У Луцьк привезуть мощі луцького князя

У Луцьк привезуть мощі луцького князя
У Луцьку привезуть часточку мощів Преподобного Миколи Святоші, князя Луцького (Чернігівського), Печерського Чудотворця.

Реліквію привезуть до обласного центру в неділю, 27 жовтня, в день пам’яті Миколи Святоші.

О 9:00 в громаді «Христового Воскресіння» Апостольської Православної Церкви Луцька, що на вулиці Зв'язківців, 1, розпочнеться божественна літургія.

Після богослужіння – молебень Преподобному Миколі Святоші перед його чудотворними мощами.

Довідка

Як пише Вікіпедія, Микола Святоша (*~1080 — † 14 жовтня 1143) — в миру князь Святослав-Панкратій Давидович Чернігівський (Святоша було скороченим ім'ям від Святослава — так називали його рідні); печерський чудотворець.

Народився близько 1080 року. Син чернігівського князя Давида Святославича, онук великого князя Святослава II, покровителя печерських монахів. До прийняття постригу був луцьким князем, володів землями у Чернігівському князівстві, мав дружину та дітей (його донька згодом була одружена з Новгородським князем Всеволодом Мстиславичем).

Вигнаний Давидом Ігоревичем з Луцька, оселився у батька в Чернігові.

17 лютого 1106 князь Святослав-Панкратій, залишивши родину, прийняв постриг та з іменем Микола (на честь святого покровителя Миколая Мірлікійського) провів 36 років у Києво-Печерському монастирі, ведучи суворий аскетичний спосіб життя.

Він переніс монастирську лікарню на інший бік обителі й розширив настільки, що утворився цілий «лікарняний монастир». На його кошти збудовано Троїцьку надбрамну церкву Києво-Печерського монастиря та лікарняну церкву св. Миколи.

Біля своєї келії Микола Святоша розвів чудовий сад. Зібрав багато книжок, які подарував Києво-Печерському монастиреві, мирив своїх розсварених братів.

Після смерті князя-ченця було канонізовано. Святі мощі зберігаються у Ближніх (Антонієвих) печерах Києво-Печерської Лаври.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не путайте православну церкву з сектантами
Відповісти