Чи можна вагітним вакцинуватись та якою вакциною: поради луцьких лікарів

Чи можна вагітним вакцинуватись та якою вакциною: поради луцьких лікарів
У Луцьку під час вебінару завідувачка поліклінічного відділення Волинського обласного перинатального центру Надія Щурук та в.о. медичного директора центру Андрій Загребельний розповіли, чи варто вагітним вакцинуватись і якою вакциною.

Про це пише Інсайдермедіа.

Станом на 16 листопада в стаціонарі перинатального центру перебували 10 жінок з коронавірусом, з низ 3 – після пологів, а 7 на різних термінах вагітності.

Андрій Загребельний каже, що в умовах пандемії складно щось прогнозувати, та все ж кількість вагітних жінок прямо пропорційно залежить від того, скільки вагітних жінок хворіє в регіоні.

«Максимально в нас було 16 жінок, тобто зараз ситуація трохи стабілізувалась по кількості. По важкості не можемо судити. На обліку в нас перебуває 1 700 вагітних і кожна 5 жінка, або мала Covid до вагітності, або перенесла його під час. В основному це легкий перебіг», - розповів лікар.

Вакцинація і вагітні

Питанням вакцинуватись чи ні задається кожна жінка, яка заходить в кабінет до акушер-гінеколога.

Завідувачка поліклінічного відділення Волинського обласного перинатального центру Надія Щурук каже, що минулого року вагітних не включали в групу ризику, мовляв, жінки молоді і легко перенесуть інфекцію.

«Але вагітні повинні бути в цій групі ризику, адже виношуючи дитину вони мають знижений імунітет. 6% жінок потрапляють в стаціонар і потребують і кисневої підтримки, і штучної вентиляції легень. Є навіть летальні випадки в Україні, коли вагітні вмирають від пневмонії», - наголошує Надія Щурук.

Медики радять вагітним щепитись від коронавірусу вакцинами Pfizer, AstraZeneca та Moderna, адже виробники цих вакцин провели дослідження, в яких взяли участь 200 000 вагітних жінок.

«Ці жінки були на ранніх термінах вагітності, вони успішно виносили і народили дітей, тому зараз питання вакцинації навіть не стоїть. Вагітність – це не протипоказ до вакцинації. Ми можемо вакцинувати жінку в будь-якому триместрі вагітності», - говорить лікарка.

А от розробники CoronaVac за участю вагітних жінок дослідження не проводили, тому в інструкції до цієї вакцини вагітність є протипоказом до щеплення.

Андрій Загребельний наголошує, що вакцинуватись треба будь-якою дозволеною сертифікованою ліцензованою вакциною від коронавірусу.

«Навіть якщо наслідки будуть, то, повірте, вони будуть набагато легші, ніж від самого ковіду. Якщо у вагітної варикоз, то треба в два рази швидше бігти вакцинуватись, адже коронавірус сприяє утворенню тромбозу і це вдвічі небезпечніше. Коли ми говоримо про ризик для вагітних, то вони не вищі, ніж для всіх інших. Не впливає вагітність на вакцинацію, а вакцинація на вагітність. Наша імунна система це своєрідна база даних, в якій немає інформації про коронавірус. З’явитись вона може лише в двох випадках – коли людина хворіє, або після вакцинації. Але у випадку захворювання – поки організм зрозуміє, що відбувається і вибудує тактику боротьби з хворобою – вірусу в організмі буде вже стільки, що з ним буде набагато важче боротись і він не завжди справляється», - зазначив Андрій Загребельний.

Надія Щурук наголосила, що вакцинація не викликає ускладнень уже існуючих хвороб та вад розвитку плода.

Чи виробляються антитіла в дитини, якщо вакцинується вагітна жінка?

«Антитіла виробляються у вагітної, через пуповину потрапляють до плода і захищають його. Тому в дитини перші три місяці від народження є пасивний імунітет. Саме завдяки йому новонароджені рідко хворіють на інфекційні хвороби. Але в організмі дитини вони не виробляються. Тобто мамині антитіла захищають і дитину, але просто іншим шляхом», - пояснила Надія Щурук.

За скільки часу до вагітності треба зробити вакцину?

«Якщо ви плануєте вагітність, то робити щеплення треба за два місяці до. Лікарі радять вакцинуватись і від грипу. Вірус дуже «б’є» по легенях і викликає тромбоз, а дитинка отримує кисень лише через пуповину. Від вірусу страждає і матка, і плацента, і пуповина.

При тяжкому перебігу фіксували випадки завмирання плоду і передчасні пологи», - каже Андрій Загребельний.

Чи ізолюють дитину після пологів від інфікованої мами?

«В перинатальному центрі ніхто не ізолює. Так, лікарі в захисних костюмах приймають пологи, але дитину одразу кладуть мамі на груди, адже з материнським молоком вона отримує антитіла від коронавірусу. Цього не робить майже ніхто в Україні. Ми навіть дозволяємо партнерські пологи. Ми обмежуємо відвідування, але самі партнерські пологи не скасовували. Батькові треба мати негативний ПЛР-тест. Чоловік, або живе біля жінки ці кілька днів, або якщо хоче піти, то ми його не тримаємо», - пояснив в.о.медичного директора Андрій Загребельний.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В інструкції до вакцини (коронавак) чорним по білому написано - не можна! Але за наказом міністерства - можна
Відповісти