Будні волинських військових у батальйоні «Айдар»

Щодня бойовики обстрілюють позиції наших бійців у добровольчому 24-му батальйоні територіальної оборони «Айдар», що нині воюють на Сході.

Про це розповідає самооборонівець, командир другої роти «Захід» батальйону Ігор Лапін, - повідомляють у волинському штабі Самооборони Майдану.

За його словами, друга рота, в якій воюють найбільше волинян у батальйоні, є найбільш боєздатною. Хлопці готові битися за країну до кінця. «Волиняки воюють нормально, не задкують», - каже айдарівець. Наразі батальйон «АЙДАР» взяв міста Щастя, а також вивели 45 мирних жителів із міста Металіст. Нині хлопці з Волині перебувають на передовій під містом Металіст.



Щодня вони потерпають від артилерійських атак ворога. Проте, дають йому добру відсіч. За весь час ведення бойових дій у роті було три поранених, але всі уже встрою. На жаль, один боєць був убитий – це - Рустам Хамраєв. Упродовж останнього тижня бойовики почали обстрілювати їх із установки «ГРАД», чого раніше не було. Хлопці розповідають, що раніше обстрілювали лише мінометів, а тепер і з міномета і з ГРАДУ. Швидше за все з бойовиками працюють корегувальники, спеціалісти із точного наведення зброї на противника.

«Поки до них не наближаються - вони воюють, а як тільки «вчувають смаженим» – починають панікувати», - каже Лапін про терористів. Хоч і визнає – є й недурні люди серед бойовиків.

Щодо вражень про терористів, то самооборонівці розповідають, як на визволених територіях не раз знаходили шприци, розірвану жіночу білизну.

Щодо складнощів перебування наших бійців, то найбільші проблеми із формою та одягом. Оскільки наші хлопці перебувають на передовій, то практично усі живуть в окопах. За 3-4 дні в сирій землі зношується одяг, а переодягтися і перевзутися немає у що. Тому бійці дуже просять допомогти із замінною формою та взуттям. Є такі, що воюють в кросівках.

Самооборонівець Олександр Дмитрієв, він же «Кутузов», розповідає, що айдарівці роблять найнебезпечнішу роботу: стоять на передовій, періодично ведуть обстріли та ходять у розвідку. На жаль, є проблема із пристроями (теплові зори, прибори нічного бачення, квадрокоптери), які б могли визначати місце розташування ворога та допомогти швидше його знищити. Подібна техніка може в рази збільшити ефективність ведення бойових дій. Проте, ці прибори коштують досить дорого.

Самооборона Майдану Волині регулярно возить передачі бійцям та матеріально-технічну допомогу. Організації це вдається завдяки нейбайдужим громадянам, підприємцям, меценатам, які жертвують гроші у скриньки організації та на рахунок, а також безпосередньо приносять допомогу у штаб Самооборони Майдану Волині (м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх).

До переліку необхідних речей та їжі батальйону станом на 14 липня входять:

ЇЖА

- консерви (тушонка або паштети), бажано в металевих банках;

- рибні консерви;

- згущене молоко;

- чай/кава;

- сигарети (дуже просять);

- сухарі, галети, печиво;

- халва, казинаки, ірис плиточник;

- поживні батончики (де менше шоколаду, і більше горіхів);

- горішки (тільки не солоні);

- сухофрукти (ізюм, курага, фініки);

- вермішель швидкого приготування;

ОДЯГ:

- берці;

- форма «мультикам»;

- білизна (нижня білизна, футболки);

- медичні хустинки;

- тактичні рукавиці;

АМУНІЦІЯ:

- кевларові каски;

- налокітники;

- наколінники;

Як допомогти Самообороні Майдану?

1. Можна перечислити допомогу організації на рахунки:

- на картку ПриватБанк 5363 5423 0262 7485 (Чуріков Сергій Борисович);

- безготівковий перерахунок на р/р 22008055506351, МФО303440, Код39109290 (ПриватБанк), призначення платежу - благодійна допомога на здійснення статутної діяльності;



2. Або кинути пожертву у скриньку на Театральному майдані або біля гіпермаркету «Там-Там»


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію