Місто, яке я люблю. 22 цікаві факти з історії Луцька

Місто, яке я люблю. 22 цікаві факти з історії Луцька
Найближчими вихідними Луцьк гулятиме 22-у річницю Незалежності України та День міста.

З такої нагоди ВолиньPost підготував підбірку з 22 фактів з історії Луцька.

Факти подано в хронологічному порядку:

Факт 1. Колись на місці Київського майдану було село Дворець, про яке є згадки ще з часів панування Литви. У 1910 році село офіційно приєднали до міста, попри протести мешканців.

Факт 2. Перша міська рада в Луцьку з'явилася в XV столітті і розташовувалася на теперішньому Майдані Ринок. У будинку на Богдана Хмельницького, 19 мерія "оселилися" аж після Другої світової війни.

Факт 3. Публічні страти з XVI століття в Луцьку відбувалися перед В’їзною вежею замку Любарта, поруч із сьогоднішнім будинком Фальчевського-Пузини. Як правило, страчували, відрубуючи голову.

Факт 4.
Найстарішому надпису на стінах замку Любарта понад 410 років. Автор надпису вказав 1602 рік.

Факт 5.
Наприкінці ХІХ століття "замок Любарта" також називали "замок Вітольда", тобто Вітовта. Це пояснюється тим, що замок почав будувати литовський князь Любарт, а добудовували племінники Вітовт та Свидригайло.

Факт 6. Перший фільм в Луцьку показали в 1908 році. Таким чином людей залучали до "Луцького товариства тверезості".

Факт 7. Перший кінотеатр в Луцьку виник в 1909 році і розташовувався в будинку на куті сьогоднішніх вулиць Ковельської та Лесі Українки. Він пропрацював півтора року.

Факт 8. До 1990-х років у Луцьку збудували 20 кінотеатрів, жоден з яких не працює сьогодні.

Факт 9. У приміщенні сучасної Луцької міської ради в 1930-х розташовувалися відділення пошти і телеграф.

Факт 10. З жовтня 1941-го по червень 1942-го в німецьких таборах, розташованих на території колишньої Луцької тюрми та замку, були розстріляні, померли від голоду чи хвороб 10,5 тисячі військовополонених.

Факт 11. У серпні 1942 року неподалік від Луцька в районі вулиці Гнідавської знищували в'язнів єврейського гетто. За два місяці німецькі війська розстріляли приблизно 17 тисяч в’язнів гетто. На той час це було більше половини населення міста.

Факт 12. Внаслідок війни населення Луцька зменшилося на 60%.

Факт 13. Луцьк був єдиним західноукраїнським містом, яке мало два аеродроми: військовий на Вишкові, цивільний - біля Крупи.

Факт 14. Перші ігри КВН у Луцьку відбувалися у середині 1960-х років, а в 1969-му на місці сучасної "Ротонди" в нинішньому парку імені Лесі Українки розігрували першість Луцька з КВН.

Факт 15. У 1970-х роках кінотеатр "Промінь" перейменували в "Москву", але в 1980-х повернули стару назву.

Факт 16. Головну новорічну ялинку міста до середини 1970-х встановлювали біля ЦУМу. Згодом її "прописали" на Театральній площі, де дерево ставили на механізми, що оберталися. А з 2007 року прикрашають ялинки, які ростуть на майдані.

Факт 17. В Луцьку було вісім пам'ятників Леніну.

Факт 18. Парку імені Лесі Українки лише 50 років. Його відкрили в 1964 році. Раніше тут текла річка Глушець, яка через природні умови та з допомогою людини висохла.

Факт 19. На місці ЦУМу до Другої світової війни поставили пам'ятник Леніну та Сталіну і фонтан, які знесли в 1965 році, коли почали зводити універмаг.

Факт 20. "Старий" ринок, що під замком, виник на зламі 1960-1970-х років. Його назва обманула не одне покоління приїжджих мешканців, які вважали, що ринок такий же старий, як і замок. Але насправді базар біля старого міста – суто радянське явище.

Факт 21. Цивільний аеродром біля села Крупи "прожив" лише 13 років. Його закрили в 1997 році.

