОТО

Пошук конструктиву і спростування чуток: день депутата на луцькому «Богдані». ФОТО
Депутати Луцької міської ради перевірили, чи використовують на луцькому заводі «Богдан Моторс» двигуни з Росії, та подивились, як відбувається процес виробництва транспортних засобів.

Обранці луцької громади відвідали завод 23 квітня під час дня депутата.

Насамперед директор ДП «АСЗ №1» АТ «АК «Богдан Моторс» Дмитро Писаний розвіяв чутки про співпрацю із Росією. Він запевнив, що зараз підприємство не використовує жодних комлектуючих до тролейбусів, які були виготовлені на території країни-агресора.

Мовляв, рішення про заміну виробника на вітчизняного ухвалили ще в 2014 році, але процес створення і впровадження двигунів українського виробництва, які підходили б саме до цих тролейбусів, був довготривалим. Тож повністю відмовились від російських моторів у 2017 році.



«Все, що стосується «Богдан Моторс», зокрема нашого заводу, я відверто кажу: рішення по заміні комплектуючих було прийняте в 2014 році. Жоден конструктор і технолог вам не розкаже, як це можна зробити за один місяць. Моментально в рамках виробництва нічого не відбувається. Є робота конструкторів, при чому я говорю саме за тих, які конструюють двигун.

Ті двигуни, які ми зараз ставимо, це виробництво харківського заводу «Електроважмаш». На той момент, у 2014 році, у них ще не було того двигуна. Вони також максимально швидко почали займатись цим питанням. Всім підприємствам, не тільки нашим, довелось переналаштовувати свої рельси на внутрішньоукраїнську продукцію», - сказав Писаний. Він наголосив, що конструктори мають свої академічні строки, за які розробляється певна річ, прискорити цей процес неможливо, бо це складна внутрішня робота.

За словами директора, на підприємстві докладають зусиль, аби абсолютно всі складові були українського виробництва, однак це непросто, бо всіх елементів у тролейбусі більше шести тисяч. Заміна бодай одного з них впливає на роботу інших. При цьому треба змінювати документацію, проводити сертифікацію та випробовувати нові комплектуючі.



Опісля депутати відвідали цехи, у яких складають транспортні засоби, та оглянули, як відбувається виробництво. Вони звернули увагу, що частина приміщення – пустує. Причину пояснив директор. З його слів, завантаженість заводу становить 10 %, але його потужності могли б бути значно більшими, особливо, якби Луцьк купував тролейбуси у них, а не за кордоном.

«Це зумовлено тим, що відбувається не зовсім коректна конкуренція на ринку тролейбусів і автобусів. Це питання для компетентних органів – подивитись, які і звідки ціни. І, напевно, незацікавленість місцевої влади купувати українське. Я навіть не говорю про «Богдан», я говорю про всіх українських виробників. Вони є. Чому приходять не українські (ціна і якість дуже гарна)? Я не розумію», - сказав Писаний.



Рішення купувати списану техніку зі Швейцарії він засуджує. Запевнив: готовий піти назустріч міській владі, якщо та погодиться співпрацювати.

«Наше життя – це наші клієнти. Якщо в Кременчуці задовлені, якщо в Хмельницькому, Херсоні, Києві – задоволені, то ви ж розумієте, ми знаходимо спільну мову. Із будь-якої ситуації треба взаємовигідно виходити, тому ми завжди знайдемо умови, які задовольнять і нас, і клієнта. Нерозв'язних питань не буває», - підсумував директор. Він також поінформував, що середній діапазон цін на тролейбуси становить 6 млн грн.

На «Богдан Моторс» працюють 650 людей, які за рік в середньому виготовляють 150-200 транспортних засобів. Завод за минулий рік сплатив податків на загальну суму 80 млн грн.



На думку депутата Миколи Яручика, для громади Луцька було б корисно купувати тролейбуси саме тут, у крайньому разі – в Україні.

«Я взагалі прихильник того, щоб міський бюджет наповнювався і ми за ті кошти могли робити дороги, прибудинкові території, інші речі, які пов’язані з благоустроєм в нашому місті. Також можна робити різні інновації і новинки, аби на це були кошти. Щоб на це кошти були, треба, щоб в бюджет надходили гроші. Коли ми купуємо якісь речі за кордоном, кошти у бюджет надходити не будуть. А коли ми будемо підтримувати нашого виробника, кошти з цієї оборудки будуть надходити в бюджет, мало того, не слід забувати, що тут більше шестисот працівників і ці люди також платять податки у міський бюджет. Тому я прихильник того, щоб купувати на місцях. Не обов’язково на цьому заводі, а головне, щоб в Україні. 90 % мого особистого бажання – щоб на цьому заводі. Я прихильник того, щоб гроші залишались в Україні», - розповів Яручик.



Натомість депутат Петро Нестерук переконаний, що купувати транспорт треба саме у «Богдан Моторс», адже якщо у заводу будуть замовлення, зберігатимуться робочі місця і люди не сидітимуть у центрах зайнятості та не шукатимуть щастя за кордоном.

«100 % краще «Богдан». Тому що ми як місцева влада боремось за якогось нового інвестора. Ми хочемо, щоб зайшли інвестиції в Луцьк. Якщо ми не будемо відстоювати своїх інвесторів, які в нас вже є, то вони скоро повтікають», - наголосив Нестерук.



Він порівняв купівлю списаних тролейбусів із ямковим ремонтом доріг:

«Є автомобільна дорога. Час від часу там проводять ремонти. Що краще – щороку робити ямковий ремонт чи краще зробити капітальний ремонт? Звісно, капітальний. Але це ще залежить від того, в якому стані та дорога, чи можливо на ній ще рік-другий робити той ямковий ремонт, чи потрібно зразу робити капітальний. Звісно, краще капітальний ремонт. Як би не було, нове – це є нове. На нього дається гарантія», - додав депутат.

Між іншим, на «Богдан Моторс» кажуть, що гарантійний термін захисту від корозії на кузови «Богдан» становить 10 років.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дайте Паше отвертку-пусть попробует Работать Патриот Паша только Губы накачал отсасывая деньги из бюджета пузо Пашы как беременного патриота Паше-отвретку и молоток.
Відповісти
Останні новини
Пошук конструктиву і спростування чуток: день депутата на луцькому «Богдані». ФОТО
23 квітень, 2018, 17:40