Конкуренція з іншими медзакладами і зручність для пацієнтів: у Луцьку створили медичне об’єднання

Конкуренція з іншими медзакладами і зручність для пацієнтів: у Луцьку створили медичне об’єднання
Луцьку міську клінічну лікарню перейменували на КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади», включивши туди чотири центри первинної медичної допомоги.

Про це йшлося у середу, 28 квітня, під час сесії Луцькради.

Так, у Луцьку із 2 серпня 2021 року запрацює нове медичне об’єднання. Для реорганізації утворили спеціальні комісії. Керівників медзакладів зобов’язали попередити працівників про зміну істотних умов праці або скорочення.

Представниця Громадянського Руху «СВІДОМІ», депутатка Алла Надточій зауважила, що питання реформування – надзвичайно важливе, тож закликала зважити всі «за» і «проти». За її словами Громадянський Рух «СВІДОМІ» за останні два тижні долучив до обговорення проєкту рішення фактично усіх керівників медзакладів, аби почути їхнє бачення.

Алла Надточій
Алла Надточій


«Хочу зауважити, що залишилися застереження і в керівників, і в сімейних лікарів, і в пацієнтів. Найбільше викликає занепокоєння те, що, можливо, не будуть автоматично збережені всі підписані декларації. Наприклад, у Заборолі втратили половину декларацій і медики недоотримали гроші від НСЗУ. Чітких впевнених дій немає», - сказала Надточій.

Натомість мер Ігор Поліщук розповів, що у Заборолі склалася така ситуація через те, що реформування відбувалося у межах двох громад.

«Хочу сказати, що сьогодні є конкуренція в галузі надання медичних послуг. Стає більш потужною обласна клінічна лікарня, розвивається Луцька районна лікарня. Тому нам потрібно також свої заклади розвивати, робити їх більш потужними, фінансовий ресурс об’єднати і вирішувати ті проблеми, які дійсно потрібні нашій громаді», - відзначив Поліщук.

За його словами, зекономлені кошти дозволять, наприклад, купити необхідне обладнання.

Голова фракції «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер вважає, що об’єднання більшості медзакладів в одне ТМО має як свої переваги, так і свої ризики. Тож він запитав, хто бере на себе персональну відповідальність за успішність чи можливий провал рішення.

«Міський голова бере відповідальність», - повідомив мер Ігор Поліщук.

Директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка», депутатка Оксана Лєщинська сказала, що відтоді як медзаклади почали працювати відповідно до умов НСЗУ, зрозуміли, що пацієнт у «первинці» отримує направлення, але лікар не має права скеровувати в той чи інший заклад, до того чи іншого лікаря, тож пацієнт мусить шукати, де пройти обстеження. Це може тривати тижнями. Тому людині або набридає «оббивати» кабінети, або вона надходить у відділення міської лікарні для ургентних хворих.

«Завдяки об’єднанню ми зможемо розробити уніфікований маршрут пацієнта. У міській лікарні і на базі лікувальних закладів є можливість проводити всі обстеження за кошти НСЗУ. Згадаємо приклад Ковеля щодо схвалення пересадки органів. Проєкт рішення несе багато позитивних моментів», - відзначила Лєщинська. Ризикам, на її думку, можна запобігти та вирішити їх.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк додала, що медичний персонал не повинен відчути ніяких змін, а в мерії робитимуть усе для того, аби медичне об’єднання було одним з найпотужніших.

У свою чергу, депутатка Алла Доманська запропонувала внести до рішення пункт щодо обрання керівника ТМО після проведення конкурсу, але цю пропозицію обранці громади не підтримали.

У підсумку, «за» створення медичного об’єднання проголосувати 30 обранців громади.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чисто змагання гаманців, бо добрі лікарі є і в поганих лікарнях.
Відповісти
Це буде повний капєц.До чого Лєщинська вставила про пересадку органів, коли йдеться про первинну допомогу .Зараз пацієнт сам вибирає в яку лікарню йому йти і до якого лікаря. А так зробили дуже швидко все під Духнєвич.І не переживають, що в неї пенсійний вік.
Відповісти
Відхилили пропозицію Доманської лише з тим, щоб директором обєднання впихнути престарілу Духневич. У неї 8-го серпня закінчується контракт, а тепер її ще продовжать на 10 років. Буде, як Путін в раші - до ста років.
Відповісти
можливо досить створювати конкуренцію, було б краще співпрацювати. А де баження громади?.
Відповісти