Як на «Бандерштаті» УПА розігнала німців. ФОТО

Як на «Бандерштаті» УПА розігнала німців. ФОТО
Протистояння вояків УПА, які заступилися за своїх земляків, групі польської поліції та підрозділам німецького Вермахту відтворили у Луцьку.

Цьогорічну військову-історичну реконструкцію, яка відбулася у межах фестивалю українського опору «Бандерштат», організували на другий день фесту, 4 серпня.

Відтворенням цих подій зайнялася ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». За словами її голови Любомира Горбача, товариство приїздить на «Бандерштат» уже вчетверте.

«Попередні роки ми відтворювали бій УПА проти військ НКВД, тобто, радянських окупантів. Сьогодні ж ми хочемо відтворити бій проти польських та німецьких окупантів», - розповів чоловік.

Тож, цьогоріч учасники «Пам’яті» відтворили події 1944 року, коли в німецькій адміністрації Рівненщини і Волині перебували на службі представники польської поліції та виконували вказівки німецької адміністрації про збір продуктів у населення і – найгірше – вивіз на роботу до Німеччини цивільного населення.

«Власне, ми хочемо показати, яким чином польська поліція заарештовувала мешканців українських сіл і спроваджувала їх насильно до потягів, які везли людей у Німеччину», - вів далі Любомир Горбач.

Зокрема, «реконструктори» відтворили бій відділу УПА із групою польської поліції, яка насильно супроводжувала українців до потягів, що везли людей у Німеччину, в якому перемогли повстанці.

За словами Любомира Горбача, після перемоги вояків УПА, які визволили українських громадян від примусового вивозу, польська поліція звернулася до німецької влади з проханням виділити підрозділи збройних формувань.

«Вони хотіли покарати українців за те, що вони не виконують накази про надання мешканців для робіт у Німеччині», - зазначив він.

Тож, після цього спільно німецькі військові і польська поліція розпочали каральний захід проти непокірних українців.

Відділи УПА, які розташовувалися поряд, заступилися за своїх односельчан і земляків та розпочали бій проти карального загону.

«Звичайно, що в цьому бою переможе УПА, адже всі ці заходи ми скеровуємо на вшанування пам’яті наших героїв – вояків УПА», - мовив Любомир Горбач.

Участь у відтворенні цих подій взяли 30 учасників «Пам’яті», 15 з яких були повстанцями з УПА, 9 – членами німецького Вермахту, а зокрема, підрозділу «Лейбштандарте-СС Адольф Гітлер» і представників польської поліції.

Підготовка ж до заходу розпочалася ще напередодні, 3 серпня. Після вирішення усіх організаційних моментів, 4 серпня зранку була й репетиція реконструкції.



Загалом же, як розповів Любомир Горбач, товариство базується на Львівській та Рівненській областях, є ще й люди з Луцька – жінка, яка до речі є й співорганізатором «Бандерштату», відома під псевдонімом Ірина Вільна.

Загальна кількість учасників з обох областей – приблизно 70 осіб. А кількість задіяних у одній постановці осіб залежить від, власне, заходу, - підсумував Любомир Горбач.

Розповів Любомир Горбач і про те, що ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» займається не лише історичними реконструкціями.

Так, після створення товариства у 2005 році у Львові, основним її завданням був пошук, ексгумація, вилучення решток вояків різних періодів, різних воюючих сторін і їх перепоховання на військових кладовищах.

Утім, вже в 2007 році, коли Україна святкувала 65-у річницю виникнення УПА, в «Пам’яті» виникла думка створити якийсь музичний відеокліп на повстанську пісню і в цьому відео відтворити бої УПА проти окупантів з німецького Вермахту, польських та радянських окупантів.



«Ми готувалися до створення цього кліпу, відповідно вже досить детально почали вивчати одяг, спорядження, озброєння, тактику боротьби УПА. Під це ми шили однострої, шукали зброю, спорядження. І створивши цей кліп, ми набули досвіду, були знання і невелика кількість військових одностроїв і спорядження. І після цього зародився новий наш напрямок – військово-історичні відтворення. Бо на цей період на всю Україну був лише один військово-історичний клуб, який відтворював бої УПА – «Повстанець» з Києва», - розповів Любомир Горбач.

Третім же напрямком роботи організації є участь у зйомках фільмів на історичну тематику.

