На Волині виявили копанки незаконного видобування бурштину. ФОТО

На Волині виявили копанки незаконного видобування бурштину. ФОТО
У Маневицькому районі Волинської області місцеві жителі, а також громадяни з інших областей України у незаконний спосіб добувають поклади бурштину.

Про це стало відомо під час прес-конференції лідера волинського «Правого сектору» Павла Данильчука 12 грудня.

Данильчук розповів, що про «чорне видобування» бурштину на Волині він дізнався декілька днів тому. До нього звернулися місцеві мешканці з Маневицького району із проханням з'ясувати, що робиться у лісах на околиці села Оконськ.
Копанка бурштину
Копанка бурштину

«Сьогодні представники «Правого сектору» виїхали у той район на патрулювання. Вони побачили, що на узбіччі дороги, яка веде до села Оконськ, стоїть декілька десятків автівок. Згодом наші активісти помітили людей, які, як з'ясувалось згодом, нелегально видобувають бурштин», - зазначив Данильчук.

Представники «Правого сектору» затримали невідомих осіб і викликали міліцію. Як з'ясувалось згодом, у лісі діяла не одна група видобувачів бурштину.

«Цікаво те, що коли ми виявили іншу групу видобувачів, то поряд із ними були представники волинської «Самооборони». Утім невідомо, чи їх теж викликали місцеві, чи вони були разом із злочинцями», - заявив представник «Правого сектору».
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину

«Я був шокований від побаченого. Такі масштаби нелегального видобутку бурштину не міг ніхто собі уявити. Сотні ровів викопані на території більш як 10 гектарів. Тобто хтось організував промисловий незаконний видобуток цієї породи. Такі масштаби на сьогодні є лише на Житомирщині та Рівненщині, і ми не знали, що таке і на Волині буде», - заявив представник «Правого сектору».

Правоохоронці на місці злочину затримали 15 осіб, які безпосередньо видобували бурштин. Більшість із них - мешканці Рівненської області. У декого із них, за словами Данильчука, була вогнепальна зброя, якою погрожували активістам. Їх затримали працівники міліції і відправили у маневицький райвідділок.

Про те, що нелегальний видобуток бурштину є налагодженим, свідчать помпи, шланги, насоси, ліхтарі, запаси харчів та комунікаційні мережі, якими забезпечували зловмисників.

Данильчук вважає, що місцева влада разом із правоохоронцями «кришувала» такі злочини, адже таких масштабів видобутку бурштину не помітити було неможливо.

«На Волині можна налагодити легальне промислове видобування бурштину і цим самим забезпечити місцеве населення робочими місцями і сплачувати податки у державу. Тим паче, у копанках, які риють злочинці, знаходитись небезпечно, про якусь техніку безпеки там і мова не йдеться», - каже Данильчук.
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину

«Бурштин незаконно перепродають китайцям, полякам і жителям Прибалтики, які мають на нього величезний попит. Трапляються у такому бізнесі і кримінальні сутички із стріляниною та смертями. На Волині такого ще не було, але все ще попереду. Цьому злочину потрібно дати розголос, щоб суспільство знало про це і щоб під тиском громадськості були покарані усі, хто допустив це», - мовив Данильчук.
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину
Копанка бурштину

