У Луцьку зростуть ціни на тепло та гарячу воду: чому і скільки прийдеться платити

У Луцьку зростуть ціни на тепло та гарячу воду: чому і скільки прийдеться платити
У зв’язку зі зміною правил гри на ринку природного газу, вартість послуги з постачання теплової енергії згідно з проєктом нових тарифів на 2021-2022 роки зросте для всіх споживачів.

Про це повідомляє ДКП "Луцьктепло".

Як зазначає пресслужба підприємства, найбільше зростання вартості послуги відчують юридичні, бюджетні та інші споживачі, тоді як для населення суттєвого зростання не очікується.

Деталі щодо причин прогнозованого зростання тарифів доступні в публікації за посиланням.

Коротко, причинами зміни вартості тарифів є такі:
- Застосування обсягу 1 із вартістю газу 7420 грн за 1000 м3 (з ПДВ) для потреб «Населення» і Обсягу 2 із вартістю 17 100 грн за 1000 м3 (з ПДВ) для потреб «Юридичних осіб», «Бюджету» та «Інших споживачів».
- Ріст вартості електроенергії, від якої залежить послуга з транспортування теплової енергії та гарячої води і забезпечення її параметрів.
- Віднесення до структури тарифів витрат на оснащення вузлами комерційного обліку 150 житлових будинків виходячи зі змін до Закону №1060.
- Коригування заробітної плати у зв’язку зі зростанням мінімальних гарантій у державі.
- Включення до структури тарифів обігових коштів для компенсації різниці цін на енергоносії майбутніх періодів. Зокрема, для відшкодування зростання вартості електричної енергії до понад 3,0 грн за кВт год у порівнянні з включеними в тариф 2,184 грн та інше.

В результаті:
- Для населення вартість Гкал для зросте з 1819-1908 грн до 2032-2400 грн (без і з оснащенням ВКО та в залежності від категорійної належності), а вартість гарячої води становитиме 127 і 147 грн/м3.
- Для бюджетних та інших споживачів у порівнянні з чинним тарифом по умовно-змінній частині ріст складе 118% та 40% і 75% по умовно-постійній частині тарифу (відповідно без і з оснащенням ВКО). Вартість гарячої води для цих споживачів зросте зі 117-120 грн/м3 до 210-227 грн/м3.
- Для юридичних споживачів вартість Гкал згідно з проєктом тарифів зросте із 1820-1863 грн до 3560-3900 грн (відповідно без і з врахуванням витрат на оснащення ВКО та в залежності від категорійної належності)».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не правда! Зеленький казав, що буде знижено тарифи вдвічі !!!
Відповісти
давно пора...споживаєш-плати.
Відповісти
Вже "начудили" з двоставковим тарифом(2200 грн. за Гкал)в річному вимірі і всі "води в рот набрали","терпіли".Тепер вас будуть "розводити", не враховуючи постійну плату на протязі року.Це було так,а тепер ще і в опалювальний період по повній.Плиточки вам вже наклали,тіштеся...а труби то навіть не іржаві,вони просто гнилі...і ще оплатите гарячу воду субсидіянтам і безобліковцям.А якщо мороз -20-25...
Відповісти
Зараз в умовах децентралізації підготовка до опалювального сезону повною мірою залежить від відповідальності органів місцевого самоврядування, в першу чергу - мерів. Згідно рішення НКРЕКП від 7 липня 2021 року, повноваження з формування тарифів на тепло в опалювальному сезоні 2021/2022 були передані місцевим органам влади. Фактично, було ухвалено рішення про децентралізацію тарифів на тепло.
Таке рішення є політично і економічно вмотивованим, оскільки держава не може нести відповідальність за неефективний менеджмент і безгосподарність на місцях. Склалась парадоксальна ситуація. Борги перед НАК «Нафтогаз» стабільно зростають, але місцеві органи влади замість того, щоб вкладати в енергоефективність та заміну тепломереж, що прямо впливатиме на ціну опалення, піаряться на лавочках, парках і скверах. Такий підхід є фактичо у всіх містах Волині, де міська влада не надавала фінансову підтримку для підприємств теплокомуненерго, що минулого року призвело до загрози зриву опалювального сезону в цих містах.
ТОму вирішення проблеми високих тарифів на тепло буде вкрай нагальним питанням і одним з головних пріоритетів не тільки для центральної влади,але і для територіальних громад, відповідно і для органів місцевого самоврядування. Якість нового опалювального сезону, по суті, буде перевіркою мерів на профпридатність. Пофарбовані лавки та нові гойдалки у дворах явно не обігріватимуть квартири взимку, а от гарячі батареї та нові тепломережі городяни точно оцінять. За тепло в квартирах українців будуть відповідати мери і міські ради, і мешканці міст мають про це знати.!!!!
Відповісти
Я уеду жить в Лондон.Там дешевше.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку зростуть ціни на тепло та гарячу воду: чому і скільки прийдеться платити
16 вересень, 2021, 15:05