Перший фільм, в якому учасники «Пам’яті» брали участь як актори, - це фільм «Українська повстанська армія», який у 2008 році створювався на «Першому національному». З того часу «реконструктори» взяли участь у приблизно 15 відеороботах, де, окрім фільмів, є й відеокліпи.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Блажен кто верует-тепло ему на свете"
Відповісти
унтеоменші вони і тепер унтерменші...
Відповісти
Щось в історичних документах німців немає згадок про втрати вермахту від упа...
Відповісти
Так и с про то же. НЕТ В БУНДЕСАРХИВАХ ДАННЫХ О ПОТЕРЯХ ВЕРМАХТА ОТ РУК БАНДЕР.
Відповісти
Фашист Ричук видаляє фактаж який йому не сподобався.
Відповісти
Геббельс отдихаэ.
Відповісти
СС"Галичина", "Нахтігаль" разом зі своїм фюрером, якому присягали на вірність, програли війну.
Зараз нащадки фашистів вигадують якись казки.
Комплекс переможених.
Відповісти
а чому наші полонених фріцов не порали???!
Відповісти
а чому наші полонених фріцов не порали???!
Відповісти
упа НІКОЛИ НІМЦІВ НЕ РОЗГОНЯЛО ....
Відповісти
Батальйон "Нахтигаль" (подразделение немецкого абвера,зам.командира Шухевич)воевало против немцев!!! ну вы ребята, молодцы!!!
Відповісти
Цирк уехал, клоуны остались. Вони тiлькi умiють театр показувати i брехати. При першшй вiйськовiй сутичцi i першi драпануть.
Відповісти
К вопросу о неофашизме в Украине.
Батальйон "Нахтигаль"
Специальное подразделение (батальон) «На́хтигаль» (нем. Nachtigall), группа «Север» Дружин Украинских Националистов, «Украинский Легион им. С. Бандеры» — вооружённый отряд, состоявший преимущественно из членов и сторонников ОУН(б), сформированный и обученный абвером для действий в составе диверсионного подразделения «Бранденбург 800» (нем. Lehrregiment „Brandenburg“ z.b.V. 800) в операции «Барбаросса» на территории Украины.
С конца 1941 это объединенное подразделение переформируется в 201-й батальон охранной полиции.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%8C
Батальон "Роланд"
Организация Роланд (батальон «Роланд», дружина украинских националистов «Группа Юг» нем. Roland) — подразделение специального назначения, сформированное на территории Австрии в 1941 году из членов ОУН(б).Один из первых иностранных легионов вермахта. Вместе с подразделением «Нахтигаль» было одним из двух созданных перед Второй мировой войной украинских легионов (батальонов) специального разведывательно-диверсионного фомирования «Бранденбург-800» (нем. Lehrregiment "Brandenburg" z.b.V. 800), подчинявшихся 2-му отделу (диверсии) Управления абвера при Верховном Командовании Вермахта. Командир — полковник Евген Побигущий. В феврале 1941, Рихард Ярый — возглавивший с лета 1940 «военную референтуру ОУН» — согласует с абвером обучение 700 боевиков. Итогом переговоров с участием С.Бандеры, В.Канариса и с привлечением В. фон Браухича стало согласие про подготовку 800 рядовых и командиров которые, по заявлениям ОУН, должны были стать ядром союзной с вермахтом украинской армии.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4_(%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D0%BD)
Відповісти
досить тільки глянута звідки взята ця інформація, ресурс .ru і зразу зрозуміло де цю брехню понапридумували :))
котись, москалику, звідсі на! :)
Відповісти
ото фашистюки-запроданці!
Відповісти
Интересно, в какие игры эти пацаны играли маленькими, если их в зрелом возрасте тянет играть в войнушки.
Відповісти
Есть фентези, есть научная фантастика, а это какая-то лоховская, для людей которые вообще историей не интересуются.
Відповісти
Кого цікавить історія УПА і Військово історична реконструкція,хто ми такі і чим ми займаємося, прошу відвідати сторінки профільних організацій
http://www.memoria.com.ua/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&lang=uk
http://povstanets.kiev.ua/
http://greywolvesupa.com/about_b.htm
http://www.uparekon.net/

Приємного вам перегляду, усіх зацікавлених, прошу звертатися за контактами.
Будемо раді бачити Вас у своїх лавах.

З повагою Гонта
рій "Сіроманці" ГО"Пам'ять"
Відповісти
Історія фашизма викладена в протоколах Нюрнберга.
Відповісти
Каких немцев??? УПА против немцев не воевала. Идиоты. Дешёвая постановка. Пусть лучше покажут, как бандеряки резали мирных людей.
Відповісти
Останні новини
Як на «Бандерштаті» УПА розігнала німців. ФОТО
04 серпень, 2013, 17:12