Факт 22. Коли Україна здобула незалежність в приміщення колишнього обласного комітету Комуністичної партії хотіли "оселити" Луцьку міську раду, але передумали та віддали нинішньому Східноєвропейському національному університету імені Лесі Українки.

Підготував Анатолій КОТЛЮК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Факт 10.

То у вiйну нiмцi використовували замок для утримування полонених? Як концтабiр?
Відповісти
отже висновок - до Другої світової Луцьк був звичайнісіньким жидівським містечком, а після неї став українським містом.
Відповісти
Тiльки зараз дiзнався?
Відповісти
Нічого дивного. Вперше єврейська громада Луцька згадується в привілеях, дарованих луцьким євреям намісником Литви, майбутнім великим князем Вітовтом 1388 р. Завдяки його зусиллям у місті оселилися євреї, вірмени, караїми і татари.
Докладніше про історію євреїв у Луцьку тут: http://www.eleven.co.il/article/12517
Відповісти
А чому не написали про з'їзд європейських монархів? Чи це не така значна подія чк кількість пам'ятників леніну? Сумно...
Відповісти
Публічні страти з XVI століття в Луцьку відбувалися перед В’їзною вежею замку Любарта, поруч із сьогоднішнім будинком Фальчевського-Пузини. Як правило, страчували, відрубуючи голову.

ТРЕБА ВІДРОДИТИ ТРАДИЦІЮ!
Відповісти
Гарно підготував. Молодець!
Відповісти
Факт 19 - вызывает у меня сомнения, кажется памятник был снесен раньше 1969 года. Перед постройкой ЦУМа там был просто сквер. Факт 16 - немного не точно, вращающийся механизм елки был и возле ЦУМа. Факт 14 - сомневаюсь, что в 1969 Ротонда существовала в современном виде, ПМСМ там был летняя киноконцертная площадка.
Відповісти
На місці Ротонди був літній кінотеатр "Космос"
Відповісти
Молоток, я название забыл. Спасибо, напомнил:)))
Відповісти
Дякуємо. Виправили
Відповісти
Факт 19. На місці ЦУМу до Другої світової війни проставили пам'ятник Леніну та Сталіну і фонтан, які знесли в 1969 році, коли почали зводити універмаг.

цікаво було б на це глянути
Відповісти
#Факт 13. Луцьк був єдиним західноукраїнським містом, яке мало два аеродроми: військовий на Вишкові, цивільний - біля Крупи# насправді 3 одинт транспортний ще був біля нинішньго ТАм ТАму
Відповісти
Угу, только он грунтовый, садились там исключительно АН-2, так что он был скорее пассажирский. А про Крупу, тогда еще никто не и не думал.
Відповісти
Факт 10. З жовтня 1941-го по червень 1942-го в німецьких таборах, розташованих на території колишньої Луцької тюрми та замку, були розстріляні, померли від голоду чи хвороб 10,5 тисячі військовополонених.
А Я ТАМ ВЧИВСЯ В МУЗУЧИЛИЩІ.ГРАЛИ ПОЛЬКИ.НА КЛАДОВИЩІ.ТУПА РАДЯНСЬКА ВЛАДА.
Відповісти
А щодо розстріляних самою владою наприкінці червня 1941? Це не тупість, це свідома жорстокість і викорінення історичної пам`яті.
Відповісти
факт 15 необхідно уточнити :"Промінь" на "Москва" було перейменовано у 1982 році, з нагоди 60-річчя СРСР, а повернено попередню назву 1 1990 чи 1991
Відповісти
Факт 8. До 1990-х років у Луцьку збудували 20 кінотеатрів, жоден з яких не працює сьогодні.
Як говорив товариш Лєнін - Из всех іскусств для нас важнейшим есть кино.
Піднімаймо Волинський сінєматограFF
Відповісти
Дуже цікава інформація про моє рідне місто, дякую)
Відповісти
На вул.Гнідавській не було гетто, там був табір для військовополонених "Шталаг-360". Єврейське гетто біля Луцька було поблизу нинішнього Гнідавського цукрового заводу. Ще й назва в народі збереглась - Єврейський лісок.
Відповісти
Останні новини
Місто, яке я люблю. 22 цікаві факти з історії Луцька
21 серпень, 2013, 09:00