Нові подробиці аварії літака на Волині

Нові подробиці аварії літака на Волині
Чорного ящика в літаку АН-2, який розбився 10 жовтня біля села Скулин на Волині, не було, а аеродром, поблизу якого сталася аварія, простоював без роботи ще з радянський часів.

Із середини 90-х лісів чи полів ніхто з повітря не кропив. Коли-не-коли приземлялася машина «еменесників» чи лісівників, які за пожежну охорону відповідають, - пише Волинська газета.

А так аеродром, який належить місцевому сільгосппідприємству «Світанок», використовувався як пасовище.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО АВАРІЮ ЛІТАКА НА ВОЛИНІ


Мешканці села кажуть, що про літак знають майже два роки. Натомість скулинський сільський голова Петро Рудень каже: машина там із серпня. Коли почала в небо здійматися, керівник звернувся до лісівників, чи не вони повітряний простір опановують. Почувши «ні», пішов до дільничного міліціонера. А той на запитання голови сказав: мовляв, не наше то з вами діло.

Таємничий «Мерседес»

Скулинцям про літальний апарат відомо приблизно два роки.

«Спершу ми не розбирали, чий то самольот гуде (його-бо тільки чули). Але з часом навчилися визначати: якщо повз хату чорний «Мерседес» їде, значить скоро літак гудітиме. За кермом іномарки завжди їхав чоловік років під сорок. Поруч дуже часто сидів мужчина, з борідкою такою чорною. Але він старший, десь за 50 точно має. Як збоку дивитися, здається, ніби це водій начальника возить», - каже мешканка села.

Їздила машина і вдень, і вночі. Хто ті двоє, у Скулині не знають, бо за два роки чоловіки жодним словом ні з ким не обмовилися. І тільки у середу, 9 жовтня, за шість годин до катастрофи, водій загадкового «Мерседеса» вперше зайшов до місцевого магазину.

Близько 21:00 він попросив у продавчині пляшку мінералки й попрямував до аеродрому.

Свято із сумним фіналом

Варто зауважити, що 9 жовтня, напередодні авіакатастрофи, Скулин відзначав престольне свято.

Ввечері, коли молодь збиралася до клубу, багато хто звернув увагу на вже знайомий звук мотора за селом. А в 3:00 над селом стояв такий гул, що хіба глухий не чув. Потім люди спокійно повкладалися спати. Зранку, 10 жовтня, з будинків, що стоять обабіч дороги на болото, жителі не встигали машин рахувати.

«І дорогі, й не дуже. Білі, чорні, зелені, сірі. Я спершу подумала: на рибалку якась компанія їде. Бо дорога, що на болото веде, розвилку має: вправо завернеш – на озеро попадеш, а чуть далі – аеродром буде. Та коли повз хату міліцейська і скора поїхали, ми з сусідами навіть подумали, що хтось когось прирізав!» - каже місцева мешканка.

Утім версія про поножовщину розвіялася, щойно від болота виїхав евакуатор із давно знайомим «Мерседесом» (той серед ночі на великій швидкості ускочив у канаву). А коли в ранкових новинах скулинці дізналися, що «в Ковельському районі розбився літак «Ан-2», усе стало на свої місця.

Досліджували скрині, яких не було?

10 жовтня офіційні повідомлення МВС і транспортної прокуратури розповідали про загиблих у літаку пілота-одесита й пасажира-ковельчанина. Щоб зайва інформація не стала надбанням громадськості, чималу територію довкола місця трагедії оточили патрулем і заборонили будь-кому наближатися.

Неофіційні дані пролили більше світла. Зокрема, ЗМІ повідомили, що на борту літака перевозилися білоруські цигарки, ящики з якими були розкидані на чималій території.

З’ясовано також було, що загиблий ковельчанин – син начальника відділу виконавчої влади району. А евакуйований «Мерседес» зареєстрований на жінку з прізвищем таким же, як у начальника відділу та загиблого пасажира. Офіційного підтвердження цих фактів правоохоронці не надали, бо «триває розслідування».