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 28
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
копали мабуть для Бесараба який і в осниці теж в лісі промишляє
Відповісти
Да, за Колісника такого у волинських лісах не бувало. Куди дивиться головний лісник України Валера Черняков? Чи він і сам у цьому ділі має долю? Ще й самооборону у спільники взяв. Тільки з Правим сектором, судячи по всьому, ділитися не захотів.
Відповісти
А ти впевнений, що цим всім не Колісник опікується? він же "сірий кардинал"
Відповісти
а я ще перед виборами писав що близько 20 айдаривцив видобувають бурштин на маневиччини пр цьому за 100 доларив на день дозволяють це робити иншим Також надають свое обладнання для миття за це беруть половину прибутку
Відповісти
100% правда. А Жорік якого хата на фото бігав бігав бігав шукав кришу, а найшов її лише в САМООБО.
Відповісти
Що це за країна? Де міліція, прокуратура, природоохорона...? Хто вони такі Правий сектор, Самооборона?! Люди вже взагалі почманіли, що звонять кому заманеться, чи думають що вони (ПС, Самооборона) білі і пухнасті? Да - цей промисел поза законом, так само як і ці формування! Патрулювали вони... Нехай їдуть у Донецьк і Луганськ патрулюють!!!
Відповісти
мкабуть данульчуки хочуть самі кришувати копанки, він вже себе показав на прикладі волинського мижегір`я охороняв, оберігав а межигір`я взяло і зникло!
Відповісти
ПС з 5 чоловік там розігнав банду з 50 чоловік ментовсько-самооборонівського кодла по видубутку цього камінчика
Відповісти
Колісник зробив з волинського лісу лісосмуги а зараз робить полегон коли падло подавишся???
Відповісти
Хіба для когось було таємницею, що бурштином предметно займалася Самооборона на чолі з Лапіним? Хіба не знали за які гроші проводить вибори Лапін? Правда крім продажу бурштину вони ще й промишляли рекетом на митниці. Паша вибухнув не зрозуміло чому, бо й Правий сектор там не був безгрішний. А за що Паші купили квартиру поблизу податкової, авто дорогуще? Не ж за гроші експроприйовані на Донбасі, адже він до покупок на Донбас ще не їздив. Видно вчорашня втрата друга на Сході підштовхнула Пашу переосмислити те що робиться. А де, між іншим, природоохоронна прокуратура?
Відповісти
Природоохоронна прокуратра ліквідована.
Відповісти
Та що ж ви люди так довго дивитесь і не можете роздивитись в "патріотах" елементарних крадіїв. Після того,як побили МВС,до Данильчука приїхали з рівного і почали цікавитись бурштином.На той час він не володів інформацією про те,що в маневичах його копають,проте під час так званого"патрулюванння" зловили перших копачів.На них виїшли з обласного мвс щоб ніхто не розголошував.Проте,суму яку за це пообіцяли була маловата,і вони пішли на конфлікт,бо не було керівника і не було з ким змагатись.Зразу ж про це сказали "Белому" і почали їхати рівненські гості копати.Через деякий час коли зрозуміли,що там є дійсно великі поклади та люди не гонять них почали видавати обладнання та "кришувати".самооборона приєдналась пізніше бо Данильчук зрозумів що треба,щейкришу від ментів мати.Лапін через батька дійсно допоміг з кришуванням.Проте,в цьому бізнесі обєднались і затяті вороги колісник столяр менти сбу та правосекі та самообороновці...гроші обєднали всіх..але всіх проти простих людей.
Відповісти
Хто такі правий сектор і сранаоборона,чому вони їздять зі зброєю? На яке патрулювання вони їздять? Про що ви пишете Волинь Пост? Бардак хто як хоче так і дро... Треба собі створити якийсь лівий сектор,і я тоже буду їздити на патрулювання,буду кришувати бурштин,митницю ну т.д.
Відповісти
Тому ти і лівий, як тут так і по життю.... воїн диванний.
Відповісти
Ти за собою слідкуй.Герой
Відповісти
Данильчук продався на виборах, так і продався значить в житті! А за копанки він вчепиться зубами... бо це його гроші... (він так думає)
Відповісти
А про Оконськ збрехали, тут ніхто не копає. Так є тут пару ямок, шукали но нічого не знайшли...
Відповісти
Не буде в нас порядку,доки при владі будуть олігархи
Відповісти
А дійсно чом би не зробити все легально приїздить якась самооборона і нікого не пускають до лісу ніби це часна земля якщо хоч мити вмій ділитись.
Відповісти
Якби бурштино добування зробити легальним може дійсно люди жилиб не так бідно. Хоч якась копіка була можна обєднатись і чогось добитись. На лошому за маневичами нікого до лісу не пускають наставили йожиків щоб ніхто не заїхав.
Відповісти
Правий сектор Оборона ..Хто такі вже бісясь чюдікі галімі
Відповісти
Заборонити всякі бандитські угрупування типу "Самооборона" і "Правий Сектор" і крапка.
Відповісти
Скоро їм всім буде піз....будем вирізати як баранів
Відповісти
Як мили цей янтар так ібудуть мить як не крути
Відповісти
а чого ніхто не написав що це правосєкі гандони кришують чого не сказали як сбу біля маневич клало правосєків разом з янтарщиками мордою в грязь
Відповісти
де копати бурштин
Відповісти
Гнати тих правосеків з нашої землі. Самі добувають а простим людям тільки за проплату можна
Відповісти
де найбильше копають зарез

Відповісти