«Не можна просто залазити в бульдозер і викидати водія»: мер Луцька прокоментував знищення унікального будинку

«Не можна просто залазити в бульдозер і викидати водія»: мер Луцька прокоментував знищення унікального будинку
Міський голова Луцька Ігор Поліщук прокоментував ситуацію, що склалася навколо унікального будинку на вулиці Ярощука, 12.

Про це йшлося у середу, 28 квітня, під час сесії Луцькради.

Нагадаємо, будинок на вулиці Ярощука, 12 у Луцьку – еталонний зразок житлового будівництва 20-х років ХХ століття, в якому були втілені передові технології будівництва та облаштування.

Автор книги «Архітектура і містобудування Західної Волині 1921-1939 років» Ольга Михайлишин включила будівлю до свої праці як унікальний зразок індивідуальної житлової забудови, приклад «садибного» стилю, який увібрав давні традиції будівництва на теренах Волині та Речі Посполитої, зокрема місцеве бароко та ренесанс.

За інформацією краєзнавця Вальдемара Пясецького, будували його відомі луцькі підприємці кінця ХІХ – початку ХХ століття Кронштейни. У будинку мешкав лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька, який став співзасновником Волинського музею (нині Волинський краєзнавчий музей), прислужився до розбудови міста після Першої світової війни.

Також будинок був у власності архітектора Казимира Яніцького, який реалізував на Волині низку проектів, найвідомішим із яких є споруда Окружного Земельного Управління, нині тут знаходиться Волинський краєзнавчий музей. За часів радянської влади приміщення використовували як житло для перших осіб області.

У Луцьку неодноразово просили врятувати унікальну садибу. На початку 2020 року начальник департаменту охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис обіцяв внести старовинну садибу у перелік нововиявлених об’єктів, аби вона згодом отримала статус об’єкта культурної спадщини. Утім пізніше він повідомив, що, ймовірно, будинок врятувати не встигнуть, адже не можуть знайти власника.

За словами депутата Андрія Білана, 26 квітня розпочали знесення садиби.

Депутатка Алла Доманська зазначила, що учора місто спостерігало над знищенням унікальної садиби на вулиці Ярощука. Тому вона висловила занепокоєння тим, що новостворений відділ охорони культурної спадщини Луцької міської ради очолить людина, котра «не доклала усіх зусиль, щоб будинок став пам’яткою архітектури».

Своєю чергою, очільник відділу Олександр Котис зазначив, що подання відповідних документів в ОДА для отримання статусу об’єкта культурної спадщини не означає фактичне внесення до списку. Усе залежить від консультативної ради.

«На превеликий жаль, відділ охорони культурної спадщини діє в межах чинного законодавства. Законодавство передбачає певну процедуру. Не може Олександр Михайлович залазити в бульдозер і викидати з кабіни тракториста. Є обмеженість повноважень відділів. На мою думку, Олександр Котис є одним з найкращих знавців історії і архітектури міста. Людини, яка б краще впоралася з цією роботою, на цей момент я не знаю», - прокоментував ситуацію міський голова Ігор Поліщук.

Депутат Андрій Білан запропонував напрацювати звернення до ОДА щодо співфінансування утримання чи передачі на баланс громади пам'яток, які не можуть утримувати за кошти з обласного бюджету.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
люде чого психувать мер полищук не бачить нарушеня закону добре є
Відповісти
А де була влада!!?? Блюзніри ви, блядь! Це все робилось на очах влади, а коли поламали і знищили, то "непросто залазити в бульдозер...". Засранці. Домовились, а тепер шукаєте винного. А за рік там виросте черговий палац місцевого багатія і стане все ясним, як сонячний день. І за земельну ділянку вже давно покладено в руку. Хабарники!!!
Відповісти
Ти, товаришу Поліщук, тільки у грісло сів, а вже взявся за неблаговидні діла ! То, шо пописує історичні оповідки той, так званий охоронець Котис для бальзаковських панянок, і те, як він замружив очі на нищення історичної споруди - то ти несеш повну відповідальніть ! Ти, шо вважаєш лучан за дурнів ? Тут же всі твої діяння прозорі і виборці пишуть історію твого перебування на посаді ! І вже дуже скоро заставлять відповідати за свої зловживання і ляпи отих твої одопісяк !
Відповісти
Котис просто "пісатєль" і не більше того. Пориється в архівах і видасть якусь історію. Це дорбе, це теж потрібне, яле він не виконує тієї роботи, яку має виконувати.
Відповісти
Це папа будує, і ніхто нічого не зробить. Самі папу вибрали
Відповісти
ритись в архівах Котис може і на громадських засадах.. власника вони не знайшли..
Відповісти
Але немає відповіді на питання
1. Хто власник старої споруди, адже в статті зазначено, що невідомо...
2. Хто здійснив знищення чиєїсь власності?
3. Де були правоохоронні органи, мерія, муніципали і т.д.?
Виглядають версії можновладців сумнівно, все вони знали, може і самі затіяли, бізнес в них такий?
Відповісти
А будинку вже нема(
Відповісти
якщо він у приватный власності,То яка заборона може бути . ЙОму треба - він і зносить. РАНыше треба було дивитись - коли продавали: кому , за скільки і чи все правомірно.
А люди , ті що зараз кричать - зносять , караул! Що раніше не бачили,що будинок стоїть догниває сипиться . Чого не виясняли власника, не добивались ремонту ?
Відповісти
Останні новини
«Не можна просто залазити в бульдозер і викидати водія»: мер Луцька прокоментував знищення унікального будинку
28 квітень, 2021, 12:43