Втім перший заступник начальника управління МВСУ на Львівській залізниці Михайло Заставний, який розслідує цю справу, розповів про низку нових фактів. Зокрема, він попередньо спростував інформацію про наявність бортових самописців, які нібито вилучили й доставили до Києва, аби з’ясувати деталі трагедії.

«Річ у тім, що конструкція цього літака не передбачає наявності чорних скриньок. А тому розглядати причину катастрофи зможуть лише київські спеціалісти, котрі нині працюють на місці події. Наразі ми тільки можемо констатувати, що трагедія сталася о третій годині 30 хвилин. Літак наближався до аеродрому. Після зіткнення із землею продовжував рух, про що свідчить смуга завдовжки приблизно 400 метрів. Правої частини машини фактично нема. Лишилися хвіст і лівий бік», - каже правоохоронець.

Комісія Національного бюро із розслідувань авіаційних подій та інцидентів декілька днів оглядала те, що лишилося від «Ан-2».

Голова комісії Олександр Бабак повідомив: беззаперечним є факт, що посадка була вимушеною. Тим паче, до аеродрому (хай навіть не діючого) лишалося метрів 500. Наразі члени комісії розглядають сім імовірних причин падіння біплана, серед яких – незадовільні погодні умови, несправність літака, помилка пілота, темна пора доби, відсутність умов для посадки тощо.

«Чесно кажучи, я взагалі дивуюся, як ці хлопці наважувалися літати вночі?! Адже «Ан-2» призначений для польотів у світлу пору й за належних метеоумов! Саме ця машина – польського виробництва. Звісно, не нова. Є номер фюзеляжу і двигуна (інформацію про що я вже передав у Київ). А відтак, невдовзі стане відомим рік випуску і те, чи взагалі існував дозвіл на використання цієї техніки в Україні. Попередній огляд машини дає підстави сказати, що стан її був цілком задовільним, можна навіть сказати – хорошим. Проте зібрані нами відомості ще потребують аналізу», – повідомив Олександр Бабак.

А от кому належала техніка, на яких підставах експлуатувалася, з якою метою і скільки часу використовувалася – дізнатися мають правоохоронці, - зазначив Михайло Заставний.

Хоча в питанні щодо законності використання «Ан-2» підказку дає крило літака: одне з них виблискує номером «UR-54853», а інше – приховує зафарбовані літери польської реєстрації: «SP AOD».

І тут пригадується «Чуднівське диво»: «Ан-2» з бортовим номером UR-54853 упав на землю і розбився ще 7 лютого 2013 року біля селя Княжин Чуднівського району Житомирської області під час чартерного авіаперельоту від Рівного до Полтави. Пілот біплану, що належав компанії «Полтава-Аеро» зазнав травм, але залишився живим. А от спотворений літак ремонту не підлягав… Як так могло статися, що невдовзі в небі над Волинню з’явився його синій «двійник» із таким самим бортовим номером?

За однією з версій, «наш» «кукурудзник» у травні 2013-го виставив на торги аероклуб міста Ченстохова Сілезького воєводства Польщі. Хтось його купив. Ще хтось, виходить, переправив на Волинь, а потім не тільки перефарбував крилату машину, але й «присобачив» на її борту номер знищеного біля Чуднова «близнюка»?

Але ж усі знають: називати нові кораблі іменами тих, що загинули, недобра прикмета. Так і з «Ан-2» сталося: слідом за житомирським побратимом він врізався в землю…

Хоча, за словами голови комісії, «Ан-2» вважається надійною машиною і якщо розбивається, то, як правило, через помилку пілота.

А от дорожньо-транспортну пригоду за участі водія «Мерседеса» правоохоронці взагалі ніби повз увагу пропустили. На що Михайло Заставний пояснив: «Це вже другорядна подія. Нас цікавить власне авіакатастрофа. Якщо ж буде з’ясовано, що ДТП має безпосередній зв’язок із падінням літака, тоді й займемося автопригодою».

