На Камінь-Каширщині розкопали лицарське обійстя

На Камінь-Каширщині розкопали лицарське обійстя
Під час проведення історико-краєзнавчої практики в селі Качин археологи натрапили на унікальне городище пізньосереднього періоду. До складу спільної експедиції, яка працювала в Камінь-Каширському районі, входили студенти-третьокурсники історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та представники ДП «Волинські старожитності».

– Це у ХVI столітті було обійстя середньовічного лицаря, такий собі невеличкий дворик, яких у Європі зустрічається чимало. Такі пам’ятки з’являються в Центральній і Східній Європі (Німеччина, Чехія, Польща) в період пізнього середньовіччя і пов’язуються з феодальними замками. Раніше у нас на такі городища уваги не звертали. Першим в Україні їх почав шукати та вивчати кандидат історичних наук, доцент, лучанин Сергій Панишко, – розповів «Слову Волині» директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, - пише Слово Волині.

Зі слів археолога, унікальне городище розташоване в урочищі «Кемпа». Розміри лицарського дворика 45х70 метрів, а найбільша висота насипу над сучасним рівнем озера – десь три метри.

Під час шурфування пам’ятки встановили, що городище мало стіжкову форму і може належати до пам’яток типу «motte and bailey». Пагорб, на якому розташоване укріплення, насипали в дуже низькому місці, можливо, навіть на мілководді озера.
У планах волинських археологів – зробити паспорт знахідки, виготовити облікову документацію. А ще хочуть, щоб городище взяли під охорону.

– Якщо в майбутньому знайдеться спонсор, який зацікавиться дослідженням лицарського обійстя, щоб дізнатися більше про їхній побут і традиції, ми готові взятися за таку роботу. Наразі фінансово такі дослідження для «Волинських старожитностей» нереальні, – зізнається Златогорський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А, то полішуки від лицарів пішли???
Відповісти
ні навпаки
Відповісти
Дуже цікава інформація! Якби ми в українських новинах частіше бачили такі сюжеті)) Нажаль зараз не мирні часи (((
Відповісти