Контрабандний спрут

Але в наявності «безпосереднього» зв’язку навіть сумніватися не доводиться. По-перше, прізвище. Доки триває слідство, справжнє називати не будемо й використаємо, приміром, Скулинчук. Так-от, молодший Скулинчук розбився, неодноразово використовуючи аеродром, яким користувалися також еменесники. Старший Скулинчук працює у сфері, пов’язаній із надзвичайними ситуаціями.

А жінка з прізвищем Скулинчук – офіційна власниця «Мерседеса», який близько двох років їздив на аеродром і 10 жовтня врешті злетів у канаву поблизу летовища.

По-друге, в Ковелі зареєстровано дві фірми, юридичний керівник яких – молодший Скулинчук (нині загиблий). Обидві фірми працювали ще з 2006 року.


Одна займалася оптовою торгівлею, зокрема – скрапленим газом (на що мала відповідні ліцензії, а крім того – фігурувала у судовій тяганині, оскільки довгий час не повертала боргів за цей газ). Цю фірму назвемо «Торг». Друга фірма Скулинчука-молодшого пропонувала транспортні послуги (про наявність авіаційних, щоправда, не зазначала). Тому хай називається «Транс».

Чи процвітав бізнес у Скулинчука-молодшого, наразі не відомо. Але звернувшись за адресою фірми «Торг», що на вулиці Театральній у Ковелі, дізнаємося: такої у цьому приміщенні не пригадують. Хоча багато хто шукає «Торг» і її керівника як за посередництва телефонного зв’язку, так і через пошту вже давно: близько двох років (стільки ж, скільки «Мерседес» їздив до аеродрому).

Телефон фірми «Транс» також виявився липовим. Бо, як розповіла жіночка на іншому кінці дроту, цей номер став їхнім домашнім теж майже два роки тому.

Щодо Скулинчука-старшого, то перед тим, як прийти у сферу виконавчої влади, він працював на митниці. Чим не безпосередній зв’язок до оптової торгівлі і транспортних послуг?

А жінка з прізвищем Скулинчук мешкає на Шаччині – районі, що є близьким і до митниці, і до кордону, і до білоруських цигарок, які 10 жовтня повисипалися з розбитого літака.

Окрім дорогого «Мерседеса», що регулярно їздив до скулинського аеродрому, пані Скулинчук є власником новобудови у селі під Шацьком і навіть очолює районний осередок однієї з дрібних політичних партій, які зазвичай на виборах виконують роль «підсадних качок».

Не дивно, що в авіакатастрофі, де фігурує прізвище таких поважних людей, на всі запитання одна відповідь: «Таємниця слідства».

Убивці-невидимки

Комісія НБР має 60 днів, аби зробити остаточні висновки щодо причин падіння «Ан-2». Та в які терміни буде з’ясовано, хто організував крилатий тютюновий бізнес, ниточки якого виводять далеко за межі Скулина?

А хотілося б почути правду. Бо в цьому випадку говоримо не тільки за контрабанду. Літак незрозумілого походження і невідомого технічного стану. Пілот невідь-якого рівня підготовки. Польоти й посадки вночі на пасовищі. Всі бачили і всі робили вигляд, що не бачать. А між іншим, від початку року легкі літальні апарати вже тричі розбивалися. І це тільки на території, що у віданні Львівської транспортної прокуратури.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"... аеродром, який належить місцевому сільгосппідприємству «Світанок», використовувався як пасовище."
Це як - корови по бетону пасуться?:)))
Відповісти
На таких аеродромах, злітно-посадкова смуга зазвичай грунтова.
Відповісти
Да що ви кажете?! Ви там були, бачили? А от саме там бетонка!!! "Знатоки" пля...!!!
Відповісти
для 911 - рядом с бетонкой, рядом...
Відповісти
Сурові волинські корови!
Сурове у них - молоко!
В бетоні викопують рови
"Пийте діти, молоко
Будете здорові!"
Відповісти
Курва, це ж не пляшка шнапсу, а приперти літак з Польщі, щоб потім ним контрабасити, це ж чоткі рішали і чинуші мають бути замішані. А в їх інтересах, щоб це не вспливло, тому буде як завше, усе тормозитись і прикриватись...
Відповісти
А чому мовчить Білорусь? Там же повинні були порушника кордону або збити або посадити.
Відповісти
А Белорусь не молчит)))11 октября, AEX.RU – Вертолет командующего Военно-воздушными силами и войсками противовоздушной обороны Вооруженных Сил Белоруссии генерал-майора Олега Двигалева как учебная цель был дважды перехвачен дежурными силами по ПВО, передает корреспондент БЕЛТА. Мол, если мы командующего перехватили, то никакого АН-2 быть не могло. http://www.aex.ru/news/2013/10/11/111776/
Відповісти
Сбит вертолет генерала Грома!
Відповісти
Народ ,ну ви просто як вчора народились.Тут замішані високопосадовці,митниця ,і менти.Кожен мав з цього зиск,бо як так ,що літак перетинав кордон сусідньоі республіки і ніхто цього не бачив.Не смішіть моі труси,а слідство ми знаємо як у нас проводять.
Відповісти
там люди загинули а ви про цигарки дибіли!!!!
Відповісти
Та якби не ті цигарки, і не бандинська контрабандна схема, то ніхто б там не літав уночі і не зачіпався б за канаву на розвороті і всі були б живі здорові...

А тепер "дорожньо-транспортну пригоду за участі водія «Мерседеса» правоохоронці взагалі ніби повз увагу пропустили." - Канєшно "пропустили" - бо як потягнути за ниточки, то все бандюганське кодло можна на чисту воду вивести, але ж нє - будуть до останнього відхрещуватися і заминати, щоб інших горе-учасників хитрих оборудок відмазати!!!

Відповісти
"а потім не тільки перефарбував крилату машину" - ошибочка, єто его раскраска еще с польского аєроклуба http://www.airplane-pictures.net/registration.php?p=SP-AOD
Відповісти
Ромах - це ти?
Відповісти
Щодо Скулинчука-старшого, то перед тим, як прийти у сферу виконавчої влади, він працював на митниці. Чим не безпосередній зв’язок до оптової торгівлі і транспортних послуг? -----і зв"язок з ВЕРХАМИ.
Відповісти
А Волянчук-Любитівський із сивою бородою сидів у Луцьку й нічого навіть не здогадувався. Ото законспірувались сусіди Скулинчуки.
Відповісти
Цитата "А от дорожньо-транспортну пригоду за участі водія «Мерседеса» правоохоронці взагалі ніби повз увагу пропустили."

Канєшно "пропустили" - бо як потягнути за ниточки, то все бандюганське кодло можна на чисту воду вивести, але ж нє - будуть до останнього відхрещуватися і заминати, щоб інших горе-учасників хитрих оборудок відмазати!!!
Відповісти
Загинув пілот літака - і значить по заслугам! Хай ті всі чортові контрабандисти подохнуть як мухи. А прізвища справжні назвати-таки потрібно. Журналісти злякались, напевно... сильно вже лякливі стали...
Відповісти
Зри в корень!
Курити таки дуже шкідливо.
Відповісти
Люди, побійтесь Бога!!!! Яке "хай всі ті чортові контрабандисти подохнуть як мухи?" Яка різниця чи контрабандисти чи ні?!!! По яким це заслугам получив пілот? Він когось вбив? Чи може образв ? А може у когось копійку забрав ? Хлопці заробити хотіли і нікого не обділяли, ні в кого нічого не забирали. Скулинчук молодший ,як кажуть, чудовою людиною був, щирим і життєрадісним! А вас, сук, видно жаба душить, що сидите у своїх офісах чи на базарах і хєрню получаєте. Зате ж ви законопослушні. А хлопець пішов проти системи, не через те що "кришу" мав, а просто безстрашним був. Та його вже не повернути. Хай земля тобі буде пухом, побільше б таких людей як ти
Відповісти
Ви сказали золоті слова, таке може говорити людина, яка нічого в житті не досягла і не прагне досягти, все що може це писати такі нелюдскі коменти..........Особисто знала молодшого Скулинчука, привітний, життєрадісний і добрий, не хочеться вірити, що таке сталось......
Відповісти
Останні новини
Нові подробиці аварії літака на Волині
17 жовтень, 2013, 14:50